reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BitFenix Raider: moderní middletower

11.1.2012, Jan Vítek, recenze
BitFenix Raider: moderní middletower
Naposled jsme si z nabídky firmy BitFenix představili netradiční model skříně Outlaw a nyní přichází řada na Raider, což je již tradičně vypadající, ale slušně vybavený Middle Tower. Uvidíme, zda nás bude mít čím zaujmout, ale o tom až v samotné recenzi.
Kapitoly článku:
Od společnosti BitFenix si vyzkoušíme již třetí počítačovou skříň, což si můžete sami ověřit v přehledu článků o tomto výrobci. Nyní již ale nepůjde o velkou věž nebo levný a netradiční Middle Tower, ale o průměr - klasicky zpracovaný Middle Tower za cenu jen mírně přesahující částku 2000 Kč s daní. BitFenix je jinak poměrně mladou firmou, která se rovnýma nohama vrhla mezi zavedené výrobce skříní a snaží se strhnout pozornost pomocí nabídky moderních modelů a také menších inovací v designu. Mezi ty můžeme počítat také plasty s gumovým změkčeným povrchem na nějž si zaregistrovala dokonce i ochrannou zámku SofTouch. Nejde však o žádnou novinku, protože v podstatě stejné plasty využívá již delší dobu řada výrobců u svých periferií.




- klikněte pro zvětšení -

Kromě toho můžeme od skříně BitFenix Raider očekávat ventilátory Spectre, jejichž specialitkou jsou velmi zahnuté lopatky. Díky nim mají Spectre dosahovat vyššího průtoku vzduchu a nižší hlučnosti, ovšem taková prohlášení už začínají být poněkud nudná, neboť ventilátory s různým způsobem upravenými lopatkami má v nabídce každá druhá firma a ta pak tvrdí to samé. Zde máme ale ve specifikacích hlučnost mírně pod 20 dBA při otáčkách 1000 RPM, což tedy jednoho nepřesvědčí o nízké hlučnosti. Jenomže velmi záleží na tom, jakým způsobem se testuje a právě na to mohou výrobci hřešit při omračování koncových zákazníků výjimečnými vlastnostmi svých produktů.





BitFenix Raider dorazil v normálním balení, tedy lepenkové krabici, kde byl chráněn pomocí polystyrenových bloků a igelitového vaku.

Model
BitFenix Raider
Rozměry
210 x 500 x 493 mm (Š x V x H) - Middle Tower
Hmotnost
8,52 kg
Materiál
SECC, ABS plast
Kompatibilita
Mini-ITX, Micro-ATX, ATX
Vrchní I/O
4x USB 3.0, Audio
Sloty
7x
Šachty
4x 5,25"
6x interní 3,5"
7x interní 2,5"
Ventilátory
Přední 2x 120mm (nebo 1x 200mm)
Zadní 1x 120mm
Vrchní 1x 200mm (volitelný)
Spodní 1x 120mm (volitelný)
Verze
černá

BitFenix se ve své webové prezentaci chlubí nejen ventilátory Spectre, ale také čtyřmi porty USB 3.0, které má Raider nabídnout jako první skříň. Lhostejno ale, zda jde o první takovou skříň z nabídky firmy, nebo na světě. Nehodláme to zjišťovat, neboť je to naprosto jedno. Dále nám má Raider nabídnou dostatek prostoru pro až 38 cm dlouhé grafické karty, což nabízí již kdejaká skříň označovaná za herní. Je však dobré vědět, jak dlouhé karty se dovnitř ještě vejdou. A ani zde samozřejmě nemohou chybět plasty se změkčeným povrchem, které jsou příjemné na dotek a hlavně na nich nejsou tak moc vidět otisky (ušmudlat se ale i tak samozřejmě dají bez problémů).


Zpracování skříně


Podívejme se nyní na BitFenix Raider a jeho vnější plášť, na němž najdeme všechny hlavní použité materiály, tedy ocel SECC, perforované plechy a plasty se změkčeným povrchem, což je vše zbarveno černě, přičemž ony plasty jsou přeci jen drobátko světlejší než ostatní části.

