reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
13.12.2004, Eagle , recenze
Chladit pevné disky je v tichém počítači snad ta nejnáročnější úloha. Klasické komponenty stačí podvoltovat, snížit jim frekvenci, "dopřát" jim vyšší teplotu. Nic z toho není u disků možné. Dnes se podíváme na dva bezvětrákové chladiče disků - Zalman ZM-2HC2 a Primecooler PC-HDP(P).
MR.NoNo | 13.7.200717:13
A kolik z vas pouziva chladic pro hddisk. Ja napriklad nechladim vubec, teploty tomu odpovidaji 40­-42C bez prace, 45C zatez.
Disk barracuda7, barracuda 8 hreje vice. Disky stare 4 a 2 roky.
bezi 24­/7­/365, pozn. u disku7 pouzite kolejnicky za 40Kc.
Odpovědět0  0
CATerPILAR | 13.12.200517:22
Autor píše, že je nutné použít gumových bloků při instalaci do 5­'25 pozice. Tím se samosebou zamezí sdílení tepla do konstrukce skříně. Chlazení pak je neúčinné což je vidět z grafu.
Co mi ale brání abych místo gumy použil poctivé hliníkové šrouby?
Zvýším vibrace, ale za to určitě víc uchladím.
Osobně dám přednost snížení teploty před vibracema, ketré nejsou dle mě tak důležité.

Martin
Odpovědět0  0
zizkam | 15.1.200518:52
Na druhé stráně testu je psáno ­"Primecooler obdržíte ve fialovo­-černé krabičce s nápisem, že máte zachránit stromy a planetu Zemi. Takže nezapomeňte recyklovat, krabička je na to perfektně stavěná. Otázkou však zůstává, jak to bude s případnou reklamací, pokud se krabičky zbavíte.­"

Nevidím jediný problém k případné reklamaci bez originálního obalu. K požadavku reklamace v originálním obalu není žádný právní nárok. Případný nárok by byl v rozporu se zákonem na ochranu spotřebitele ­(tedy, pokud není poskytnuta nadstandardní záruka­).

Jinak, jestli chápu výsledky testu, jsou vlastně ty chladiče úplně na nic.
Odpovědět0  0
CrazyAdmin | 14.1.200511:45
Já jsem včera instaloval HD­-silencer od www.silentmaxx.de a cvakání WD SATA 200 GB uz neslyším. Akorát jsem musel horní chladicí žebral provrtat dírkou 3 mm, protože výrobce ignoruje upozornění WD, že otvor pro vyrovnávání tlaku se nesmí zakrývat. Chlazení se mi nezdá příliš účinné, protože blok je dost horký, přesně jsem to neměřil. Asi by to chtělo tichý větráček. Celá ta sranda je taky dost drahá ­- přes 15 stovek, pro toho, kdo to nedává do nákladu, moc nedoporučuji. To už by byly asi lepší ty gumové nožičky z Bau..u.
Odpovědět0  0
Jezisek | 14.1.20057:47
Co za odbornika psalo tenhle test? Nejen ze mam box od SilentMaxu ­(ten ztisuje nejlepe­), ztisovac od SUNBEAMu a je skvelej ­(vibrace utlumi nadherne­), mam i 8x PRIMECOOLER HDBP v serveru a chladi dokonale. Kdyz se na ten test divam, tak nevim zda mame v CR odborniky nebo nekoho kdo to ve svem PC nepouzil. Tak nejak si lamu hlavu, zda autor netestuje nahodou ztisovace jako chladice a chladice jako ztisovace a v naprosto nevhodnych podminkach nekde na stole :­-)
Odpovědět0  0
Mr.Mira | 10.1.20058:47
Tyhle chladiče jsou stejně úplně špatně vyřešené. Jediné, co se na disku pořádně ohřívá je destička s elektronikou na spodní straně. Až poté, co se tato destička zahřeje dojde k zahřátí zbytku disku tedy boků a pak i vrchní části. Proto chladit tyto části už je podle mě trochu pozdě. Stačí tichý, pomaluběžný a prakticky nehlučný větrák, který bude foukat na spodní stranu disku a problem s teplotou je vyřešen...
Odpovědět0  0
Tomass | 9.1.20057:42
Prodam tyhle heat pipe Zalmany na chlazeni disku, mam 2ks, novy, cena 600Kc za kus, 1100 za oba, tom.hosek@seznam.cz
Odpovědět0  0
starmen (438) | 14.12.200423:40
Mno já mám takovou drobnou připomínku k testovacím podmínkám... Je­-li v nějakém prostoru teplota X stupňů a vložím­-li do tohoto prostoru zdroj tepla, tak na to můžu dát chladičů kolik chci a jakých chci stejně to nepomůže. To je to stejný jako ofukovat teplým vzduchem. To by taky ten opěvovaný Zalman na CPU moc ­"nefungoval­", takže pokud v tom case nahoře bylo 40stC, tak se nedivím, že ty chladiče neměli takřka žádnou účinost.

