reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ EW2730V: pro hry a MMC jak stvořený?

17.4.2012, Pavel Kovač, recenze
BenQ EW2730V: pro hry a MMC jak stvořený?
V záplavě e-IPS monitorů se objevil velmi pěkný A-MVA monitor s ambicemi stát se hitem pro domácí multimediální centra a na hraní her. Jak si vede tato technologie v podání BenQ v dnešní konkurenci e-IPS panelů?

Odezva


Pro měření odezvy používám vlastní program, v kterém mám nastavenou jako první odezvu 0-25-0. Při měření této odezvy jsem měl nejprve pocit, že je sonda pokažená. Musel jsem dokonce v programu snížit frekvenci blikání barev, abych byl schopen odezvu změřit celou. Hodnota odezvy rise 0-25 celých 62,2 ms není nic moc pěkného. Pak jsem se však pustil do měření dalších odezev a postupně se to zlepšilo. Faktem však zůstává, že odezva rise v tmavých tónech je prostě "pekelně pomalá". Odezva světlých a středních tónů je však docela obstojná.





V některých částech se objevoval i překmit, který jinak velmi krátkou odezvu lehce prodloužil. Naštěstí se vyskytuje jen u 6 měřených odezev. Zkrátka nic tragického. Hodnoty jsou už tradiční kolem 16 ms.





V grafu vidíme zvyšující se tendenci u tmavých odstínů a odezvy rise. U odezvy 0-50 je hodnota až 64,4 ms. Inu škoda.



Podívejme se konkrétní odezvy 0-175-0 na konkrétním průběhu v osciloskopu. Vidíme slušně hladký průběh. Nikde nejsou žádné schody, které se dříve u MVA technologie objevovaly. Průběh je tedy vcelku příznivý. Hodnoty 27,2 ms pro rise a 6,8 ms pro fall už tak příznivé nejsou.




0-175-0 (20 ms/dílek)




50-200-50 (20 ms/dílek)


Prakticky stejně na tom je i odezva 50-200-50, která má jen lehce kratší časy.


Inputlag


Měření ukázalo, že monitor BenQ má jen menší inputlag v rozmezí od 30 do 35 ms, a to jak při rozlišení 1920x1080, tak i 1280x800. Je tedy zcela jedno v jakém rozlišení hru hrajete. Stále máte zpoždění samotného monitoru kolem 32,5 ms + odezva.





Sledování videa


Při sledování videa najdete prakticky pouze jediný problém. Tím je horší odezva v tmavých tónech. Jinak se však panel chová naprosto perfektně. Nejsou zde prakticky žádné průsvity v krajích (ony drobné, co jsou vidět na fotce, nejsou v praxi téměř pozorovatelné), také dynamika filmu je velmi dobrá. Kontrast a hloubka černé barvy je výrazně lepší než u běžných LCD monitorů.







Prosvítání obrazu je bohužel u levných monitorů problém


Podívejme se na jas černé barvy. Ten je od 0,14 cd/m2 do 0,09 cd/m2. To jsou hodnoty natolik dobré, že si je u běžných e-IPS panelů asi nikdy neužijete. Zde nám technologie A-MVA ukazuje, že má stále co říci a ve výsledku může být i výrazně lepší než levná e-IPS. Navíc je to odladěná technologie, a tak víte, co kupujete. Nestáváte se tak pokusnými králíky. Samozřejmě tím technologii e-IPS nijak nehaním, ale jde o to, že některé levné panely s e-IPS vytváří pocit, že nic jiného v této cenové kategorii neexistuje.





Hraní her


Při hraní her si užijete hlavně velikost obrazovky. Hra vás tak pohltí daleko více, než např. u 23". Ony 4" navíc se možná zdají jako málo, ale vězte, že to tak není. Sice to není 30", ale pořád jde o slušnou plochu. Škoda jen, že nemá monitor vyšší rozlišení. To by hrám jistě pomohlo. Co se týče odezvy a inputlagu, je zde jasně vidět, že monitor zpracovává obraz a dává si na čas. Hodnoty kolem 35 ms však nejsou nic tragického a existují i daleko horší modely.



reklama