Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Axis M1144-L: noční hlídač

15.10.2012, Jan Vítek, recenze
Axis M1144-L: noční hlídač
Axis specializující se na dohledová řešení nám poslala IP kameru M1144-L, která nabídne snímání obrazu ve vysokém rozlišení, a to i v naprosté tmě díky IR přísvitu. Dále nám nabídne i napájení přes Ethernet, slot pro SD karty a další užitečné vlastnosti.
Nyní si provedeme několik testů obrazové kvality při různých podmínkách a také se podíváme, jak si stojí zoom. Prvně to budou testovací obrazce, jež nám aspoň rámcově prozradí schopnosti této kamery. Nejdříve se ale zmíníme o spotřebě, která byla měřena pomocí Voltcraft Energy Check 3000, jenž byl zapojen mezi zásuvkou a adaptérem kamery. Ta pak v aktivním stavu, kdy byla napájena pomocí PoE adaptéru AXIS T8122, potřebovala pro svůj běh se zapnutými infra LED 7,5 W, což snad při nepřetržitém provozu nikoho nezruinuje. Bez infra LED je to o pár wattů méně.


Testovací obrazce


Naše obvyklé testovací obrazce vytištěné na papíry formátu A5 ukáží schopnosti kamery rozeznávat barvy a jejich přechody, ostrost obrazu na krátkou vzdálenost a také jeho případnou soudkovitost. Bohužel již z prvních obrázků vidíme, že zrovna tento testovaný kus má v objektivu nějaké nečistoty projevující se skvrnou v obrazu. Vyčištění objektivu zvenčí nepomohlo, a tak se s tím musíme smířit. Jak ale poznáme z dalších výstupů, v reálném prostředí je tato skvrna v podstatě nepozorovatelná a sám jsem na ni přišel právě až při snímání testovacích obrazců.




- klikněte pro zvětšení -


Milimetrový papír se zobrazuje ostře, a to ve všech částech obrazu, což znamená, že bychom se neměli dočkat neostrostí daných nedokonalostmi objektivu. Obraz je znatelně soudkovitý, což je dané širokým záběrem kamery, ovšem toto zkreslení se bude lišit v závislosti na nastavení zoomu. Toho si budeme všímat později,




- klikněte pro zvětšení -


Při snímání černobílého přechodu má kamera stejně jako v předchozím případě trošku problémy s vyvážením bílé, ale to je zcela obvyklé a očekávané, protože se jednoduše nemá čeho "chytit". Jinak je ale přechod plynulý a vyvážený.




- klikněte pro zvětšení -


Barevné pruhy ukáží, že zelená a žlutá barva jsou méně syté než ostatní složky, přičemž to je také mezi IP a webovými kamerami celkem obvyklé. Škoda že kamera neumožní nastavení sytosti pro každou barevnou složku zvlášť, ale to je koneckonců u tohoto produktu vedlejší.




- klikněte pro zvětšení -


Koláž fotografií je zachycena trochu vybledlá, ale jinak můžeme být spokojeni. Kamera má ostrý výstup, což je vidět především na našem logu a není zmatená z řady různobarevných objektů, takže dobře vyvažuje bílou barvu.


Denní světlo a zoom


Nyní se zaměříme na exteriér a interiér plus využití manuálního zoomu. Je třeba podotknout, že jeho sebemenší změna obraz spolehlivě rozostří, takže jej bude třeba pomocí druhé páčky upravit. Ovládání je přitom velmi jemné, takže je nutné mít při ostření obraz opravdu přímo na očích, jinak vám to může zabrat dost času.




- klikněte pro zvětšení -


Pokud budeme potřebovat zachytávat exteriér, bude asi zapotřebí trošku upravit jas dle potřeby. Nicméně z výsledků je vidět, že kamera se snaží zabrat scénu tak, aby žádná část obrazu nebyla přeexponována, v tomto případě tedy obloha. Pak je celkem pochopitelné, že zbytek obrazu je trošku potmavlý, ale ne moc. I zde je tedy patrné, že kamera se umí dobře přizpůsobit různým světelným podmínkám.




- klikněte pro zvětšení -


Co se týče zoomu, pak fotografie nahoře ukazují minimální a maximální zoom, přičemž co se týče jeho nastavení, není možné páčku v takovém případě posunout až nadoraz, protože pak není možné dobře zaostřit. Nyní už k interiéru.




- klikněte pro zvětšení -


První dva obrázky z interiéru už neukazují funkci zoomu. Kamera byla v druhém případě přesunuta blíže ke stěně, aby ukázala, jak ostrý obraz dokáže vyprodukovat. Samozřejmě, že okraje jsou roztřesené a nelze mluvit o fotografické kvalitě, ale na IP kameru je to myslím velmi pěkný výsledek. Kamera přitom nemá ani při slabším denním osvětlením (pod mrakem) žádný problém s nízkou obnovovací frekvencí. Pouze se ukazuje menší zpoždění, ale to je pouze zlomek sekundy.




- klikněte pro zvětšení -


Nakonec se jako obvykle podíváme na mapu Evropy, abychom ji mohli následně porovnat s výsledkem, kdy ji kamera bude zabírat ve slabém osvětlení s využitím vlastních LED. S výsledkem v tomto případě opět můžeme být spokojeni. Hloubka ostrosti je dostatečná na to, aby byl blízký i vzdálený roh mapy zaostřen dobře, stejně jako zbylé části.




- klikněte pro zvětšení -


Nakonec jsem si přichystal krátké video (mkv, cca 15 MB) pořízené za denního osvětlení.


Vysoká a nízká kvalita


Software kamery dovolí nastavit kvalitu ve stupnici 0 až 100, kde nejvyšší číslo znamená nejvyšší kompresi, a tedy nejnižší kvalitu. Podívejme se na rozdíly v nastavení komprese 10 - 50 - 90.




komprese 10 - klikněte pro zvětšení -




komprese 50 - klikněte pro zvětšení -




komprese 90 - klikněte pro zvětšení -


Je očividné, že mezi prvními dvěma výstupy není na první pohled žádný rozdíl. Obraz se začne zhoršovat až posléze a při kompresi nastavené na 90 už jsou velmi zřetelně vidět osekané barvy, ale detaily na druhou stranu moc nemizí. Ale pokud nastavíme kompresi na doraz (100), ze scény se stane nepoužitelná omalovánka, na níž nerozeznáte slona od autobusu. Kvalitu tedy bude v případě omezené datové propustnosti vhodné nastavit někam do oblasti 50 - 90.


Umělé osvětlení


Nyní se už zaměříme na pořizování nočních záběrů. Přičemž ten první zobrazuje exteriér a další už budou z interiéru.




- klikněte pro zvětšení -


První výstup ukáže, že kamera skutečně je schopna svými infra LED osvítit scénu daleko před sebou, i když pak už je obraz velmi zašuměný, což snižuje celkovou ostrost. Nicméně nejde o venkovní model, takže jí toto můžeme odpustit.




- klikněte pro zvětšení -


V interiéru dokáže kamera snímat o poznání lépe. Výstup je o poznání čistší, ostřejší a detailnější. To poznáme především z poslední fotografie mapy, kde jsou nápisy bez problémů čitelné.




- klikněte pro zvětšení -


A stejně jako v minulém případě tu máme krátké video, ale tentokrát pořízené v noci s využitím infračervených LED (mkv, cca 8 MB).