reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
4.6.2012, Pavel Kovač, recenze
BenQ nedávno představil nový monitor s aktivní 3D technologií, který je zaměřen na hráče. Slibuje velmi rychlou odezvu a přidává nadstavbu pro ovládání OSD menu. A odezva? Už teď vám prozradím, že je opravdu pekelně rychlá.
Lukas79 | 4.6.201214:24
Tento monitor jsem si koupil výlučně na hry, používám ho aktivně 2 měsíce. Je to můj druhý monitor, primární je 24­" EIZO S2433WFS. Veškerou činnost mám na EIZU, včetně příležitostného sledování filmů nebo rychlé úpravy fotek.

Ve volném čase hraji FPSky a teprve na to ten monitor vůbec zapínám. Pokud máte v pořádku zrak, nedá se provozovat vedle mého EIZA ani jako pouze zapnutý. Když pustím hry, tak EIZO vypínám.

V článku je to zmíněno, ale pokud to fyzicky nevidíte, neuvědomíte si to, že ten monitor je opravdu POUZE na hry i tím stylem, že stačí abyste si na EIZU a na tomto panelu zobrazili tapetu plochy Windows a kopne vás, jak moc jsou na něm ­"ujeté­" barvy.
Zkoušel jsem si udělat 1 profil na ­"srovnání­" barev s mým hlavním monitorem, ale je to příliš velký rozdíl.


Asi si říkáte, že jsem vyhodil peníze? Ale já jsem s nákupem naprosto spokojený. Je to přesně to, co jsem chtěl a očekával.
Mám ho kvůli jeho profilu FPS1, který se aktivuje kromě menu také drátovým dálkovým ovladačem. Z pohledu rychlosti v FPSkách je to famozní monitor, navíc má zajímavě udělanou gamu a barevné podání obecně. Ve hře prostě vytahuje obsahy šedých koutů, stínů. Perfektně vidíte lidi schované v místech, které na EIZU jsou ­(naprosto správně­) v tmavém koutě. Přitom světlé tóny nejsou přepálené, není to uděláno přesvícením.

A je pekelně rychlý. Povedlo se mi zlepšit přestřelky jak v BF3, tak v MW3. Ve spojení s rychlou myší a kompem, který to nebrzdí, jste prostě ten, kdo střílí, zatímco protivníkovi jste se teprve zobrazil. Zajímavý je režim 120 Hz. Z počátku jsem to bral jako marketingovou hloupost, ale vnímám obraz jako plynulejší a méně mi slzí oči.

Nicméně pokud nehrajete FPS hry ­(střílečky­) tak je to krok naprosto vedle. Označení herní monitor je podle mne trochu zavádějící. S Diablem nebo Warcraftem nic takového nepotřebujete a taky se řadíte mezi hráče ;o­))
Odpovědět2  1
ticho.cz (51) | 8.6.201215:02
Mas pravdu tento monitor je delany na strilecky, na strategie ­(StarCraft II­) ma Benq zas jiny typ RL2240H

http:­/­/www.benq.cz­/products­/LCD­/index.cfm­/product­/1297
Odpovědět0  0
BurnerTom (43) | 4.6.201213:35
Ak je v monitore panel AUO tak nebude mat oznacenie M24HW01 ale M240HW01 ­- to si opravte!

Ohladne ­"prosvítání obrazu­" mam na vas jednu otazku ­- vyberiem si lacny­(lacnejsi­) monitor s e­-IPS panelom ­- obraz bude presvitat. Vyberiem si drahsi monitor s e­-IPS panelom ­(tym istym, nakolko LG vyraba iba 1 model­) a obraz mi presvitat nebude? ­- je to vobec mozne? ­- aky ma vyrobca monitoru dosah na presvitanie LCD panelu inehu vyrobcu?
Odpovědět0  0
Misacek (28) | 4.6.201212:43
Průměrná cena přes devět tisíc mi přijde dost na TN panel. 3D je sice hezké, ale stejně to považuju víc za gimmick ­(marketingový tahák­) než za klíčovou vlastnost.