Co se týče vysvětlení výměny teploty ­(kmitání částic, stoupání teplého vzduchu­) a šíření hluku disků ­(přenos na kostru, rázy­) byl článek na velice slušné úrovni.

Jinak momentálně mám na svém staším disku Hitachy 120GB 2MB teplotu 27st, teplota v místnosti cca 20. U disků platí, že kdo nechladí, tak je mu jedno co bude s jeho daty ­(a jak dlouho vydrží jeho disk..)
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 14.12.200423:54
Bočnici skříně jsem samozřejmě otevřel, takže tam mohla být cca. pokojová teplota plus několik málo stupňů. Ostatně je to vidět na průběhu teplot, kdyby se tam vzduch nevyměňoval, teplota by neustále rostla.
Odpovědět0  0
starmen (438) | 15.12.20040:36
aha... ok. tak to mě taky celkem překvapuje, že to nemá skoro žádnou účinnost.
Odpovědět0  0
Lahef | 14.12.200412:03
Sunbeam PCI Silencer..... DOPORUČUJU !!!!
Boží věc, mám na jednom PC, doporučuju ­- nevýhody:
nutnost volnýho posledního PCI slotu,
no a dobře je přidat ještě 80ku větrák ­- mám Arctic Cooling TC2

Hlučnost cca o 2­/3 dolů ­(u Westerna bez Fuidníx ložisek­)teplota stabil na 35 ­(dneska je vněm Hitaxi 160­)
(Cena cca 400 za PCI Silencer a 100 za ACTC2­)

Jinak u druhý pecky sem to prozatímě vyřešil :
Redukce 5­" ­/ 3­" , mezi disk a redukce gumové lepící ­"nožičky­" z Bau...u
TEplotu sem snížil pomocí 60 ky větráčku na ­(7mi Voltech­), Umístil sem ho na distanční pásek ­(taky Bau...­) a to tak, aby za zády měl otvor po vujmutý 3­" záslepce a fučel na nejteplejší brouky disku.
Seagate 80 SATA je tixá a teplá ­- ale todle řešení ji drží cca o 10° níž proti teplotě v kejsu...
(cena 60kč za větrák, gumový nožičky 40kč redukce 120kč ale obojí použijete tak z 1­/10ny ­(zbytek upotřebíte doma­).
Nevýhoda ­- nic pro optické tunery....
Odpovědět0  0
peeticek (15) | 14.12.200411:46
Chystám sa kupit 2xSATA disky do SATA RAID a neviem, či mám zvoliť Maxtor 80GB 8MB cache,alebo WD s rovnakými parametrami. Skriňu mám ultratichú a neviemktorý z nich je lepší ­- kamarát tvrdí, že MAXTORY strašne hrejú... No neviem, práve mám 80GB Maxtora 7200 PATA a zdá sa mi, že je na to rovnako ako jeho WD...Maxtora som mal aj 40 GB 7200 tú ultratenkú a tá sa hriala jak sviňa ­- práve kvôli tomu, že bola taká tenulinká... Aké máte skúsenosti?

