reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bluetooth sluchátka Ovislink AirLive BT120HP: jaká je cena mobility?

27.4.2006, Zdeněk Michálek, recenze
Bluetooth sluchátka Ovislink AirLive BT120HP: jaká je cena mobility?
Recenze sluchátek není na Světu hardware právě obvyklým artiklem (a nebojte se, ani do budoucna se jím nestane). Hlavním záměrem recenze však tentokrát není zhodnocení výrobku: jde spíše o to, ukázat na konkrétním produktu klady a zápory technologie, která v tomto využití stále není zcela běžnou.
Kapitoly článku:
Kompatibilita s Bluetooth dongly

Hned úvodem tohoto odstavce konstatování: pozor, součástí sluchátek není BT USB dongle. Ovislink má ve své nabídce několik doporučených typů, je však třeba je koupit zvlášť.

Protože však nějaké BT USB dongle již mám, nejprve jsem vyzkoušel spolupráci sluchátek s nimi. S oběma testovanými dongly (MSI BToes 1.2, Acer BT Dongle v 1.2) sluchátka spolupracovala, komunikace však nebyla zcela bez problémů. Ty se sice daly odstranit, potřebné znalosti však nelze u běžných uživatelů očekávat. Mezi ony zmíněné problémy patří zejména:
  • občasné samovolné vypínání sluchátek
  • nutnost po každém výpadku spojení (způsobeným např. odejitím z dosahu signálu) znovu přesměrovat audiovýstup přehrávače do sluchátek poklepáním na ikonu „HeadSet“ v „My Bluetooth Places“

Veškeré problémy zmizely poté, co jsem místo běžného BT donglu použil výrobcem dodávaný BT audio dongle (BT-120AD příp. BT-120ADS) – sluchátka fungovala okamžitě po zasunutí donglu a spárování zařízení bez jakékoliv další konfigurace. Na zkoumání příčiny již nezbyl čas, vřele však doporučuji zájemcům o koupi sluchátek současnou koupi audio BT donglu.

K donglům dodávaným Ovislinkem snad ještě jedna poznámka - BT-120AD nepodporuje mikrofon, tzn. pokud chcete sluchátka používat např. pro telefonování Skype, potřebujete BT-120ADS. Podle posledních informací se již BT-120AD přestává vyrábět.

Při spojení s mobilem ani s jinými BT zařízeními (MP3 přehrávač) se jakékoliv problémy neobjevily. Na stránkách výrobce je k dispozici seznam kompatibilních mobilních telefonů, moje Nokia 6230i však přesto, že v něm není obsažena, spolupracovala perfektně.

připojení k PC


připojení k audio sestavě


připojení k iPodu a jiným BT přehrávačům


Použití jako headset pro Skype


Kompatibilita s WiFi zařízeními

Zajímalo mě, do jaké míry (vzhledem k implementaci Bluetooth 1.2 s AFH podporou) se sluchátka „snesou“ s WiFi, instalovaném ve stejném notebooku jako USB Bluetooth dongle. Můj zájem byl o to větší, že předchozí (špatné) zkušenosti mi říkaly, že současná činnost WiFi a Bluetooth 1.1 byla téměř nemožná – rušení způsobené Bluetooth provozem WiFi prakticky vyřadilo.

Chování „audio donglu“ Bluetooth 1.2 bylo poměrně zajímavé: pokud si pro sebe WiFi zařízení „zabralo“ příslušné kanály ještě před zasunutím Bluetooth donglu, vše bylo v pořádku, rušení se prakticky neprojevilo a pokles rychlosti WiFi přenosů se pohyboval na hranici statistické chyby.

O hodně horší situace nastala v okamžiku, kdy jsem se pokusil „konektnout“ WiFi zařízení k Access Pointu až poté, kdy již probíhal přenos audia přes Bluetooth. Připojení proběhlo v pořádku, ztrátovost paketů (jinak zanedbatelná) se však pohybovala kolem 30 až 50% s občasným výpadkem spojení zcela (Intel Centrino, anténa integrovaná v displeji notebooku).

Při běžném užívání popsané chování však příliš nevadí – prostě je potřeba si jen zvyknout na to, že Bluetooth dongle se zasunuje až jako poslední.


Využití sluchátek jako hands-free – aneb jak to vlastně funguje ?

Předpokládejme, že posloucháte MP3 skladby z notebooku, připojeného přes BlueTooth dongle zasunutý do USB portu noteboooku (nejčastější konfigurace - ať už jde o BT-120ADS nebo BT-120AD). Obě zařízení (dongle i sluchátka) byla kdysi dávno spárována – od té doby se znají a v okamžiku, když zasunete dongle do počítače a zapnete sluchátka, výstup zvukové karty se automaticky přesměruje do sluchátek (samozřejmě za předpokladu, že v konfiguraci Windows příp. přehrávače jste si „natvrdo“ nenastavili něco jiného). Pokud v okamžiku přesměrování právě přehráváte, je nezbytné přehrávač „shodit“ a znovu spustit, jinak přesměrování nevezme na vědomí.



