reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ XL2420T: pekelný rychlík s 3D

4.6.2012, Pavel Kovač, recenze
BenQ XL2420T: pekelný rychlík s 3D
BenQ nedávno představil nový monitor s aktivní 3D technologií, který je zaměřen na hráče. Slibuje velmi rychlou odezvu a přidává nadstavbu pro ovládání OSD menu. A odezva? Už teď vám prozradím, že je opravdu pekelně rychlá.

Monitor BenQ XL2420T: celkové hodnocení


Hodnotit BenQ XL2420T jinak než jako hráčský by asi nebylo zrovna fér. A on se monitor nemusí ani za toto označení stydět. Jeho velmi rychlá odezva a malý inputlag jsou zkrátka pro hry to nejdůležitější. Také díky 120 Hz, které se dají používat i v operačním systému (lze nastavit 120 Hz přímo v ovládacích panelech Windows), jsou hry výrazně plynulejší. Dokonce i pohyb kurzoru v OS je citelně lepší. Také možnost rychle ovládat OSD menu může být pro některé hráče důležitá. Například vám zasvitne slunko do pokoje, potřebujete zvýšit jas a pomocí dálkového ovladače to jde docela snadno. Velmi dobrá je také ergonomie, kterou bych u hráčského monitoru ani nečekal. Hráči sice potřebují slušný stojan, ale výrobci na to často zapomínají. Zde se BenQ předvedl ve velmi dobrém světle. To jsou ty kladné vlastnosti. Nyní však k negativům.

A právě negativa mohou být pro běžného uživatele (ne všichni jsou profi hráči her :-) ) docela nepříjemná. Začneme barevným podáním, které v továrním nastavení není zrovna dvakrát dobré. Ani různé přednastavené režimy to nespraví. Pozorovací úhly jsou standardní TN a jsou pouze vylepšeny matnou povrchovou úpravou. Dalším neduhem je horší podsvícení. Pro grafiku se tedy tento monitor ani v nejmenším nehodí.





A nyní se podíváme na procentuální hodnocení. Hned první sloupeček/pruh v grafu dává najevo, že odezva je skutečně velmi dobrá. Ostatní parametry jsou již docela průměrné. Ergonomie jde naopak přes průměrnost a u ní je třeba se také hodně řídit slovním hodnocením, které je na začátku této kapitoly. Nejhorší tedy zůstává podsvícení. 9% je opravdu málo, je to škoda.




Monitor je vhodný pro:


1) Hraní her
2) Hraní her
3) Hraní her

Asi nikoho nepřekvapí, že je panel určený opravdu primárně pro hraní her.


Plusy


+ Velmi rychlá odezva
+ Velmi dobrá ergonomie
+ Nízký inputlag
+ 120 Hz i v desktopu a 3D
 
 

Minusy


- Horší podsvícení
- Kontrast neodpovídá udávanému
- Viditelný dithering
- Aktivní 3D režim (oko méně zatěžuje pasivní)
 
 
Cena v době testování: cca 8.400 Kč s DPH


Za zapůjčení monitoru BenQ XL2420T děkujeme BenQu
Jak hodnotíte monitor BenQ XL2420T?
V anketě šlo hlasovat od 4.6.2012 do 23.5.2013. Počet hlasujících: 9
Výborný56 %
Průměrný33 %
Špatný11 %
reklama