Dík, majte sa

PeeT
Odpovědět0  0
hav0c (1) | 15.12.200411:28
Kristepane, hlavne ne MAXTOR! Jak ctu, mas ­"ultratichu­" skrin a hlavicky Maxtoru vydavaji zvuky jako by nekdo chrasti lamal.. Vymenil jsem ho za Samsung a spokojenost. Sice ma v testech vysokou latenci, ale pozna to obycejny smrtelnik? Ne..
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 15.12.200414:23
Maxtor je po zapnutí AAM při seeku velmi velmi tichý. Horší je to se zvukem otáčení ploten, tam je hlučnější než Samsung.
Odpovědět0  0
Bubooo | 13.12.200422:37
NAc by som si kupoval tuto nepotrebnu blbost???
Ako moze taka znacka predavat tak neucinnu hovadinu....na stisenie disku staci nalepit medzi disk a 3.5 box gumu a srobky odizolovat......cele to nestoji ani 100 kaciek.....tento nepodarok si urcite nekupim...1 liter je vela a za NIC!!!!
......skoda slov nac sa zbytocne rozculovat....
Odpovědět0  0
Ref | 18.12.200417:55
no, premna zamna to skus, ale po par minutach prides o disk kvoli prehriatiu
Odpovědět0  0
Pecaf (4) | 13.12.200412:21
jen onen jev, kdy spolu interferují dva kmitočtově blízké signály se nazývá rázování a ne ­"rezonance­", ale to je jen kosmetika :­-­) ­- normální člověk samozřejmě pochopí oč jde..
Na druhou stranu, kdo je dneska normální, že?;­-)
Odpovědět0  0
J. Volf (31) | 13.12.200411:54
Mám pocit, že autor článku ne zcela správně popisuje funkci heat pipes, viz následující odkaz:
https:­/­/www.svethardware.cz­/art_doc­-CD12E8CE5D96959BC1256F49005E4391.html
Pokud by ochlazovaná kapalina klesala vlivem gravitace, jak by pak heat pipes mohly fungovat u procesorů, když jsou jejich chladiče otočeny o 90 sutpnů nebo třeba u grafických karet, kde by nám gravitace taky nepomohla.....
Odpovědět0  0
john.don | 13.12.200413:15
Eh...Horký vzduch­/plyn stoupá vzhůru a když se ochladí tak klesá.
Klasický horkovzdušný balón.

Pokud by jsi pipeline zahřível z vrchu, tak by samozřejmě nepracovala.
Prostě dole musí být vždy chladící kapalina.
Odpovědět0  0
David97 | 13.12.200419:03
No taky mě to zaujalo s těma heatpipes, protože ony fungují opravdu i vzhůru nohama. Teď jsem o tom zrovna četl nějaký článek ale nevím přesně kde. Jinak test mě celkem zaujal protože jsem myslel že chladící výkon chladičů je větší. A já bych si asi Zalman na utišení hdd za 1000 nekoupil :­) jedna věc je přenos hluku na case ale disk vydává určitý hluk i když je ­"podložený­". Asi bych šel taky cestou pomaluotáčkového větráku, Arctic 3 za 150Kč taky něco uchladí.
Odpovědět0  0
David97 | 13.12.200419:07
Díval jsem se na ten horní odkaz a je to tu jasně a sruzumitelně:
Heatpipe je měděná trubička s houbovitou strukturou, která obsahuje kapalinu. Tato kapalina se v místě kontaktu s procesorem prudce vypařuje a putuje na opačný konec trubičky, který je chladnější ­- tam opět kondenzuje a vzlíná zpět. Právě díky houbovité struktuře funguje heatpipe jakýmkoliv směrem, tedy i proti gravitaci.
Odpovědět0  0
Billo | 13.12.200410:58
Mal som disk HITACHI 80GB PATA a tiez som mal problemy s hlukom podobajucim sa na trt***** macky.Na serveroch som sa docital, ze tymto neduhol trpia vsetky PATA disky do 160 GB. Kupil som si SATA 160GB a ziadny hluk.Proste blbo navrhnute PATA disky.Kupte si SATA a mate vykon a aj maly hluk.
Odpovědět0  0
[aMd]Mica | 13.12.200415:11
co sa tzka toho ­"pazvuku­" tak ho vydavaju aj SATA disky. konkretne ja mam 2x SATA 160GB 8MB disky od Hitachi a priblizne kazdych 10min robia tuto rekalibraciu. navyse priblizne raz za 24h robia aj tzv. load­/unload sound. diskusia k tomuto je napr. tu http:­/­/forums.storagereview.net­/index.php?showtopic=12042&st=0
oficialne vyjadrenie zo spolocnosti Hitachi

