reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BitFenix Raider: moderní middletower

11.1.2012, Jan Vítek, recenze
BitFenix Raider: moderní middletower
Naposled jsme si z nabídky firmy BitFenix představili netradiční model skříně Outlaw a nyní přichází řada na Raider, což je již tradičně vypadající, ale slušně vybavený Middle Tower. Uvidíme, zda nás bude mít čím zaujmout, ale o tom až v samotné recenzi.

Pohled dovnitř skříně


Bočnice skříně BitFenix Raider se otevírají klasicky - vysunutím směrem dozadu, pokud jsme je samozřejmě předtím uvolnili odstraněním dvou přítlačných šroubků. Bočnice drží svůj tvar dobře, takže nebude žádný problém s jejich umístěním do stojící skříně. Unvitř narazíme na klasické rozložení prvků, což se týká především šachet pro mechaniky a disky. Tray pro základní desku má v sobě veliký otvor, jehož rozloha se doufám již ustálila (aby nám za chvíli namísto traye výrobci neservírovali jen mřížku). Můžeme na něm také vidět prolisy, které jeho plochu více zpevní a samozřejmě zde nesmí chybět otvory pro protažení kabelů.




- klikněte pro zvětšení -


Ty jsou lépe vidět z opačné strany, která dobře ukazuje také jejich gumové záslepky. Těmi seshora prochází svazek kabelů od předního panelu, což platí i o napájení ventilátorů, jež najdeme vzadu (1x) a vepředu (2x). Ty se připojují na přední panel regulující jejich otáčky, na nějž můžeme připojit ještě další dva. Kromě toho tu máme už dobře známé konektory - dva 19pinové interní USB 3.0 - z každého však vychází také konektor kompatibilní s USB 2.0 a pak tu je HD Audio / AC'97.

Pro uschování kabelů máme mezi trayem a pravou bočnicí necelé 3 cm prostoru, což bude dostatečné, ovšem vzhledem k malým otvorům pro protažení bude nutné tyto kabely dost zohýbat a také připnout. K tomu ale mohou posloužit poutka a dodávané plastové pásky.




- klikněte pro zvětšení -


V zadní části můžeme vidět jednak ventilátor s devíti zahnutými lopatkami, který je přímo připojen k vrchnímu regulátoru otáček. Pak tu máme sedm záslepek z perforovaného plechu, jež jsou zajištěny přítlačnými šroubky, k nimž máme díky vykousnutému okraji v zadním panelu se šroubovákem snadný přístup. Napájecí zdroj pak má k dispozici oporu ze tří stran - zespoda jsou vysoké gumové podložky a tray má v sobě jednak horní oporu z vykousnutého plechu a také dvě vypoulené zarážky. Zdroj bude ale samozřejmě držet především díky čtyřem šroubkům.





V přední části je nahoře velká šachta pro 5,25" zařízení, která můžeme zajistit klasicky pomocí šroubků, nebo s pomocí výklopných plastových zámků. Při prozkoumání jejich ukotvení bych ale osobně doporučoval využít právě šroubky.

Spodní šachty dokážou pojmout po třech pevných discích či SSD (tedy 3,5" a 2,5" zařízení), přičemž každá šachta má před sebou jeden 120mm ventilátor. My, pokud budeme potřebovat umístit dovnitř dlouhou grafickou kartu (až 38 cm), můžeme z horní šachty odšroubovat levou část, která drží pomocí dvou přítlačných šroubků. Toto řešení však není úplně ideální, protože pak bude mít přední ventilátor i tak před sebou kus kovu, který nelze odebrat a který představuje překážku proudícímu vzduchu. Ten tak bude velmi těžko pronikat dovnitř, protože už tak musí ventilátory překonat přední rošt a také panel s perforovaným plechem vyloženým prachovými filtry z molitanu.





To můžete vidět na poslední fotografii z interiéru Raideru. Vepředu je rošt uzpůsobený pro instalaci dvou 120mm ventilátorů nad sebe, nebo jednoho 200mm doprostřed. I přesto by ale mohl být zpracován daleko lépe, tedy bez zbytečné mřížky, která bude pouze tvořit nadměrný hluk a omezovat průtok vzduchu.





Příslušenství


Dodávané příslušenství najdeme uvnitř skříně v malé krabičce. Kromě nalepovacích nožek, které jsou již na předchozích fotografiích umístěny, dostaneme sadu šroubků a distančních sloupků pro základní desku, dále PC speaker, malou petlici dávající nám možnost uzamknout levou bočnici a nakonec několik plastových stahovacích pásek pro zajištění kabelů.



 

reklama