reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BitFenix Raider: moderní middletower

11.1.2012, Jan Vítek, recenze
BitFenix Raider: moderní middletower
Naposled jsme si z nabídky firmy BitFenix představili netradiční model skříně Outlaw a nyní přichází řada na Raider, což je již tradičně vypadající, ale slušně vybavený Middle Tower. Uvidíme, zda nás bude mít čím zaujmout, ale o tom až v samotné recenzi.

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace založená na platformě AMD, kterou jsme poprvé využili shodou okolností v recenzi modelu BitFenix Outlaw. Za zmínku stojí především procesor Phenom II X6 se 120W TDP, který klade větší požadavky na chlazení. Nicméně o to, zda je některá komponenta nová, nebo již starší, zde zas tak moc nejde, protože jejich primárním účelem je stejně sloužit jen jako topící tělesa.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T - 120W TDP
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W

Instalace komponent do BitFenix Raider proběhla bez problémů, i když osobně jsem zmlsán testováním obrovských skříní trochu postrádal komfort větší prostornosti. To ale nemyslím špatně. Tato skříň je prostě určena pro běžné sestavy a uživatele, kteří nechtějí, aby jejich počítač zabíral zbytečně moc místa. Ten se také při instalaci zdroje musí rozhodnout, zda chce, aby ten nabíral vzduch zespodu, či seshora z interiéru skříně. V prvním případě se to hodí pro jeho lepší chlazení, ale na druhou stranu to může být kontraproduktivní v případě, že skříň bude sedět na koberci, který by mohl spodní průduchy ucpat.




- klikněte pro zvětšení -

Základní deska má kolem sebe jen minimum místa, s čímž musíme také počítat předem, ovšem díky odšroubovatelné části z horní diskové šachty máme možnost umístit i dlouhé grafické karty. Ty by se ale mohly svým PCB opírat o mechanikovou šachtu, takže se bude hodit mezi ně přilepit nějaký izolant. Co se týče našeho procesorového chladiče Noctua NH-U12P, ten se vešel bez problémů.




- klikněte pro zvětšení -

Větší pozornost budete muset věnovat vedení kabelů, protože otvory pro jejich protažení jsou úzké a jejich gumové záslepky se při tom často vyvlíknou. Máme tu ale množství úchytek, díky nimž budeme moci kabely pevně zajistit.


Chlazení skříně


BitFenix nám u Raideru naservíroval tři ventilátory Spectre, jež slibují vyšší průtok vzduchu při snížené hlučnosti. Jal jsem se je tedy rychle otestovat pomocí naší metodiky, kterou jsme naposledy použili v testu zbrusu nového Noctua NF-F12 PWM a ukázalo se, že dle našich testů se jejich výkon téměř neliší od průměrných modelů, spíše je drobátko nižší.

Chlazení této skříně jinak celkem odpovídá zavedeným pravidlům. Máme tu tedy zadní (1x 120 mm) a vrchní pozici (1x 200 mm) pro vyfukování teplého vzduchu a pak přední (2x 120 mm / 1x 200 mm) pozice pro nabírání čerstvého vzduchu, jimž má napomoci také jedna spodní (120 mm), která však kvůli blízkosti napájecího zdroje a jeho kabelů, stejně jako kvůli nesnadnému přístupu k čerstvému vzduchu, nemá předpoklady být velmi užitečná. O tom jsem se ostatně již několikrát mohl přesvědčit u jiných modelů skříní.

Raider také nevyužívá nabírání čerstvého vzduchu přes bočnice, kvůli čemuž se k němu komponenty dostávají obtížněji, ale na druhou stranu přes bočnice zase neuniká hluk.


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark Vantage (opakované grafické testy), Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 21 °C, tedy v běžné teplotě. Využity byly všechny tři dodané ventilátory na plné otáčky, tedy dle specifikací kolem 1000 RPM. I na takové nastavení byla skříň ještě relativně tichá, ale my ji máme možnost díky vestavěnému regulátoru ještě ztišit.

My si vyzkoušíme, jakých teplot dosáhneme s využitím základního chlazení, tedy jednak pouze se zadním ventilátorem, pak s pomocí dvou předních ventilátorů a nakonec byla vyzkoušena i spodní pozice (nainstalován byl Noctua NF-P12), kde jsem samozřejmě odklidil kabely vycházející od zdroje, což tedy nebylo zrovna snadné.

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, kde bude chybět pevný disk. Ten má stejně jako napájecí zdroj v podstatě svůj vlastní okruh a svůj vlastní ventilátor, jenž jej dokázal zchladit o 5 °C, což by mohlo být lepší, ale postačí to.


Zadní 120mm ventilátor
CPU
27 °C
50 °C
Chipset
40 °C
56 °C
GPU
60 °C
83 °C


Při použití pouze zadního ventilátoru to s chlazením není moc slavné, za což může právě to, že komponentům chybí přísun čerstvého vzduchu a tím trpí především grafická karta. Pro ni se situace znatelně zlepší po zapnutí předních ventilátorů, které poslouží i k chlazení pevných disků, respektive je to jejich primární účel


Zadní 120mm + 2x přední 120mm ventilátory
CPU
26 °C
49 °C
Chipset
39 °C
54 °C
GPU
59 °C
81 °C


Další ventilátor vespodu nám už toho moc nepřinese a to měl přitom naprosto čistý vzduchový filtr, odklizený prostor za svými lopatkami a co nejlepší přístup ke vzduchu, neboť skříň stála na rovné a tvrdé podlaze.


Zadní 120mm + 2x přední + 1 spodní ventilátor
CPU
26 °C
49 °C
Chipset
39 °C
54 °C
GPU
58 °C
80 °C
reklama