Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bluetooth GPS GP-88

30.5.2006, Jaroslav Salcer, recenze
Bluetooth GPS GP-88
Počet GPS přijímačů pro kapesní počítače či komunikátory roste jako houby po dešti a zároveň se snižují jejich ceny, takže je opravdu z čeho vybírat. Navíc technologie Bluetooth se stala již standardem nejen pro PDA, ale i pro komunikátory a chytré telefony.
Reciever GP-88 je sice NONAME, ale to vůbec nevadí, protože výrobců chipsetů stejně není na světe tolik. Stačí tedy zakoupit chipset a nazvat si přijímač podle svého. Náš dostal jméno GP-88 a sice nemá v sobě populární SiRF StarIII, ale po dobu testování jsem s ním najel 1100 km bez nejmenších problémů. Tedy nějaké se vyskytly, ale podle mého se týkaly spíše tohoto vzorku, ale o tom později.


Obsah krabice


Balení v černé lesklé krabici obsahuje opravdu jen nejnutnější výbavu, tedy žádné CD zde nenajdeme. Krabice obsahuje satelitní přijímač, síťový adaptér, nabíječku do auta a návod v angličtině, kde se dočteme, jak spárovat přijímač s PDA.



Technické údaje


GPS chip CPIT/NMEX GPS module
Frekvence L1,1575.42 MHz
Počet kanálů 16
Citlivost -152 dbm
Studený start 60s
Teplý start 38s
Hot start 12s
Přesnost 3m
Baterie údaje v návodu Li-ion 3,7 V 880 mAh, na další stránce 1000 mAh,
ve skutečnosti 900 mAh
Doba nabíjení 2,5 hod
Rozměry 75 x 55 x 25 mm


To je tak zhruba vše co by mohlo běžného uživatele zajímat ohledně technických parametrů. Design nebudu řešit, to je věc osobního vkusu. Po praktické stránce nutno ocenit protiskluznou gumu ve spodní části po celém krytu baterie. Na přístrojové desce auta sedí přijímač jako přibitý.


Praktické zkušenosti


Prvním překvapením bylo to, že GPS přijímač nešel nabít. Žlutá led dioda měla blikat při nabíjení a poté svítit při dokončení nabíjení. Dioda ale pouze jednou blikla a to bylo vše. Přístroj přesto fungoval, ale jen když byl napájen ze sítě nebo v autě. Ani přes noc se nestalo nic a přijímač odmítal naběhnout po odpojení z napájení. Vada může být samozřejmě jak v baterii, tak v samotné GPS, to jsem nezkoumal.

Výhodou je možnost připojení externí antény, ale nebylo potřeba, protože příjem byl dobrý i na sedadle spolujezdce. Údaje o studeném startu jsou o několik sekund lepší než píše návod, ale záleží zda budeme startovat na volném prostranství nebo na okenním parapetu v obýváku.

Modrá led dioda znamená Bluetooth a zelená příjem ze satelitů. Testováno bylo na iPaqu 4700 s mapovým softwarem TomTom Navigator. Po zapnutí BT manageru stačilo dát vyhledat BT zařízení a nechat vytvořit zástupce, vše proběhlo napoprvé bez problémů.




Jednou se mi stalo, že se GPS samo odpojilo od Bluetooth asi po 5 minutách jízdy. Nepodařilo se mi zjistit proč, ale vícekrát se to již nikdy nestalo. Jelikož vlastním ještě BT GPS Adapt N500, řekl bych že fungují oba přijímače naprosto stejně.

V Plzni místy trochu vadila signálu tramvajová vedení, kde signál poklesnul až na jednu čárku, jednou skoro vypadl a hlas mi oznámil, abych se otočil do protisměru, až to bude možné. Netrvalo však 5 sekund a vše bylo v pořádku. V brněnském dálničním tunelu, který má asi 400m, signál samozřejmě vypadl. Mapa se ještě chvíli sice posouvala, ale poté se pohyb šipky zastavil. Po vyjetí z tunelu bylo do 4 sekund opět vše v pořádku. Není to vůbec vada tohoto přijímače, neboť výpadek je dán citlivostí chipsetu a tento to lépe prostě neumí. Kdo by ale také chtěl od navigace fungování v alpských tunelech, že.

Jediné, co jsem nemohl posoudit, byla výdrž na jedno nabití, protože jak jsem již psal, nešlo přístroj nabít a fungoval jen po připojení k napájení.


Závěr


Pokud bych měl odpovědět na otázku, zda bych si tento přijímač koupil, musím odpovědět ano. Za vynaložené peníze obdržíte funkční „krabičku“, která se spojí napoprvé a bude skvěle plnit svou funkci. Kdo by vyžadoval vyšší citlivost chipsetu, ten se musí poohlédnout jinde a musí také počítat s vyšší pořizovací cenou. Při používání GP-88 na turistických stezkách budete muset vymyslet nějaké pouzdro na rameno či popruh batohu. Používání přijímače v kapse není to pravé ořechové. Při špatném výhledu na oblohu nedokáže v kapse kalhot fungovat. Pouzdro se také nekoná, takže je to na vás.

Český návod by měl být přibalen v naší zemi automaticky, ale možná ho prodejce dává a nedostal jsem ho jen já k tomuto modelu k recenzi. Mezi námi, kdo umí trochu s PDAčkem, ten by návod stejně nečetl.

Bluetooth GPS nám zapůjčil internetový obchod MP3hifi.cz, děkujeme.
Cena v době psaní recenze: 2 960 Kč s DPH