reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Biostar TForce4 U 775 - základ s nF4U IE

28.4.2006, Martin Voigts, recenze
Biostar TForce4 U 775 - základ s nF4U IE
Značka Biostar nemá mezi lidmi, kteří se pohybují dnes a denně v IT, tak zvučné jméno jako někteří jiní výrobci. Znamená to ale, že to automaticky něco vypovídá o kvalitě? Nebo zkrátka jen patří do segmentu základních desek, které nejsou produkovány s takovou „láskou a péčí“ jako produkty pro hardcore overclockery? Nebo je to úplně jinak? Na tyto otázky vám snad odpoví tato recenze.
Čipová sada nForce4 Ultra Intel Edition, na které je testovaná deska založena, byla na trh vržena v lednu letošního roku jako přímý konkurent sady i945 společnosti Intel, byla tedy vhozena do vod, ve kterých proudí nejvíce peněz – do mainstreamu. Předchozí nForce4 SLI Intel Edition totiž mohl intelovským čipsetům konkurovat jen do chvíle, než byly na uvedeny dvoujádrové procesory Pentium 4 založené na jádru Smithfield a s nimi i nové sady od Intelu. Tyto procesory nebyly s předchozím čipsetem schopné pracovat na plný výkon a chovaly se jako jednojádrové. Společnost nVidia místo úpravy původní sady vrhla mezi výrobce sadu novou, o které bude řeč ve spojení s základní deskou Biostar v této recenzi. Na Světě Hardware se tak objevuje recenze první desky s tímto čipsetem a slovo první má dvojí význam. Jednak jsme nikdy předtím motherboard s nForce4 Ultra Intel Edition netestovali, jednak byla společnost Biostar skutečně první na světě, která tuto sadu implementovala.

Deska, kterou jsme otestovali, je z nové řady Biostaru nazvané T (v originálním plném znění T-series), která je určena pro overclockery. Tito uživatelé patří mezi ty nejnáročnější, protože deska musí být velmi stabilní i při nestandardních parametrech, které jí nutí. Proto bude v tomto testu kladen velký důraz jako obvykle nejen na výkonnostní parametry při standardním nastavení, ale také na schopnosti při přetaktování.


Pokud je vám název nForce4 Ultra nějaký povědomý, nejedná se o náhodu. Sada s tímto názvem doplněná o přídomek IE má se sadou téhož jména určenou pro platformu AMD mnoho společného. Liší se prakticky v následujícím:
  • Má méně USB portů (osm místo deseti)
  • Zvukový čip je nyní standardu High Definition Audio 7.1 (namísto AC'97)
  • Nemá hardwarový firewall Active Armor Networking Engine

Jedná se tedy o dvě změny k horšímu a jednu k lepšímu oproti nForce4 Ultra pro AMD. Kompletní porovnání parametrů s předchozími sadami jsme vám už jednou přinesli, proto jen pro připomenutí (změny jsou vyznačeny tučně):


Specifikace čipových sad
nForce4 SLI IE
nForce4 SLI X16
nForce4 SLI XE
nForce4 Ultra IE
NorthBridge
C19
C19
C19XE
C19Ultra
Podpora CPU
Celeron D, P4, Pentium D*, Pentium XE
Celeron D, P4, Pentium D*, Pentium XE
Celeron D, P4, Pentium D, Pentium XE
Celeron D, P4, Pentium D, Pentium XE
FSB
až 266 MHz (1066)
až 266 MHz (1066)
až 266 MHz (1066)
až 266 MHz (1066)
DDR2
až 667 MHz
až 667 MHz
až 667 MHz
až 667 MHz
Maximum paměti
4GB
4GB
4GB
4GB
PCIe - počet linek
20
40
20
20
Režim SLI
Ano (2x8)
Ano (2x16)
Ano (2x8)
Ne
Quad SLI
Ne
Ano
Ne
Ne
SouthBridge
MCP04
CK804
MCP51
MCP51
PATA 133
2 kanály
2 kanály
2 kanály
2 kanály
SATA
4 porty
4 porty
4 porty
4 porty
Standard SATA
SATA 1.5Gb/s
SATA 3Gb/s
SATA 3Gb/s
SATA 3Gb/s
Mediashield
Ano
Ano
Ano
Ano
Active Armor
Ano
Ano
Ano
Ano
AA Secure Networking Engine
Ano
Ano
Ne
Ne
Gigabit ethernet
Ano
Ano
Ano
Ano
nVidia Firewall
Ano
Ano
Ano
Ano
nVidia nTune
Ano
Ano
Ano
Ano
Audio
AC'97
AC'97
HDA
HDA
USB 2.0
10 portů
10 portů
8 portů
8 portů
*NorthBridge C19 u nForce4 SLI IE nepodporuje procesor Pentium D 820 (ten ve spojitosti s touto čipovou sadou pracuje pouze jako jednojádrový)



Krabice a příslušenství

Základní deska mi k testu dorazila v originální krabici, která je poměrně elegantní. Dominuje jí černá barva, v levém horním rohu najdete plastické logo výrobce, v pravém potom nápis T series „Extreme Turbo!“, který ve mně vyvolal již ze zvyku spíše úsměv. Jsem opravdu zvědavý, jak se deska předvede. Dál v oblasti řekněme zlatého řezu vystupuje z černočerné tmy logo T a ozářený socket procesoru. V pravém dolním rohu pak objevíte nálepku značící čipovou sadu, jíž je deska osazena, a dále pod nápisem Charge up your game, který je dostatečně výmluvný v tom, pro koho je deska určena, označení možností, které deska poskytuje.




