reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ XL2420T: pekelný rychlík s 3D

4.6.2012, Pavel Kovač, recenze
BenQ XL2420T: pekelný rychlík s 3D
BenQ nedávno představil nový monitor s aktivní 3D technologií, který je zaměřen na hráče. Slibuje velmi rychlou odezvu a přidává nadstavbu pro ovládání OSD menu. A odezva? Už teď vám prozradím, že je opravdu pekelně rychlá.

Struktura displeje


Technologie TN poskytuje pouze základní pozorovací úhly, které jsou dány i menším počtem domén, resp. pouze jednou doménou. Samotný subpixel je tedy v jednom celku a je homogenní. Tento monitor samozřejmě není výjimkou. Tvar pixelu je také docela standardní a asi není třeba nic dalšího rozebírat.




Struktura displeje TN - BenQ XL2420T (AU Optronics M24HW01 V8)


Odchylka dE a barevný gamut


Nejprve se podíváme na rozsah barev, který u monitoru můžeme spatřit. Asi největší slabinou je fakt, že zelená a modrá neodpovídá sRGB barevnému prostoru. Pokud by neodpovídal a byl větší než sRGB, tak bychom s tím ještě něco mohli udělat, ale pokud nedosahuje rozsahu sRGB, tak s tím už moc udělat nelze.




Gamut CIE 1931




Gamut CIE 1976


A nyní přijde na řadu přesnost barev. Tu sice u monitoru pro hráče asi nikdo nečeká velkou, ale kdo ví. Průměrná barevná odchylka dE(2000) = 3,02 sice není zcela ideální, ale pokud se podrobněji podíváte na graf, tak zjistíte, že barevné odchylky jsou docela dobré u šedých tónů a "pouze" u barev jsou horší. Pro úpravu fotek to tedy nebude, ale pro běžné použití stačí.




Profil Standard


Nyní nastupují různé režimy, které obvykle mají za následek zhoršení barevného podání. Stejně na tom je i BenQ. A tak se na tyto režimy podíváme pouze telegraficky. Movie dE(2000) = 7,23




Profil Movie


Eco dE(2000) = 2,9




Profil Eco


Photo dE(2000) = 5,93




Profil Photo


sRGB dE(2000) = 2,89




Profil sRGB


FPS dE(2000) = 3,93




Profil FPS1

FPS dE(2000) = 4,87




Profil FPS2

RTS dE(2000) = 6,50




Profil RTS


Nastavení monitoru pro kalibraci bylo následující:

R = 100
G = 93
B = 88
Kontrast: 50
Jas: 28

Po zkalibrování monitoru přes OSD se barevná odchylka trošku zlepšila. Na technologii TN si dokonce myslím, že jde o velmi dobrý výsledek, a pokud si do kolonky započítám ještě i položku "hráčský monitor", tak je to zcela perfektní. dE(2000) = 2,69




Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


A po kalibraci? Velmi dobrý. Jen je škoda, že šedá barva se nedaří vylepšit natolik, aby spadla pod hranici 1,5. Obraz bude vždy mít trošku nádech do některé z barev. Průměrná odchylka dE(2000) = 1,51 již patří k těm lepším.









Jako obvykle si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.
reklama