The occasional ­'sound­' you are hearing is the Idle Time Function that has been introduced on our latest drive designs as a reliability enhancement. You need not be alarmed by this,

This ­"sound­" is due to a brief but deliberate head arm movement every so
often. This has been added to maximise the reliability of our disk drive products.

This function is invoked if an extended period of inactivity is detected,
so has no impact on active performance. ­[It is bad to leave the heads hovering over the same data track unnecessarily­].

Even after a period of time of activity the Idle Time Function can be implemented as the Idle Time Function is a cumulative function.

The level of sound emitted may vary from one drive to another and as such
this should not give rise to concern or be considered an impending failure.

Odpovědět0  0
tomXX | 16.12.200414:06
LOL, uvedom si co pises :­-D SATA disk je taky isty ako IDE ­(PATA,ehm­) len ma naviac IDE­/SATA prevodnik Marvell. Ten prevodnik nema absolutne nic s rekalibraciou disku, tento kozmeticky ­"problem­" odstranuje novy firmware. IBM 7K250 160GB SATA podla datumu vyroby moze aj NEMUSI trpiet tymto ­"nedostatkom­". Kazdopadne 7K250 su najkvykonnejsie 7200ot­/min disky sucastnosti...
Odpovědět0  0
brbloskoooo | 1.1.200515:22
Ja viem, ze maju prevodniky vsetky disky okrem SEAGATE,ten je prvy a jediny nativny disk SATA.A keby si mal tie dva disky vedla seba,tak by sis hned videl,ze maju uplne ine cipy.Ten bios som chcel skusit,ale nez skor som to urobil,tak som ho predal....P.S. Skoda ze ten PATA uz nemam..vyfotil by som ich :­-)
Odpovědět0  0
mys | 22.12.200418:33
No, ja asi jiz dva tydny vlastnim zmineny HITACHI 160GB PATA a efekt slepice je zanedbatelny a vubec mi nevadi, a to ackoliv mam velmi tichy pocitac. Spise mi vadi, ze disk produkuje v case ponekud silnejsi vibrace. Presto jsem plne spokojen, jinak jde totiz o velice rychly, chladny a tichy disk.
Odpovědět0  0
smoox | 13.12.200410:51
...pan Orel takze mi staci si doma vyrobit tie ­"gumicky­" a mam po probleme s vibrovanim... alebo pri prenose vibracii na case hra nejaku ulohu aj ten pasiv ? ­(hovorim o ­"chladici­" ZALMAN)
Odpovědět0  0
[aMd]Mica | 13.12.200414:59
to by som neodporucal... urcite by sa ti podarilo stisit disk ale zaroven by stupla jeho teplota za beznych podmienok, pretoze prestup tepla z HDD do case by nebol ziadny. v recenzii sa pise ze Zalman ma nulovy chladivy ucinok ­- co samozrejme nie je pravda, pretoze keby nechladil, tak po izolacii HDD od kostry case by stupla teplota HDD vyrazne vyssie. ked uz chces pouzit podobne riesenie ­(spominane ­"gumicky­") tak skus cez S.M.A.R.T sledovat teplotu disku ­(prip. nejakym externym snimacom­) a pokial vystupi vyssie pri max. zatazeni ako 40C tak dat pred HDD regulovatelny ventilator. ale tiez treba zistit, ci to bude dostatocne riesenie.
Odpovědět0  0
smoox | 13.12.200415:10
dik, myslel som si to...
