Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Axis M1144-L: noční hlídač

15.10.2012, Jan Vítek, recenze
Axis M1144-L: noční hlídač
Axis specializující se na dohledová řešení nám poslala IP kameru M1144-L, která nabídne snímání obrazu ve vysokém rozlišení, a to i v naprosté tmě díky IR přísvitu. Dále nám nabídne i napájení přes Ethernet, slot pro SD karty a další užitečné vlastnosti.

AXIS Camera Station


Na disku se softwarem najdeme také aplikaci AXIS Camera Station, která se skládá z klientu a serveru. Server budete muset někam nainstalovat v každém případě, takže pokud používáte jeden počítač, nainstalujete obě části a na server se připojíte lokálně. Následně je třeba vyhledat v síti dostupné kamery a v našem případě to byla samozřejmě jen jedna - AXIS M1144-L. Každá kamera má také zřízený svůj účet, respektive heslo k rootu, které je třeba znát, jinak se k ní nepřipojíte. To je také hlavní zabezpečení.





Samotný software Camera Station Client v podstatě umožňuje to samé co jiné podobné aplikace. Potěšilo mě, že jeho uživatelské rozhraní je standardní pro aplikace OS Windows a moderní, což není vždy pravidlem. Nejsou tu žádné omalovánky, velikost okna lze nastavit dle libosti a máme tu klasické lišty s menu a nástroji. Díky tomu se můžeme snadno a rychle zorientovat. A jaká je tedy nabídka této aplikace?

Její hlavní úkoly jako obvykle jsou možnost sledování obrazu i více kamer najednou, což nám jejich webová rozhraní dost dobře nenabídnou, dále je možné sledovat záznamy kamer a provádět jejich nastavení i sledovat logy. Zkrátka můžeme dělat vše, co nabídne webové rozhraní kamer, jen daleko komfortněji a především rychleji, protože lokálně spuštěná aplikace má samozřejmě sama o sobě okamžitou odezvu na rozdíl od webového rozhraní.





Live View můžeme brát za hlavní obrazovku, kde je možné nastavit skupiny kamer, a to až 5 x 5, čili 25 najednou. Jednolivé kamery pak lze pomocí rychlých nástrojů ovládat, což se týká audia, ovládání natočení objektivu a zoomu v případě motorizovaných kamer (zde je k dispozici jen softwarový zoom) a pak tu je také aktuální status kamery a přehled případných alarmů. Zoomovat můžete mimochodem i pomocí kolečka myši nebo ukazatelem označit oblast, která se má zvětšit.





Další záložka ukáže zachycené záznamy, ale bohužel mezi ně nepatří ty, které kamera pořídila na svou paměťovou kartu. Půjde tedy o záznamy provedené na lokálním úložišti samotného počítače (případně o síťové disky), mezi nimiž můžeme snadno vyhledávat a probírat se časovou osou. Přitom lze samozřejmě zvolit, které kamery budou a nebudou do této akce zapojeny.





Další záložka umožní spravovat jednotlivé kamery a sledovat jejich status. Můžeme měnit nastavení sítě, měnit hesla, aktualizovat firmware, měnit nastavení data a času, restartovat, atd. Následující záložka pak přehledně ukáže události, a to včetně alarmů, přičemž i zde se můžeme orientovat podle jednotlivých dní.





Nakonec si ukážeme poslední záložku s často používanými funkcemi, ke kterým tak máme okamžitý přístup a nemusíme je zdlouhavě hledat.