Těmito možnostmi jsou:
  • ONE (Overclocking Navigator Engine) - Průvodce přetaktováním
  • CRP (CMOS Reloading Program) - Obnovení paměti CMOS
  • SRS (Self Recovery Systém) - Samoobnovovací systém
  • MIT (Memory Integration Test) - Test integrity paměti
  • IFP (Integrated Flash Program) - Integrovaný flash program

Základní desky této značky jsem měl v době testování k dispozici postupně dokonce dvě, z toho jedna byla defakto engineering sample, a co do celkového zpracování všech detailů byla ještě ne úplně hotová.

V příslušenství první desky jsem nenašel úplně vše, co by krabice měla podle výrobce obsahovat. Zásluhu na tom má patrně fakt, že tato deska navštívila už několik redakcí, a tak se zkrátka během toho putování z krabice něco ztratilo. Druhé balení už obsahovalo vše, co mělo, a tak se podívejme, co že to tam všechno má být.

Do metodiky testu základních desek jsem nově zahrnul i měření kabelů. V případě nevhodného layoutu desky v kombinaci s bigtowerem obsahujícím koše na mechaniky až v horních pozicích by se totiž mohlo stát, že kabely nedosáhnou. Díky tomu, že budete vědět, jak dlouhé kabely balení obsahuje, se můžete na takovouto eventualitu při nákupu desky předem připravit.

Dle specifikací na stránkách výrobce by deska měla mít v balení následující příslušenství:
  • 1x FDD kabel dlouhý cca 56 cm
  • 1x HDD kabel dlouhý cca 50 cm, vzdálenost konektorů Master a Slave je cca 11 cm
  • 1x SATA kabel dlouhý cca 50 cm a redukce napájecího konektoru Peripheral power na SATA dlouhá cca 13 cm
  • instalační CD
  • manuál k základní desce
  • manuál věnující se přetaktování
  • I/O shield

Z hlediska příslušenství obsaženého v krabici tedy hodnotím desku jako vybavenou spíše podprůměrně, defakto jediným prvkem „navíc“ je tu manuál k přetaktování, což je záležitost, která je sice na jednu stranu fajn, na druhou stranu desku pro tyto účely si koupí buď člověk, který o tom něco ví a manuál nepotřebuje, nebo naopak člověk, který o tom moc neví a chce, aby deska udělala něco takového za něj, a v takovém případě mu dodaný manuál stejně příliš nepomůže.


Layout desky

Tato základní deska má relativně pěkný a "čistý" layout, ovšem pár věcí jí zcela určitě vytknout lze.



Zaprvé bych změnil polohu a orientaci PATA konektorů, což je vcelku obvyklá chyba, a zadruhé bych s gustem přesunul napájecí konektor ATX zdroje jinam, protože v současné pozici nutí stavitele počítače obtočit napájecím kabelem chladič procesoru, což já osobně považuji za velmi nešťastné řešení, z objektivního hlediska se jedná o ne tak výrazné mínus, jak bych ho viděl já. Příklad by si tato deska mohla vzít z dříve testovaného Gigabyte GA-81945P Pro, kterému ostatně má tvořit konkurenci.



Pohled na spodní stranu základní desky na první dojem nemusí ukazovat nic zajímavého, opak je ale pravdou. I toto se může hodit. Chladiče procesorů mívají leckdy doslova až kuriózní konstrukce starající se o uchycení, a proto posléze informace o tom, v jakém rozložení se ze spodní strany socketu pro procesor nacházejí SMD součástky, přijde vhod.

Ty, kdo mají v každém rukávu zásobu karet, jistě potěší čtyři PCI sloty, dále dva sloty PCIe x1 a jeden slot PCIe x16.



Jak je vidět na fotografii výše, jeden z čipů sady je chlazen aktivně a druhý pasivně. Ventilátor na chladiči čipu SPP je standardně hlučný, takže ani žádný tichošlápek, ale ani startující vrtulník.

Všechny sloty jsou uspořádány tak, aby i v případě použití grafické karty s velkým chladičem bylo možno maximální využití desky – nemožnost obsazení hrozí pouze jednomu slotu PCIe x1, což není kdovíjaká nevýhoda vzhledem k dostupnosti karet pro tento slot na trhu.