(Na flimy ­- dobrá, ale na hry to znamená, že vaše grafika musí utáhnout ty dvojnásobné FPS, ne? A to s moderními hrami není možné, pokud nechcete obětovat kvalitu, což většina ­"hardcore gamerů­" nechce. A kdo má na nějakou absurdní quad­-SLI mašinu, ten asi má i na monitory v úplně jiných relacích, a i tak pochybuji, že by vrazil ~50,000 do 4­-SLI jenom proto, aby mohl hrát 3D. Spíš by si koupil 30­" bednu 2500x1600, nebo třeba několik monitorů vedle sebe, řekl bych.­)

Kvalita zobrazení by myslím měla mít prioritu před frekvencí. Za stejné peníze jsem nedávno koupil ­(teď už vyběhlý­) HP ZR24W, a o málo dráž jde koupit nástupce ZR2440w. Nejen že jsou 16:10 a tedy lepší na práci ­(a také reálně větší­), ale oba jsou to IPS panely s velmi dobrým barevným podáním.

Pravda, ZR24w má hodně jasný černý bod, a proto jsem musel obětovat značnou část hloubky kontrastu, aby mi vysoký jas, kterým monitor kontrast proti jasnému černému bodu dohání, nevypaloval bulvy, ale i tak je to za stejné peníze jiná třída. ZR2440w už prý problém s kontrastem resp. černým bodem nemá, navíc je LED podsvícený, tedy tenčí a míň žere ­(pokud to pro někoho jsou rozhodující kvality­), a v tuhle chvíli stojí necelých deset tisíc ­(Alza, čili blíže k průměrné ceně z Heuréky než k minimální­). Zase nemá 8­-bit barvy jako ZR24w ­(2440w má jenom 6+AFRC­), ale test zde na SHW nezjistil viditelné zhoršení barevného podání. Tuším že oba dostaly Trefu.

A dnes už to nejsou jen tyto dva HP v téhle cenové relaci ­- na trhu je několik e­-IPS nebo P­-IPS panelů, které asi všechny strčí TN do kapsy. Skoro bych si troufal tvrdit, že TN technologie je, alespoň mezi chytře kupujícími uživateli, už dnes odkázána do low­-end cenového segmentu. Osobně bych se rozhodně ptal ­- proč bych měl dát devět tisíc za TN panel? A nějak si nejsem jist, zda bych našel odpověď, a to i kdybych to kupoval čistě na hry.

Tak to je jenom takové moje slovo do pranice; určitě tím nechci říci, že by recenze byla špatná ­- vůbec ne, jak je monitor použitelný s kvalitou a opodstatněním recenze nesouvisí. A nemůžou být všechny recenzované kusy Trefy.
Odpovědět1  1
Jan Zapletal (74) | 4.6.201214:10
Tak úplně jsi nepochopil co zamená herní zaměření. Hardcore hráči rozhodně nejsou ti, kteří hrají v singleplayeru poslední herní novinky na max. detaily a kochají se. Jsou to spíš takoví, co delší dobu pilují schopnosti v profláklých střílečkách nebo závodech a hrají v multiplayeru proti ostatním. Mám daleko do nějakého progamera, ale závody si nastavuju do detailů, abych se pohodlně nad těma 120 fps držel. Jinak mám pokažený celý zážitek ze hry, v singlu nebo v multi, to je jedno. Při nižším fps jednak vidím, jak je to neplynulé obrazově, ale hlavně celá hra pak reaguje moc pomalu na to, aby člověk mohl jet opravdu rychle. Když se mi občas nedopatřením přepne hra do 60 Hz módu, poznám to na první pohled. Další věc je, že nezávisle na fps ta frekvence monitoru pomáhá minimalizovat rozdvojování hran. Viděl jsem LCD, které byly co do rozdvojování hran lepší než můj Samsung 2233RZ v 60 Hz módu, ale v po přepnutí na 120 Hz už je úplně v jiné lize než jakýkoliv 60 Hz monitor. Pořád jde pozorovat nějaké rozdvojování hran, ale už mě z toho po delší době nebolí hlava a neslzí oči tak jako s jakýmkoliv LCD předtím.
Odpovědět1  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.