reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Belinea 102035W - zlatá střední cesta?

6.6.2006, Pavel Kovač, recenze
Belinea 102035W - zlatá střední cesta?
Výrobci LCD panelů se stále více a více zaměřují na širokoúhlé monitory. Společnost Belinea má na trhu sice pouze jeden model a právě na něj jsme se podíváme. Uvidíme, jak si povede tento do nižší střední třídy patřící monitor.

Odezva



Přestože monitor obsahuje prakticky stejný panel jako již testovaný Fujitsu-Siemens S20-1W, je zcela jasné, že odezva nemusí být totožná. Značný podíl na rychlosti panelu má ovládací elektronika. Jak je vidět na následujícím grafu, monitor moc nezvládá přechody v tmavých odstínech. Na osciliskopu nebylo pozorovatelné prakticky žádné urychlení pomocí OverDrive (pouze v tmavých tónech). Výrazné zlepšení přišlo až se změnou 0-100-0, kde odezva spadla téměř na polovinu. V průběhu ostatních změn se odezva jen lehce lišila a již nepřesáhla hodnotu 18ms. Odezva fall má průběh téměř lineární a se zvyšujícím se rozílem v tónech dochází jen k lehkému navýšení z 4,2ms na 7ms.



Statistika naměřených hodnot je však neúprosná. Maximální celková odezva činí 29,6ms, minimální dosahuje hodnoty 15ms a průměrná je 19ms. To je pouze průměrný výsledek a na zběsilé pobíhání po aréně tato odezva nedostačuje.


Průběh odezvy 0-175-0 (20ms/dílek)

Jak je vidět na průběhu odezvy 0-175-0, monitor skutečně má velmi málo výrazné overdrive. Díky tomu je odezva přijatelná, i když pomalá. Nevzniká tak výrazný šum v obraze (v zahraničních recenzích označováno jako video noise). Odezva rise je 12ms a fall 7ms.


Odezva šedá-šedá (20ms/dílek)

I odezva šedá-šedá má příznivý průběh. Hodnoty odezvy rise=17 ms a fall=6 ms patří k průměru.


Sledování videa





Monitor má pro filmy příznivý poměr stran 16:10, takže je sledování filmů příjemné. Jak jsem již podotknul u měření odezvy, díky méně výraznému OverDrive nevzniká šum v obraze a rychlost odezvy se projevuje až při velmi rychlých pohybech. Trošku více byla odezva znatelná u HDTV kanálu, který díky vyššímu rozlišení klade větší nároky na odezvu. Daleko větší problém vidím v malém rozlišení tmavých částí obrazu. Naopak světlé tóny jsou rozlišeny na výbornou.


Hraní her





Při hraní her náročných na odezvu, jakými jsou například hra Half-Life 2 či Unreal Tournament 2004, docházelo k mírnému rozdvojení hran a ztrátě detailů textur. Naopak u her Need for Speed Most Wanted a Earth 2160 nebyla odezva prakticky znatelná a hry se ukázaly v tom nejlepším světle. Přesto však není monitor zrovna ideálním řešením pro náročné hráče a výrazně lepší odezvu poskytuje například NEC 20WGX2, ten je ale cenově o dost dražší.


Stabilita kontrastu



Z grafu stability kontrastu by se mohlo zdát, že je na tom monitor velmi dobře. Ve skutečnosti to tak ovšem není. Regulace jasu je totiž možná pouze v malém rozsahu, a proto je díky tomu nejnižší hodnota kontrastu takto vysoká.


reklama