reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ BL2411PT: nadějný všeuměl

19.8.2013, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
BenQ BL2411PT: nadějný všeuměl
Pokud se dnes začnete shánět po monitoru, tak obvykle skončíte u 16:9 a 23-24". Co ovšem takový BenQ a jeho velmi nadějných 24" s 16:10 a cenovkou až nečekaně lidovou? Má šance se stát prodejním hitem tohoto roku?

Odezva


V menu monitoru naleznete položku AMA (Advanced Motion Accelerator), což je pouze přejmenovaná technologie OverDrive. Výchozí nastavení na High je ideální. Tedy ideální v rámci daného monitoru. Pokud snížíte hodnotu na Low, tak se odezva nepříjemně prodlouží a na Premium je zase přítomen výrazný překmit. Na High se překmit téměř nevyskytuje. Sem tam sice nějaký je, ale ten není viditelný. Zkrátka co víc si přát? Snad jen o něco kratší odezvu. Ta je však zcela v souladu s e-IPS standardem.





Z grafu je patrné i velmi malé rozpětí odezev. Není to zkrátka monitor s technologií TN, aby si to mohl dovolit. Abychom však nezapomněli, průměrná odezva rise je 8,8 ms a fall 8,2 ms. Tedy téměř stejné.

BenQ BL2411PT odezva graf

Když se podíváte na průběh odezvy, tak zjistíte, že je opravdu téměř ideální. Na náběžné hraně není nic zvláštního. Zvláštní, ale v dobrém slova smyslu, je prakticky přesné vypnutí přepětí, a tím absence překmitu. Zkrátka radost pohledět.


BenQ BL2411PT odezva 0-175-0

0-175-0 (20 ms na dílek)


Odezva 50-200-50 v bledě modrém pro předchozí stav.


BenQ BL2411PT odezva 50-200-50

50-200-50 (20 ms na dílek)


Inputlag


Inputlag v našem měření dosahoval 4 ms, což je velmi pěkný výsledek. V zahraničních recenzích se inputlag pohyboval kolem 1ms. Ovšem takové hodnoty jsem nedosáhl. Přesto naše měření není špatné. Protože takový EIZO FS2333 dosáhl pod 1ms. Na druhou stranu, člověk co pozná inputlag 4 a 1 ms asi na naší planetě neexistuje.


BenQ BL2411PT inputlag

Inputlag (20 ms na dílek)


Sledování videa


Při sledování filmů a vlastně i práci obecně si hodně všimnete utopenějšího obrazu v rámečku. Na jednu stranu díky němu působí monitor robustně, ale ne vždy je to žádoucí. Jinak filmy jsou podány velmi slušně. Hlavní zásluhu na tom má dobré barevné podání a až neuvěřitelně dobré podsvícení. Když si vzpomenu na cenu tohoto BenQu, tak je podsvícení opravdu nezvykle dobré. Může to být způsobeno jedním lepším kusem, ale rozhodně to naděje před koupí přidá.

Co se týče odezvy a kontrastu, tak zde problém opravdu není. Sice není monitor přímo polomatný, ale spíše matný, a tak kontrast není tak vysoký pro oko, přesto je celkové pojetí obrazu ve filmech dobré. Díky slušné odezvě nedochází k rozmazávání obrazu ani v tmavých tónech, což je jednoznačně pozitivní.





BenQ BL2411PT průsvity podsvícení

Fotografie podsvícení


Pokud se podíváme na podání černé barvy, tak zde jasně převládá hodnota 0,23-0,24 cd/m2 při maximální jasu a kolem 0,11 cd/m2 při jasu 120 cd/m2. To odpovídá zcela standardu IPS technologie. Tedy žádné velké překvapení.


BenQ BL2411PT jas černé barvy při maximálním jasu


BenQ BL2411PT jas černé barvy při 120cd/m2


BenQ BL2411PT průsvity


Hraní her


Při hraní her nejvíce oceníte velmi malý inputlag. Pohyb myši je následován obrazem pěkně hbitě a vše je zkrátka tak, jak má být. Na správném místě jsou i barvy a barevný rozsah. Díky němu jsou hry podány doslova na jedničku. Sice to stále není zcela herní monitor, ale pořád jde o vyšší nadstandard, a tím pádem je i ideální pro náročnější hráče. Pro profesionály jsou zde však stále jiné monitory. To se ovšem nezmění do doby, než přijde zcela jiná technologie než LCD. Například takové OLED.




V celkovém součtu jde tedy o slušný herní i filmový monitor. Je jen potřeba počítat s jistým omezením, které ovšem plyne z technologie IPS.

reklama