reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BitFenix Colossus: originální velikán

10.8.2011, Jan Vítek, recenze
BitFenix Colossus: originální velikán
Dnes si odbydeme premiéru společnosti Bitfenix, která nám pro test dodala svou počítačovou skříň Colossus. Ta má jednak netradiční vzhled s podsvícenými bočnicemi, ale také slibuje pokročilé funkce, takže určitě bude stát za to se na ni podívat podrobněji.
Skříň Colossus od společnosti BitFenix jednoznačně patří mezi ty lepší modely na trhu, ovšem své mouchy má také. Předem je ale třeba říci, že jde o velký case, který bude vhodné využít pro náročné a obsáhlé počítačové sestavy, které se neztratí ve vnitřním prostoru jak kapka v moři. Navíc tu máme také tlusté plastové panely vepředu i nahoře, takže ve výsledku je Colossus slušným kusem nábytku, kterým nebudete chtít často hýbat.



Výrobce k jejímu sestavení využil kvalitní a pevné materiály a rovněž způsob jejího sestavení nedává moc důvodů k nespokojenosti. Co se týče designu, pak zde se BitFenix evidentně snažil zaujmout jak vzhledem, tak funkčností. Vzhledově nejvíce zaujmou především podsvícené pruhy táhnoucí se přes obě bočnice i přední dvířka a funkčnost je zase posílena díky vrchnímu uzamykatelnému panelu se slušnou konektorovou výbavou a systémem pro uhlazené vedení kabeláže právě od těchto portů. Sem můžeme zařadit také přední dvířka s možností přehodit panty na levou stranu.

Uvnitř této skříně naopak nenajdeme v podstatě vůbec nic, co bychom neviděli už předtím, snad až na provedení zámků rozšiřujících karet. Jinak tu máme už klasické uspořádání s pozicí zdroje vespod, otočenou diskovou šachtou a systémem vedení kabeláže mezi trayem a pravou bočnicí s krytými otvory.



Systém chlazení v tomto případě také nepřekvapí. Skládá se především z 230mm ventilátorů vepředu a nahoře, které se postarají o dostatečný průtok vzduchu skrz skříň. Krom toho můžeme nainstalovat další 120/140mm kusy dozadu a do spodní pozice před napájecí zdroj, ovšem pokud se rozhodnete pro 120mm modely, tak se připravte, že bez problémů se to neobejde, protože pro ně nejsou obě pozice moc připraveny, i když ze specifikací výrobce vychází opak. Jinak můžeme být s chlazením spokojeni, ovládáním otáček až šesti ventilátorů i hlučností.

Připravit se musíme také na to, že kabely od zdroje nemusí dosáhnout na své místo určení, což je spojeno s rozsáhlým vnitřním prostorem a otvory v trayi pro vedení kabeláže. Ty jsou navíc osazeny gumovými chlopněmi, které celkem snadno vyskočí ze svého uložení, což mají někteří výrobci již podchyceno, ale BitFenix evidentně ne.


Netradiční zpracování
Působí neohrabaně
Kvalitní materiály
Nedokonalé pozice zadního a spodního vent.
Široké možnosti využití a výbava
Vyskakující kryty otvorů v trayi
Cena v době testování: 3 400 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu BitFenix Colossus poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení skříně Colossus děkujeme společnosti BitFenix




----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

Colossus Case by BitFenix company is definitely one of the good products on today's market; however, it also has its weak spots. But first, we need to say, that such a large case will be suitable especially for computers made of an extensive set of parts that do not get lost in the vast inner space. The case also uses thick plastic panels in the front and on top, so Colossus is in result a decent piece of "furniture" that nobody will want to lift up often.

The manufacturer used decent and solid materials and also its build quality was no reason for dissatisfaction. And when I look at its design, then I can state that BitFenix apparently wanted to attract interest of potential customers using uncommon look and also new functions. For one thing, that means backlit white stripes that stretch along both side panels and front door and for another there is the top lockable compartment with many different ports and appropriate external cablemanagement system. And here I can mention also the front door with interchangeable hinges.

On the other hand, inside this case is basically nothing one could not see earlier. Maybe just the PC card locks are brand new, otherwise there is a common arrangement of inner components with bottom PSU compartment, quartering HDD cage and cablemagement system with covered holes.

That can be applied also to the cooling system made of two large 230mm fans in the front and on top which, just by themselves, can draw enough of air through the case. Besides them we may install also two 120/140mm fans on the rear and bottom grill, but if you decide to use 120mm fans, then be prepared for some inconveniences, since those two grills are not prepared for them, even though the manufacturer states otherwise. Still, I was satisfied with the cooling system and mainly with the possibility to control up to 6 different fans, their RPMs (and noise).

Another thing is that the PSU's cables may not reach their destinations, which is the result of Colossus' size and cablemanagement system. And the relevant holes in the motherboard tray could carry rubber flaps that do not fall out that easy, since other cases already have them.



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama