reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ FP202W - černý elegán

31.3.2006, Pavel Kovač, recenze
BenQ FP202W - černý elegán
Širokoúhlých monitorů stále přibývá a firmy se předhánějí v ceně a snaží se ukrojit co největší kus trhu. Firma BenQ samozřejmě nemůže zůstat pozadu a před nedávnem přišla se zajímavým modelem FP202W, který má úhlopříčku 20,1" a poměr stran 16:10. Jak si poradí v našich testech?

Kam oko nevidí


Protože monitor BenQ jsme zatím nerozebírali, tak jsem byl velmi zvědav na použitou obrazovku resp. jejího výrobce. A zhruba po pěti minutách jsem objevil ono tajemství. Výrobcem je taiwanská CHUNGHWA PICTURES TUBES. Tento výrobce produkuje jak malé 1,8" displeje, tak i pro velké 37" TV. Modelů pro monitory je celkem málo - ve třídě 15" má pouze dva modely, u 17" tři a u 19" jen jeden. Tím nabídka pro monitory končí. Ptáte se, kam se poděl dnes recenzovaný panel? Výrobce jej vede pod označením "TV Application", tedy produkty pro použití pro televize. Je to velmi zvláštní, že BenQ použil displej, který je od výrobce určen pro jiné použití, ale pokud se koukneme na specifikace, tak se není čemu divit. Panel má totiž na použití v TV dost malý jas, malou úhlopříčku a nezvyklý poměr stran. Je tedy spíš s podivem, že výrobce vede tento displej pod užitím pro TV.


Rozebraný monitor (Pro zvětšení klikněte)


Na další fotografii je vidět samotný štítek osvědčující výrobce panelu. Přesné označení panelu zní "CLAA201WA01". Stránky výrobce jej samozřejmě znají, avšak neposkytují nikterak obsáhlé informace, a tak se musíme s údaji o rozlišení, kontrastu, jasu a odezvě spokojit. Tyto hodnoty se však s hodnotami udávaným firmou BenQ shodují, což je jistě jedině dobře.



Bohužel nic víc se nedovíme. Na čipu, který se stará o zpracování obrazu, je nalepena samolepka tak, že znemožňuje jeho identifikaci. Zdroj vyrábí firma TDK, to je však dost nepodstatné. Na zdroji obraz nestojí.
reklama