reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BitFenix Hydra Pro a Recon pro vaše ventilátory

16.8.2012, Jan Vítek, recenze
BitFenix Hydra Pro a Recon pro vaše ventilátory
Společnost BitFenix zařadila do své nabídky dva regulátory otáček ventilátorů, které se velmi podstatně liší svými funkcemi. Zatímco Hydra Pro je jednoduchý regulátor otáček, Recon nabídne vedle dotykového displeje také možnost ovládání přes web...

BitFenix Recon

 
Nyní přichází na čas na daleko sofistikovanější panel v podobě BitFenix Recon. Ten nám nabídne kromě možnosti regulace otáček ventilátorů také sledování teplot včetně funkce alarmu v případě překročení nějaké prahové hodnoty, a pak tu je také jeden velký displej. Ten ale není grafický, jak můžete jasně vidět už z prvního obrázku, takže nelze mluvit o tom, že by měl nějaké rozlišení. To ale nepřekáží tomu, aby výrobce použil dotykovou vrstvu.


BitFenix Recon - základní pohled


Model
BitFenix Recon (BFA-RCN-KS-RP)
Rozměry a kompatibilita
147 x 43 x 67 mm
1x 5,25" pozice
Materiál
ocel, plast
Počet kanálů pro ventilátory
5 (až 10 W na kanál)
Napájení
Peripheral Power
Monitorování teplot
5 čidel - 0 až 100 °C
snímání po 0,1 až 0,4 sekundách
alarm nastavitelný na 30 až 90 °C
Speciální výbava a vlastnosti
dotykový displej s úhlopříčkou 4,7 "
obslužný software s možností ovládání přes síť z jiných zařízení


Zpracování regulátoru


V tomto případě už není maximální zátěž na kanál 30 W, ale 10 W, což i tak bohatě stačí. Rozměry jsou stejné a dané stejným provedením kovové kostry, přičemž do celkových rozměrů samozřejmě nespadají kabely, kterých je zde požehnaně. Je to samozřejmě dáno širokými možnostmi využití, které Recon nabízí.


BitFenix Recon


Provedení tohoto panelu je v podstatě shodné jako u Hydra Pro, pouze čelo je samozřejmě jiné. Znamená to, že kostru tvoří tlustý a pevný ocelový plech s černou barvou, přední panel má změkčený povrch SofTouch, a pak tu je notně zaplněný plošný spoj s konektory, čipy i malým reproduktorkem alarmu.


BitFenix Recon

- klikněte pro zvětšení -


Co se týče kabelů a konektorů, pak ty jsou zde také odpojitelné. Napájení zajistí především také průchozí Peripheral Power, ovšem samotný panel bude využívat také energii z interních USB headerů základní desky. Ty potřebuje celkem dva, takže se připravte, že vám tento panel zabere nejspíše všechny headery pro USB 2.0. Majitele desek s interními headery pro USB 3.0 toto však nemusí moc trápit.

Napájení ventilátorů zde zajistí velké konektory pro čtyřpinové kabely, ovšem čtvrtý vyhrazený pro PWM signál zde chybí, takže i zde půjde o klasickou regulaci pomocí změn napětí. Dále tu je rovněž plochý černý kabel s jednou červenou žílou, ovšem ten neslouží pro zásobení LED osvětlení ventilátorů, ale pro připojení klasických plochých teplotních čidel. A to je všechno.


BitFenix Recon


Nakonec se jen podíváme na plošný spoj zespoda, kde vidíte chlazené tranzistory a vyvedený kabel rozhraní USB. Jde pouze o čtyři žíly, takže jen o jedno USB rozhraní, přičemž kabel ale zabere hned čtyři sady headerů na desce a fyzicky bude připojen ke třem. Zde bych očekával jiné řešení a nejlépe přivedení energie přímo ze zdroje, třeba pomocí dalšího Peripheral Power nebo SATA Power. Třeba ale bude stačit pro napájení panelu jen jeden USB, uvidíme.


Příslušenství


Zde je již příslušenství zajímavější. Kromě šroubků a manuálu tu je sada devíti lepicích štítků pro připevnění teplotních čidel, dva náhradní kabely pro připojení ventilátorů a stejně tolik náhradních teplotních čidel.

BitFenix Recon - manuál a příslušenství

reklama