Design také vypadá velmi jednoduše a je znát, že se BitFenix snažil zaujmout hladkými a zaoblenými liniemi. Vepředu máme prostý a snadno odnímatelný panel z plastového rámu vyloženého nahoře čtyřmi záslepkami kryjícími 5,25" mechanikové pozice a dole je již napevno přidělaný panel, skrz nějž budou nabírat vzduch přední ventilátory. Zde je také pěkně zpracované lesklé logo výrobce.





Vepředu také nenajdeme žádné diody ani tlačítka, to bychom se museli přesunout k hornímu panelu, jenž je stejně jako přední velmi snadno odnímatelný. Stačí jej popadnout a opatrně odtrhnout od zbytku skříně, přičemž je vhodné nejdříve sundat právě horní panel a pak až přední, protože jsou do sebe zaklesnuty. Co se týče oněch konektorů, tlačítek a podobně, pak horní panel má velmi podobné zpracování jako přední, takže pro tyto prvky zbylo místo jen po stranách v plastovém rámu.

Nalevo najdeme již zmíněné čtyři porty USB 3.0, pod nimi audio konektory a napravo pak zapuštěná tlačítka Power, Reset, dvě LED (stav počítače a disku) a nakonec také potenciálně velmi užitečný a jednoduchý regulátor otáček ventilátorů, jichž na něj můžeme navěsit až pět.





Bočnice skříně Raider si jsou podobné jako vejce vejci a obě jsou naprosto holé až na dvě prohlubně v zadní části, za něž je můžeme lépe uchytit při vysunování. Přidržují je dva přítlačné šroubky, takže zde opravdu není nic neobvyklého a zajímavého.




- klikněte pro zvětšení -


Dobré ale je, že obě bočnice dobře drží svůj tvar, respektive že se nekroutí, takže bude snadné je zasunout zpět na místo. Ke stabilitě jim ostatně napomohou jejich zaoblené okraje, které nahoře a dole tvoří malý tunel pro další posílení konstrukce.




- klikněte pro zvětšení -


Zadní část skříně nás pak už nedokáže překvapit vůbec ničím. Zdroj ve spodní pozici je dnes už naprosto běžný, stejně jako možnost jej instalovat ve dvou polohách - ventilátorem nahoru a dolů. Pak tu je běžný počet sedmi záslepek, zde vyrobených z děrovaného plechu. Vedle nich je nevyužité místo, kam dnes výrobci obyčejně dávají další záslepku, popřípadě zde vytvoří průduchy, ale ne tak zde.





Zadní pozice ventilátoru je připravena pro 120mm model, který již dostaneme v rámci základní výbavy, ale z nějakého důvodu také na 80mm ventilátor. To už dnes pokládám za naprosto zbytečné a nepochopitelné u skříně, která je prezentována jako moderní řešení pro moderní komponenty. Nakonec nám BitFenix nabídne dva kryté otvory pro hadičky případného vodního chlazení, k nimž přibyl také jeden další určený pro kabely. Fotografie také ukazuje otvor v horním panelu, za nějž se můžeme dobře zaklesnout prsty, aby šel dobře sundat.





Pak se můžeme podívat na vrchní a poněkud zvláštně zpracovanou pozici pro vrchní 200mm ventilátor, jenž nebyl součástí dodávky. Vrchní panel pochopitelně nemůžeme úplně oddělit, protože k němu vedou kabely, které sahají hluboko do skříně. Budeme jej ale moci otočit, a tak dostat možnost instalovat zmíněný ventilátor.




- klikněte pro zvětšení -


Ve spodní části najdeme obvyklé záležitosti, což jsou prachové filtry u vstupů pro vzduch. Ty jsou dva - jeden pro napájecí zdroj a druhý pro spodní ventilátor. Jeho využití však nevidím zrovna růžově, a to především kvůli zdroji a jeho kabelům. V této části skříně totiž nebývá zrovna volný prostor a pak je tu také otázka přístupu vzduchu, který kvůli nízkým nožkám nebude moc dobrý.




- klikněte pro zvětšení -


Tyto nožky si ostatně musíte přimontovat sami, respektive nalepit, protože nejsou součástí skříně. Zde jsem trošku nepochopil, proč nám BitFenix nedal možnost je spíš přišroubovat, protože jejich oboustranné lepicí pásky nejsou zrovna velkou zárukou dlouhodobě pevného spojení.
reklama