Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Axis M1144-L: noční hlídač

15.10.2012, Jan Vítek, recenze
Axis M1144-L: noční hlídač
Axis specializující se na dohledová řešení nám poslala IP kameru M1144-L, která nabídne snímání obrazu ve vysokém rozlišení, a to i v naprosté tmě díky IR přísvitu. Dále nám nabídne i napájení přes Ethernet, slot pro SD karty a další užitečné vlastnosti.
Kapitoly článku:
Kamera AXIS M1144-L je skutečně o třídu výš než většina IP kamer, které jsme mohli do této doby testovat. Vyniká zpracováním, softwarovou výbavou a také kvalitou obrazu, jenomže za to vše si také patřičně zaplatíme. Běžný uživatel asi nebude ochotný dát kolem 15 000 Kč za IP kameru, k níž si navíc bude muset pořídit router podporující PoE (napájení přes Ethernet) nebo případně speciální adaptér (v našem případě to byl AXIS T8122 s výkonem 30 W). Nicméně pokud potřebujete IP kameru, jejíž obraz bude mít rychlou obnovovací frekvenci, sám o sobě bude ostrý, a tedy i velmi použitelný pro případnou zpětnou analýzu pořízených záběrů, pak za takovou je nutné si připlatit.





AXIS M1144-L je vyrobena především z pevného kovu, ovšem vrchní kryt je pouze plastový. Přesto ale můžeme být s provedením spokojeni. Instalace je bezproblémová, stejně jako nastavení. Zde sice AXIS nabízí trošku obstarožně vypadající webové rozhraní, ale jeho vzhled není důležitý. Zajímat by nás měla funkčnost a ta je velmi dobrá. Rozhraní je přehledné, i když bychom asi ocenili o něco rychlejší reakce. Nicméně po instalaci a nastavení stejně budeme využívat především dodávaný software AXIS Camera Station a k tomu už nemám výhrad.

Co se týče kvality obrazu, pak pro dosažení co nejlepších výsledků je v první řadě kameru dobře umístit, nastavit zoom a zaostřit. Zrovna ostření je velmi citlivé, takže je nutné mít při něm obraz neustále na očích. Dobře zaostřená kamera dokáže bez problémů zachytit i malý text na vzdálenost několik metrů (záleží také na zoomu), dobře vyvažuje bílou barvu, tudíž poskytuje věrný obraz a její objektiv je dostatečně světelný na to, aby i při slabším osvětlení z pohybujících se objektů nevznikly jen šmouhy. A pokud bude světla opravdu málo, automaticky zapne své infra LED a přepne se do černobílého režimu. Obraz tak ztratí barvy, ale v interiéru nic ze své ostrosti a ani obnovovací frekvence není nízká.

Osobně si myslím, že za svou cenu nám AXIS M1144-L poskytne dobré a odpovídající služby, které asi nejvíce ocení obchodníci, malé firmy a běžní uživatelé se asi poohlédnou po IP kameře s Wi-Fi.


Plusy


+ Pevné kovové tělo
+ Přehledný a dobře použitelný firmware i SW
+ Vysoká kvalita obrazu
+ Manuální zoom a infra osvětlení
 
 

Minusy


- Napájení jen pomocí Power over Ethernet (PoE)
- Vyšší cena, ale odpovídající kvalita
 
 
Cena v době testování: cca 14.300 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení IP kamery M1144-L děkujeme Axis Communications.

Jak hodnotíte IP kameru Axis M1144-L?
V anketě šlo hlasovat od 15.10.2012 do 30.9.2013. Počet hlasujících: 9
Výborná78 %
Průměrná11 %
Špatná11 %