reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BitFenix Prodigy a herní sestava s Mini-ITX

31.10.2012, Jan Vítek, recenze
BitFenix Prodigy a herní sestava s Mini-ITX
Poté, co společnost BitFenix představila zajímavou skříň Prodigy pro výkonné sestavy založené na základních deskách Mini-ITX, jsme se rozhodli ji pro něco podobného využít. Dnes tedy nepůjde pouze o test skříně, ale i celé sestavy s výkonným CPU a grafikou.

Intel Dry Fork BLKDH77DF


Jednotlivé komponenty budou mezi sebou komunikovat díky základní desce Intel Desktop Board BLKDH77DF vybavené socketem LGA 1155 a čipovou sadou Intel H77. Tato deska je díky tomu vybavena i obrazovými konektory DVI-I, HDMI a DisplayPort, takže díky integrovaným grafickým čipům v procesorech bychom ani nepotřebovali žádnou samostatnou grafickou kartu. Ovšem to bychom si moc her nezahráli a i použití skříně BitFenix Prodigy by ztratilo smysl.





Vedle toho nám zadní panel této desky nabídne i celkově šest USB portů (z toho dva USB 3.0), jeden FireWire, eSATA a Gigabit Ethernet. Nakonec je tu pět 3,5mm konektorů audia a jeden optický S/PDIF. Další USB jsou na headerech základní desky, kde je i minikonektor pro připojení kartičky s SSD (podpora Intel Rapid Storage) nebo třeba i Wi-Fi.





Deska dále nese dva porty SATA 3 Gbps a dva SATA 6 Gbps, celkově jich má tedy společně s eSATA pět. Pro karty poslouží jeden PCI Express 2.0 x16, jehož linky by měly vést přímo k patici procesoru a pro až 16 GB paměti DDR3-1600 zase dva sloty DIMM. Pro napájení desky a procesoru poslouží jednak klasický ATX se 24 piny a pak jeden čtyřpinový +12V pro posílení napájení procesoru.


Intel Core i5-3550 + chladič BOX


Jako procesor jsme si vybrali nativní čtyřjádro Core i5-3550, které dle očekávání nezahrnuje technologii Hyperthreading, která je v případě čtyřjádrových čipů vyhrazena řadě Core i7. Tento procesor s akceptovatelným TDP 77 W nabídne pracovní frekvenci pohybující se v rozmezí 3,3 až 3,7 GHz, což je pro naše účely dostatečné a jde samozřejmě o 22nm čip aktuální generace Ivy Bridge.





V jeho nabídce je sice jen slabší integrované jádro HD Graphics 2500, ale to stejně nevyužijeme. K dispozici ale má také dohromady 6 MB Smart cache a pokud byste snad chtěli na této sestavě nejen hrát, ale využívat i nejnovější technologie pro pracovní účely, pak tu je mix veškerých technologií, jaké jsou v nabídce desktopových procesorů Intel. Konkrétně jde o akceleraci šifrování dat pomocí AES-NI, virtualizační technologie VT-x (+ Extended Page Tables (EPT)) a VT-d, Intel TXT, Intel vPro a samozřejmě i EIST pro snížení spotřeby pomocí dynamického podtaktování.


Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX


Použité paměti dodala společnost Kingston a šlo o její výkonné DDR3 s kapacitou 4 GB. My jsme je zapojili do dvoukanálového režimu (jinak to vzhledem ke dvěma dostupným slotům ani nešlo) a nastavili je na první profil Intel XMP. Ten už se postaral o zbytek a výsledkem je frekvence 1600 MHz při časování 8-8-8-24-1T. Více je honit nemá u tohoto počítače valný smysl.







MSI N670 Power Edition 2GD5/OC


Jako vhodnou, tedy moderní a dostatečně výkonnou grafickou kartu jsme si vybrali model od MSI vybavený GeForce GTX 670 + 2 GB GDDR5. Jedná se o přetaktovanou verzi karty, kterou jsme již dříve testovali v podání firmy Gigabyte, která poskytla rovněž přetaktovanou kartu. Použitý model od MSI má GPU taktované na 1019 MHz (původně 915 MHz), ovšem jeho 2 GB paměti pracují na původní frekvenci 6008 MHz (DDR).





Jedná se pochopitelně už o grafický čip GK104 aktuální architektury Kepler a my můžeme mluvit o řešení, jež bude plně srovnatelné s Radeonem HD 7970 a rozhodně bude vhodně doplňovat použitý procesor.


OCZ Vertex 4 - 128 GB


Moderní herní počítač by již měl být vybaven jednotkou SSD použitou pro operační systém a často používaná data. Zde se bude hodit SSD, které vyniká v rychlosti čtení a zápisu, neboť bude třeba především rychle načítat hry a herní úrovně, aby uživatel zbytečně nečekal. Jedním ze vhodných kandidátů je Vertex 4, jehož cena v námi testované 128GB verzi již klesla pod 2500 Kč.





Vertex 4 je založen na kontroleru Indilinx Everest 2 a 25nm pamětech NAND Flash s buňkami MLC. S novým firmwarem nám má poskytnout rychlosti čtení 550 MB/s a zápisu 420 MB/s a pak 90 000 / 85 000 IOPS při Queue Depth 32. Toto úložiště pro naše účely plně postačí, ovšem při sestavování počítače byste měli samozřejmě myslet také na úložiště čistě pro data, tedy nejlépe desktopový pevný disk.
 
 

Fortron AURUM 550W


Poslední důležitou komponentou herní sestavy bude výkonný a kvalitní zdroj. Zde však neplatí, že čím vyšší výkon, tím lépe. Mělo by spíše jít o adekvátní výkon k dané sestavě a myslet by se mělo případně i na rezervu. Tu můžete využít v budoucnu při zakoupení výkonnější nebo ještě jedné grafické karty. Spotřeba procesorů ale spíše klesá a dle všeobecných tendencí směřujících ke snižování spotřeby domácích spotřebičů asi o moc výše nepůjdou ani grafické karty, i když jejich spotřeba zatím stoupá.





Nám bude bohatě stačit kvalitní 550W zdroj a tím bude Fortron AURUM (PPA5501601). Dnes také frčí zdroje s certifikací 80 Plus, přičemž zde už lze říci, že pro každý případ platí: čím vyšší úroveň, tím lépe. To tedy jednak kvůli tomu, že takový zdroj bude mít menší energetické ztráty, a bude tedy i více šetřit peněženku svého majitele, a potom se bude díky tomu i méně zahřívat. Fortron AURUM nese certifikaci 80 Plus Gold, kterou osobně považuji za dobrou volbu. Tyto zdroje už jsou dostatečně rozšířené, takže jejich cena není přemrštěná jako u nejvyšší třídy s certifikací Platinum.

Vybraný zdroj je také částečně modulární. Napevno má pouze hlavní ATX svazek s pomocným napájením desky a kabelem se dvěma konektory PCIe 6+2pin. To nám může být jedno, protože v našem případě stejně nebude nutné zdroj kompletně odpojovat a všechny napevno umístěné kabely využijeme. Vedle nich to bude už jen kabel pro napájení zařízení s rozhraním SATA.
reklama