reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BitFenix Hydra Pro a Recon pro vaše ventilátory

16.8.2012, Jan Vítek, recenze
BitFenix Hydra Pro a Recon pro vaše ventilátory
Společnost BitFenix zařadila do své nabídky dva regulátory otáček ventilátorů, které se velmi podstatně liší svými funkcemi. Zatímco Hydra Pro je jednoduchý regulátor otáček, Recon nabídne vedle dotykového displeje také možnost ovládání přes web...
Kapitoly článku:
Dnes jsme si vyzkoušeli dva podobné, ale přesto tolik odlišné produkty v podobě regulátorů otáček do 5,25" pozice BitFenix Hydra Pro a Recon. Jde o produkty určené především pro nastavení otáček připojených ventilátorů na pěti kanálech, přičemž Hydra Pro se dá považovat za základní model pro nenáročné zákazníky, kdežto Recon právě naopak. Ten nám nabídne vedle sledování teplot s funkcí alarmu také vlastní dotykový displej, díky němuž je nastavení intuitivní a rychlé, ovšem ještě větší komfort poskytne webové rozhraní dostupné i pro mobilní zařízení.


BitFenix Hydra Pro - záverečné hodnocení


Při hodnocení modelu Hydra Pro musím zohlednit, že ten nabízí také možnost vypnutí/zapnutí LED podsvícení kompatibilních ventilátorů (dle představ výrobce nejlépe BitFenix Spectre a Spectre Pro), ale na druhou stranu nedokáže monitorovat otáčky ventilátorů, a tedy ani to, zda běží, nebo stojí a jeho knoflíky na regulátorech otáček velmi snadno vypadávají.

BitFenix Recon disponuje také pěti kanály pro napájení ventilátorů. Jejich možné zatížení je podstatně nižší, ale stále bohatě postačuje. K jeho fyzickému zpracování nemám výhrady, ovšem funkčnost již dokonalá není. Jde především o automatický mód, který může způsobit, že ventilátor bude nucen pracovat s velmi nízkým napětím, až se kvůli tomu zastaví. Automatika jej pak opět rozběhne na plné otáčky a pak se opět pokusí je snížit se stejným výsledkem a tak dále. V manuálním režimu ale je již vše na uživateli, takže v tomto tedy není problém.


BitFenix Recon - závěrečné hodnocení TREFA

Ocenění TREFA získává regulátor BitFenix Recon
za funkčnost, dotykový displej a software. Logo ocenění je ke stažení zde.


Menší potíže můžete zažít při instalaci a nastavení softwaru, ale to také není nic vážného. Na Recon mi v podstatě vadila jen problematická regulace otáček, která by mohla být vyřešena pár PWM kanály, díky nimž by mohly být ventilátory ještě více zpomaleny. Manuál tuto regulaci okrajově zmiňuje a konektory jsou také čtyřpinové, ale ve skutečnosti tu není. Na druhou stranu PWM na všech kanálech nemá snad žádný model, i když by stačil třeba jen jeden, jako má starší Zalman ZM-MFC2 (recenze).

Pro všechny své kvality si BitFenix Recon dle mého názoru zaslouží ocenění, a to bude naše TREFA.


Plusy


+ Dobré zpracování až na knoflíky u Hydra Pro
+ LCD, sledování teplot a obslužný software (Recon)
+ Ovládání podsvícení ventilátorů (Hydra Pro)
 
 

Minusy


- Hydra Pro nedetekuje zastavení ventilátorů
- Problematický automatický režim (Recon)
 
 
Cena v době testování: cca 720 Kč s DPH (Hydra Pro), 1.000 Kč s DPH (Recon)
 
 
Za zapůjčení regulátorů Hydra Pro a Recon děkujeme BitFenixu



----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

Today we have examined two similar, yet so much different products - fan speed controllers for 5,25" positions BitFenix Hydra Pro and Recon. These products' job is to regulate speed of the attached fans using five independent channels, while Hydra Pro can be labeled as a basic model for not so demanding users, while Recon is on the contrary a controller with many different functions. It is able to watch the temperature of different components (incl. alarm function), it has its own touch display for fast and intuitive setting and there is even more user friendly web interface even for mobile devices.

Hydra Pro, on the other hand, allows the user to turn on or off LED lighting of the attached fans, while these fans should according to the manufacturer, be part of the BitFenix Spectre and Spectre Pro series. However, it is not able to detect, whether a fan is running or not and the controller buttons fall off very easily.

BitFenix Recon also provided five channels for fans. These are considerably weaker, but still powerful enough for their job. Physical design is just fine, but functionality could be better. It is the auto mode that is not working well in all circumstances. Some fans just cannot cope with too low voltage, so they just stop. The controller detects it, supplies full 12V voltage and then tries again and again with the very same results. Still, there is always the manual mode that makes all these troubles go away.

User also may experience some trouble during software installation, so it is vital to follow the provided instructions and everything should be fine. The only Recon's real disadvantage I could se was missing PWM regulation which could solve the problem with low-RPM fans. The manual mentions certain frequency modulation and also the fan connectors are prepared for fourth pin, but there is no such thing as PWM. On the other hand, perhaps no other model has all fan channels controlled by PWM and now I can think only of Zalman ZM-MFC2 (review) with just one such channel.

BitFenix Recon in my opinion for its qualities deserves a price which would be in this case TREFA.
Jak hodnotíte regulátory otáček od firmy BitFenix?
V anketě šlo hlasovat od 16.8.2012 do 2.8.2013. Počet hlasujících: 5
Výborné40 %
Průměrné60 %
Špatné0 %
reklama