Pozastavím se nad plastovou západkou u slotu PCIe x16. Ta má totiž velice krátkou páku, a tak její použití není kdovíjak pohodlné, a to zejména pokud používáme těžší a rozměrnější grafickou kartu.


2xPS/2, LPT, COM, 4xUSB, 1xRJ-45, audio

Vnější konektory jsou uspořádány naprosto klasicky, stále ještě je osazen starý LPT port a jeden sériový port, což jsou standardy, které jsou u dnešních hráčů skoro až nevídané a přežité, nicméně jejich přítomnost majitele starých periferií potěší. Druhý sériový port ale nedoplníte, ani kdybyste se na hlavu stavěli, neboť deska nemá pro něj ani vývody. Takže záslepka s dalším konektorem nepřipadá v úvahu.







V okolí socketu pro procesor je spíše průměrně místa pro osazení rozměrnějším chladičem, čip SPP s chladičem má od něj standardní vzdálenost, chladič na něm je ovšem poměrně veliký. Já jsem procesor osazoval chladičem Gigabyte G-Power Lite (měděná základna, hliníková žebra, trojice heatpipes), který používáme jako referenční pro otestování kompatibility s chladičovými „macky“ a nesetkal jsem se s jediným problémem, ovšem pokud by žebrovaná část na heatpipes byla umístěna trochu níže, už bych se obával problémů právě kvůli chladiči SPP. Daný výškový rozdíl je ale poměrně velký, a tak není třeba se tohoto obávat.





U konektorů se ještě na chvíli zastavím, jelikož specifikace výrobce se poněkud rozcházejí s realitou. Přímo na webu Biostaru je k vidění informace, že deska disponuje v součtu deseti USB 2.0 konektory. Realitou je samozřejmě konektorů osm, což ostatně odpovídá specifikaci čipové sady. Bohužel stránky výrobce tvrdošíjně trvají na svých deseti. Protože jsem měl k dispozici dvě stejné desky, rozhodl jsem se prozkoumat, zda Biostar přece jenom neuvádí správné údaje aspoň přímo na krabici. V případě desky, na níž jsou mimo jiné čipy SPP a MCP označeny jako Engineering Sample, se nálepka na krabici snaží vytvořit dojem stejně mylný, jako je tomu v případě webu výrobce. Ovšem na krabici desky, která je již určena k běžnému prodeji, je údaj o USB portech uveden správně.


Osazení - rozvržení konektorů



Vnitřní konektory nacházející se přímo na desce:
  • 2× 40pin PATA
  • 4× Serial ATA (3Gb/s)
  • 1× Floppy
  • 4× USB 2.0 header
  • 4× pro ventilátory (z toho 1× pro procesor a 1× pro čipset)
  • Audio vstup z CD
  • S/PDIF výstup



Přídavné čipy, které se na desce nalézají:
  • LAN - Realtek
  • Zvuk - Realtek ALC850
  • I/O - iTE IT8712F


Čipy - detailní pohled

Jelikož nás u desky zajímá nejen dodržení všech možných standardů, ale také způsob jejich zavedení, samozřejmě nemůžeme vynechat kontrolu jednotlivých čipů, které jsou na desce k vidění.



Zvukový čip je standardu ALC850 společnosti Realtek, což je velké překvapení pro každého, kdo by si desku vybíral bez znalosti jejích specifikací pouze na základě znalostí vlastností použité čipové sady. Biostar totiž jde v rámci úspor a honby za nižší cenou jinou cestou, než jaká je uvedena na schématu v úvodu článku. Čipová sada nForce4 Ultra Intel Edition by měla být vybavena kodekem HD audio, což tento skutečně není.


Realtek RTL8201CL


I/O - iTE IT8712F


Softwarová regulace ventilátorů pomocí SpeedFanu

V návaznosti na I/O čip se podíváme na možnosti softwarové regulace ventilátorů připojitelných ke konektorům na základní desce pomocí monitorovací utility Speedfan (v aktuální verzi 4.28).


Ikona Odkaz na databázi
Fan1 (CPU)
Fan2
Fan3
Fan4
Regulace
ano
ne
ne
ne

Jak je z tabulky zřejmé, tak bylo možné pomocí Speedfanu regulovat pouze ventilátor připojený ke konektoru určenému primárně pro ventilátor chladiče procesoru. Tento konektor je samozřejmě 4-pinový a ve spojitosti s intelovským BOXovaným chladičem je možné pro regulaci (PWM) jeho rychlosti (a i ostatních uzpůsobených pro 4-pinový konektor) využít funkci Smart Fan, kterou BIOS nabízí (její podstata spočívá v tom, že při nižší záteži/teplotě procesoru se ventilátor točí nižší rychlostí a pokud teplota vzroste, tak se jeho otáčky náležitě zvýší až na úroveň maxima (v případě BOXovaného chladiče se v takovém případě ale jedná opravdu již o značně obtěžující hluk).
reklama