reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Belinea 102035W - zlatá střední cesta?

6.6.2006, Pavel Kovač, recenze
Belinea 102035W - zlatá střední cesta?
Výrobci LCD panelů se stále více a více zaměřují na širokoúhlé monitory. Společnost Belinea má na trhu sice pouze jeden model a právě na něj jsme se podíváme. Uvidíme, jak si povede tento do nižší střední třídy patřící monitor.

Pozorovací úhly



Ačkoli je monitor obdařen technologií Prem.MVA, při podrobnějším zkoumání zjistíte, že pozorovací úhly nejsou zrovna dvakrát nejlepší. To ale předbíháme.


Základní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Obrazec pod úhlem 45° je pro monitor ještě dostatečně prokreslený a k barevnému posunu nedochází v nikterak velké míře.


Pohled ze strany (Pro zvětšení klikněte)

Pohled z extrémního úhlu je však pro monitor vzhledem k technologii celkem problém. Je vidět, že technologie Prem.MVA nedosahuje tak velkých pozorovacích úhlů, jako například S-PVA od Samsungu. O technologii S-IPS se nemá ani cenu zmiňovat. Ta je v tomto ohledu ještě daleko lepší.



Pohled pod úhlem 45° zespoda (Pro zvětšení klikněte)

Stejná situace, jako při pohledu ze strany, je i při pohledu shora/zespoda.


Pohled na testovací obrazec zespoda (Pro zvětšení klikněte)

I extrémní úhel seshora je stejný jako ze strany. Je celkem škoda toho velkého barevného posunu, který znemožňuje kvalitní sledování z těchto úhlů. Kontrast a jas se drží na typické hodnotě pro VA panely.


Barevné podání



Barevné podání bylo velmi milým překvapením. Tradiční bílo-černý přechod není pro panel problém. Byl jsem překvapen malou mírou proužkování a kvalitou podání bílé barvy. Po ručním seřízení barev došlo k lehkému zvýraznění proužkování, ale to je u 8-bit zpracování barev běžné a odstraní to teprve až například 10-bit či 14-bit zpracování barev. Panely s takovouto přesností jsou však naprosto jiná cenová kategorie.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,9MB), malý výřez (0,7MB).

Duhový přechod je také pěkně prokreslen. Jediný závažný problém jsem našel ve fialové barvě, jež byla dosti přepálená. Na druhou stranu podání červené a žluté barvy není nikterak špatné, a proto se monitor hodí i na občasnou úpravu fotek.


Duhový přechod (ilustrační foto)


Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,9MB), malý výřez (0,7MB).

Při praktickém testu u reálných fotek poskytl monitor vyrovnané výsledky. Sice nikde příliš neexceluje, ale naopak nikde nepostrádá důležité detaily, což se cení.



Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (3,7MB).


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé



Jak jsem již podotknul v kapitole o sledování videa, rozlišení tmavých scén není zrovna nejlepší. Hodnota 3/0 patří skutečně k podprůměru. Naopak rozlišení bílé není vůbec špatné 253/255.


Podsvícení



A došli jsme k dosti problematické části většiny LCD monitorů. Firmy s tímto problémem bojují jak jen můžou. Ovšem jen některé zvládají podsvícení zkrotit a vyrobit skutečně homogenní podsvícení. Obvykle je to na úkor ceny, protože je nutné použít více podsvětlovacích trubic, které nejsou zrovna nejlevnější. A jak si poradila firma Belinea u tohoto modelu? Bohužel, nepříliš dobře.






Plocha, kterou zabírá podsvícení o intenzitě 85% až 100%, je pouze 59,4%. To je výrazně podprůměrná hodnota, avšak nikde v obraze nevzniká nepříjemný jev ostrých přechodů mezi jednotlivými intenzitami (například výrazně intenzivnější podsvícení v rozích monitoru). Díky tomu je i takovéto podsvícení přijatelné.
reklama