inak pozeral som ine recenzie na nete a tam podaval chladic ZALMAN doslova impozantne vysledky... aj co sa tyka teploty aj hluku... ale bol testovany s hdd wd raptor, ktory pecie o poznanie viac ako ­"bezne­" disky... ­(rozdiel bol takmer 20 stupnov­), ale tam sa pohybovali v teplotach 40 ­- 65 stupnov...
mne ide hlavne o redukciu hluku, pretoze najhlucnejsi komponent v mojej bedni je prave hdd... a tu sa mi tento zalman vidi ako dobre riesenie... pockam ale este na recenziu ostatnych dvoch chladicov...
Odpovědět0  0
[aMd]Mica | 13.12.200416:03
v kazdom pripade ked budes nieco nove skusat tak nezabudni sledovat co to s diskom robi. videl som dost dobre amatersky vyrobene odhlucnenie, kde bol disk osadeny v ramiku pomocou pruzin. bolo to vysoko ucinne ­(co sa tyka odhlucnenia­) ale kazde riesenie ma svoje pro a proti. v tomto pripade bolo jasne, ze s PC sa nesmie za chodu vobec hybat a prenos tepla tiez nic moc. potom sa zase daju kupit specialne sufliky na disky, niektore disk kvalitne odhlucnia a zabezpecia aj velmi dobre chladenie a dokonca mozu pridat taku vlastnost ako je odpojenie disku za chodu a podobne, ale zase su drahe. mne sa uplne najoptimalnejsie javi cely disk kvalitne odhlucnit ­(napr. uzavriet do zvukovo odizolovanej krabicky­) a sucasne vyrobit pre takto odhlucneny disk vodne chladenie. myslim, ze to by bolo najucinnejsie, podmienka je ale to vodne chladenie. prip. aj toto riesenie vyzera velmi dobre a nepotrebuje vodnika :)
Odpovědět0  0
john.don | 13.12.20049:54
p.Orel má na víc než psát články o chladičích pevných disků.
Tohle bych bral jako mrhání jeho časem a talentem.
Jinak dobrý článek. Překvapilo mě, že ten Zelman se nepředvedl.
Odpovědět0  0
mocrepus (2) | 13.12.20041:12
Jen bych chtěl potvrdit zvuk zaškrcené slepice u mého HDD Hitachi Deskstar 7K250 UATA100 80GB. Je to dost častý a velice nepříjemný jev ­(cca 2x za 1­/2hodiny­) . Nejdříve jsem si myslel, že je to výrobní vada, ale nyní tady čtu něco o teplotní rekalibraci. Jestli o tom někdo víte něco více, tak to prosím sdělte. Sice už brzo pořídím nový disk, ale zajímá mě to. Asi koupím Maxtora DiamondMax10 200GB, ale díky hluku mého disku uvažuji i o méně výkonném, ultra tichém, Samsungu Spinpointu.
Odpovědět0  0
hurricanesk | 13.12.20041:24
ja mam hitachi pata 160GB 2MB cache ­- tenhle zvuk taky kdyz sem to koupil byl nejdriv castej ale nejak extra my nevadil ­- tedka asi po 3­/4 roce uz je to jen velice zridkavo ale je pravda ze mam dobre chlazenej tenhle disk.
Odpovědět0  0
Borg14 | 13.12.20049:23
Tu škrcenou slepici by měl umlčet update firmware HDD viz. http:­/­/4um.ocguru.cz­/viewtopic.php?t=58089 ­(nezkoušel jsem, už nemám Hitachi)
Odpovědět0  0
[aMd]Mica | 13.12.200415:18
tomuto javu davaju ludia rozne nazvy. o ­"zvuku zaškrcené slepice­" pocujem po prvy krat ale uz som sa stretol s oznacenim sawmill ­(od slova pila alebo cirkularka, co je velmi priznacne ked si predstavite ako niekde na pile rezu nejake kusy dosiek­) alebo tiez ­"cat­-meow like sound­" ­(mnaukanie macky :­)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.