reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BitFenix Prodigy a herní sestava s Mini-ITX

31.10.2012, Jan Vítek, recenze
BitFenix Prodigy a herní sestava s Mini-ITX
Poté, co společnost BitFenix představila zajímavou skříň Prodigy pro výkonné sestavy založené na základních deskách Mini-ITX, jsme se rozhodli ji pro něco podobného využít. Dnes tedy nepůjde pouze o test skříně, ale i celé sestavy s výkonným CPU a grafikou.

BitFenix Prodigy - pohled dovnitř skříně


Skříň si můžeme snadno otevřít z obou stran a díky vrchnímu krytu ventilátorových pozic budeme mít dovnitř přístup i seshora, což se může leckdy hodit. Bočnice se vysouvají směrem dozadu a drží je vždy dva přítlačné šroubky, takže to je stejné jako u většiny klasických skříní pro základní desky ATX. A v podstatě stejný je i interiér, ovšem s jedním velkým rozdílem.




- klikněte pro zvětšení -


Tím je orientace základní desky, která sedí přímo nad zdrojem, čemuž odpovídá i orientace případné rozšiřující karty. Zdroj budeme instalovat do spodní pozice, a to nejlépe ventilátorem dolů a pak tu je přední část složená z vrchní šachty pro jedno externí 5,25" zařízení, střední velké šachty pro tři pevné disky nebo SSD a pod ní je menší šachta pro dva disky a SSD. Střední šachtu můžeme v okamžiku vyjmout, protože ji drží jen dvě západky, které stačí stlačit k sobě a šachtu vysunout podobně jako jednotlivé plastové šuplíky pro disky. Vrchní a spodní šachta však již drží pevně, ale pomocí šroubků a ne nýtů, takže obě tyto části můžeme také pohodlně vyjmout.




- klikněte pro zvětšení -


Ani tímto vybrakováním skříně se však nepřipravíme o všechny pozice pro úložná zařízení. Stačí se podívat na pravou bočnici, kde je jednak plošný spoj pro externí porty a tlačítka (ta nepotřebná rozhraní můžeme odpojit) a vedle toho také plastová klec pro dvě 2,5" zařízení. Můžete si sem v případě potřeby dát třeba dvě SSD nebo jedno SSD a jeden mobilní disk, pokud tedy budete uvnitř potřebovat uvolnit co nejvíce prostoru. Ovšem ani ta nejdelší karta a největší procesorový chladič nebude bránit v instalaci spodní šachty pro dva pevné disky, takže spíše tu bude pro každý případ po dvou pozicích pro SSD a stejně tak HDD. A to už snad bude stačit.




- klikněte pro zvětšení -


Při pohledu z opačné strany nevidíme nic dalšího. Pouze mohu upozornit, že prostor pod podlouhlými otvory v trayi je jako dělaný pro umístění nepotřebných kabelů, které sem můžeme vecpat, aniž bychom se báli, že by nám v něčem vadily. To se u takto malé skříně vždy hodí. A co se týče předního ventilátoru, ten bude možné přesunout do vrchní pozice, i když tam pro něj není zrovna vyhrazený prostor. Díky mnoha otvorům v předním panelu (ten můžete odkrýt po odcvaknutí krytu s perforovaným plechem) ale bude možné najít montážní otvory a jeho pozici si zvolit v podstatě libovolně.


Příslušenství


K této skříni dostaneme pouze to nejnutnější příslušenství, ale ono více ani nebude potřeba. V útrobách se tak ukrývá kromě Prodigy už jen manuál a k tomu také malá krabička se sáčkem a v něm různé šroubky a jiné železářské drobnosti.


 

reklama