reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Biostar TForce4 U 775 - základ s nF4U IE

28.4.2006, Martin Voigts, recenze
Biostar TForce4 U 775 - základ s nF4U IE
Značka Biostar nemá mezi lidmi, kteří se pohybují dnes a denně v IT, tak zvučné jméno jako někteří jiní výrobci. Znamená to ale, že to automaticky něco vypovídá o kvalitě? Nebo zkrátka jen patří do segmentu základních desek, které nejsou produkovány s takovou „láskou a péčí“ jako produkty pro hardcore overclockery? Nebo je to úplně jinak? Na tyto otázky vám snad odpoví tato recenze.
Z hlediska softwarové výbavy tato deska není na jednu stranu nijak výjimečná, protože se nedočkáte ani přidané hodnoty v podobě nějaké časově omezené verze komerčního antiviru či firewallu, na druhou stranu ale disponuje několika zajímavými utilitami přímo od výrobce. První z nich je BIOS Live Update.



Na této utilitě se mi líbí, že ačkoliv výrobce myslel na vzhled, funkčnost zůstala zachována. Vzhled této aplikace mě osobně až tolik neoslovuje, postačilo by mi klasické šedivé okno s potřebnými informacemi, na druhou stranu se rozhodně dá přežít a spoustě lidí se určitě bude líbit více než to, co by postačilo mně. Výhradu mám pouze k pořadí tlačítek v dolní části obrazovky. Já bych volil pořadí zleva doprava podle posloupnosti činností, tedy napřed záloha starého, potom stáhnout nový, updatovat a nakonec v některých případech Clear CMOS.



Asi nejzajímavějším z dodávaných programů je TForce Overclocking utility. Jak je vidět, tady se výrobce "omalovánkoidnosti" nevyhnul, což je podle mého názoru škoda. Přehlednější by asi byly sloupcové ukazatele, i když zcela jednoduché řešení přehlednosti spočívá v nevšímání si grafiky a čtení čísel. Tady se ale pro mě osobně vyskytuje malé minus. I když utilita funguje bezchybně, vzhled jako od Walta Disneye mě tak trochu odrazuje a jen čekám, zpoza kterého okna na mě vyskočí Pocahontas pronásledovaná medvědem Balů a strýčkem Skrblíkem.



Podíváme-li se podrobněji na jednotlivá okna, zjistíme, že na hlavním okně je několikero tlačítek. Popišme si je:
    • Logo Biostar odkazuje na webové stránky výrobce
    • V okénku pod ním se neustále posouvá informace o procesoru. V tomto případě se kvůli instalaci na jiný počítač zobrazoval název "Athlon XP 1700+", který neustále někam utíkal. Funkce dle mého zcela zbytečná, nápis se do okénka vejde, tak nevidím důvod, aby kamkoliv cestoval.
    • Šipka nalevo nahoře otevírá další čtyři "Disneyovská" okénka rozmístěná pravidelně kolem hlavního okna, viz předchozí screenshot.
    • Kliknutím na klíč utilitu minimalizujete do taskbaru.
    • Pod dle mého zcela zbytečným "tachometrovitým" ukazatelem, jehož stupnice mi ani podle manuálu k desce není zcela jasná, se nachází konkrétní informace o frekvenci procesoru.
    • Tlačítko vpravo nahoře se dvěma zahnutými šipkami evokuje sice něco jako refresh známý z webových browserů nebo opakování skladeb v některém z přehrávačů audia, nicméně značí resetování nastavení na defaultní hodnoty.
    • Pod ním se nachází piktogram dveří, který značí ukončení aplikace.
    • Posledním tlačítkem je podlouhlý zaoblený obdélník ve spodní části. Po kliknutí na něj se bude program spouštět po startu Windows, jak je zřejmé i z nápisu pod ním

Celkově na mě hlavní okno působí tak trochu rozpačitě a nedotaženě, zejména bych uvítal, kdyby piktogramy aspoň nějakým způsobem vyjadřovaly, co opravdu znamenají. Jediný, který tak plní funkci, jsou pootevřené dveře, což je přeci jen trochu škoda. Jak známo, manuál je pro většinu uživatelů až ta poslední možnost - a protože ani při podržení kurzoru nad daným tlačítkem se nezobrazí kontextová nápověda, nezbývá než minimálně při prvním spuštění aplikace zběsile klikat a doufat... nebo studovat návod.



Okénko přetaktování procesoru dovoluje měnit frekvenci sběrnice od 133 do 450 MHz po krocích velikosti 1 MHz. Oproti screenshotu umí s deskou TForce utilita měnit i násobič v rozmezí 4-25 po jednotkových krocích a jak je vidno ze screenshotu, tak i voltáž procesoru. V případě TForce je rozpětí voltáží 1,175 až 1,725V po krocích 0,025V.



Upravovat takt lze i u sběrnic AGP a PCI Express. Volby jsou opět po jednomegahertzových krocích od 100 do 150 MHz (u PCIe).



Podle manuálu je možné nastavit frekvenci pamětí na 100, 133, 166, 200, 233 a 250 MHz, nicméně mně se šipky, které by změnu dovolovaly technicky nastavit, zobrazily u desky TForce stejně jako u dvou dalších (ne od Biostaru a ani ne pro Intel) šipečky pouze u nastavení voltáže pamětí. Možné nastavení je 2,5-2,8V po 0,1V.



Sběrnice PCI nemůže být touto utilitou ovládána, a tak program pouze monitoruje její frekvenci.



Dalším programem z pomyslného balíčku aplikací je vlastní Hardware monitor. Hlídá teplotu procesoru, otáčky na ventilátoru procesoru a čipové sady, voltáž procesoru a baterie na základní desce. U jednotlivých hodnot lze logicky nastavit maximální/minimální hodnoty, při jejichž překročení či nedosažení začne utilita vydávat varovné zvuky (siréna) a v system trayi se místo zeleného háčku zobrazí červený křížek.



Poslední utilitou je kontroler otáček ventilátoru procesoru a čipové sady. V základní verzi toho neumí příliš, prakticky pouze monitorování podobné tomu v HW monitoru, jen bez grafů. Po kliknutí na volbu Auto ale dojde ke změně.



Odkryjí se vám volby otáček ventilátorů, a ty tudíž můžete nastavit. Víc toho tento prográmek nenabízí, ale aspoň ty piktogramy až na volbu Auto, která je zde bohužel podstatná, jsou logické.
Pokud se na celou tuto sadu programů podívám pohledem, který jsem měl před několika lety, budu nadšen. Z hlediska střízlivého a objektivního hodnocení bohužel tyto utility nenabízejí moc navíc proti SpeedFANu, který v některé z budoucích verzí bude zcela určitě umět i s novými deskami totéž. Výtku mám k přehlednosti a zejména použitým piktogramům a tachometrovitým ukazatelům, které jsou sice efektní, ale nepříliš užitečné. Celkově jsou ale programy funkční a nepadají, tudíž je využít zcela určitě lze. Za nejužitečnější z programů považuji vzhledem k nepřehlednosti webových stránek výrobce, kde série TForce není pod základními deskami, ale samostatně, utilitu BIOS Live Update.
 
reklama