Dále předpokládejme, že podobně jako dongle jste se sluchátky spárovali i mobilní telefon - a ten máte přepnutý do „hands-free“ modu (který opět přesměruje vstup i výstup na vestavěný BlueTooth adaptér).

V okamžiku příchozího volání na mobil (nebo jakékoliv aktivity s jeho klávesnicí) sluchátka rozpoznají mobil jako zařízení s vyšší prioritou a „přepnou“ se automaticky na komunikaci s ním. Po ukončení hovoru (resp. po zhruba 5 sekundové prodlevě po jeho ukončení) se sluchátka automaticky „přepojí“ opět k dongle – a posloucháte i nadále MP3 skladbu, vše bez jakékoliv manipulace s nastavením.

Zní to jako zbytečnost – ale věřte, že tomu tak není: zvlášť pokud pracujete nad problémem, na který se potřebujete soustředit a zároveň přitom vyřídit telefonní hovor, „rozhodí“ vás výrazně méně než když použijete přímo mobil.

Nepříjemná je – stejně jako u naprosté většiny BT sluchátek, které jsem měl „v ruce“ – subjektivně poměrně vysoká hladina „digitálního šumu“, projevujícího se rušivě v okamžiku, když není připojen žádný zdroj signálu nebo je-li hlasitost nastavena na velmi nízkou hladinu (noční poslech v naprosto klidném prostředí, kdy hudba slouží jen jako kulisa s velmi nízkou hlasitostí). Jeho hladina je stálá a poměrně nízká, tj. jen trochu zvýšená hlasitost reprodukce jej spolehlivě zamaskuje. Evidentně se jedná o obecný problém s odrušením vestavěného BT adaptéru, kdy je pro jeho napájení bez dostatečného oddělení použit stejný zdroj jako pro napájení výstupního analogového zesilovače sluchátek (hladina šumu je v obou mušlích sluchátek stejně vysoká, což by nebylo splněno při ovlivňování výstupních měničů pulsním vf signálem).

Možná by bylo dobré zmínit ještě jednu záležitost, která není zcela samozřejmá (alespoň pro mě nebyla – upozornil mě na ni kolega). BT vnáší do signálu jisté zpoždění – samozřejmě jej neměřil, je však registrovatelné (odhadem kolem 100ms). Pokud by vás proto napadlo BT sluchátka použít jako monitor (třeba pokud hrajete v kapele na klávesy – mobilita sluchátek k tomu přímo svádí), zapomeňte na to – zpoždění způsobuje že neustále budete mít při hře tendenci zpomalovat. Zde se však nejedná se o chybu konkrétního produktu, jde o rys technologie jako takové - a uvádím jej spíše pro zajímavost, při běžném použití je zpoždění prakticky neregistrovatelné a rozhodně nevadí.


Provedení sluchátek

Ovládání a tlačítka jsou zřejmá z nákresu – nemá asi cenu popisovat jak se mačká které tlačítko a jakou barvou bliká která LED. Sluchátka jsou mušlového typu s týlovým posazením, na pohled vkusná s poněkud futuristickým designem.

Dosed mušlí je příjemný, po cca 3 hodinách poslechu uši začínají bolet, stačí však sluchátka na pět minut odložit - a poslech může pokračovat. Konstrukce je vcelku bez problémů, samozřejmě s přihlédnutím k tomu, že sluchátka jsou skládací (tři plastové klouby mají své tolerance), nevrže a nekroutí se.
Zvlášť po složení sluchátek může být nepříjemné umístění vypínače (pokud sluchátka často přenášíte v tašce, občas se vám stane, že tlakem okolních předmětů na vypínač se sluchátka samy zapnou), stačí si však zvyknout na to že sluchátka je potřeba v tom případě skládat do "polosložené" polohy a vše je v pořádku.

Poněkud diskutabilní je přepínač Mute (dočasné ztlumení zvuku) – za celou dobu používání sluchátek se mi nestalo, že bych jej potřeboval (podstatně jednodušší je sluchátka prostě sundat z uší). Několikrát jsem jej však nedopatřením přepnul do polohy „ztlumeno“ (např. při vytahování sluchátek z tašky) – a zejména zpočátku pak marně bádal, proč není nic slyšet.

Jinak je ovládání jasné a přímočaré, k přečtení manuálku jsem se dostal až když jsem se pustil do psaní této recenze :-)


A jak vlastně hrají ?

Vezmeme-li v úvahu cenu produktu (z níž ještě značnou část dělá Bluetooth výbava a napájecí zdroj), zůstává na vlastní audio měniče poměrně malá částka. A je potřeba říci, že právě s ohledem na tuto částku (a na to, že se nejedná o produkt firmy renomované v oblasti audia) hrají sluchátka nad očekávání slušně.

Při poslechu lehce převažují středové frekvence a pěkně vykreslené výšky, basy jsou méně výrazné ale rozhodně se nedá říci že by chyběly. Nepříjemné je snad občasné lehké popraskání v signálu (průběhem ne nepodobné důsledkům prachových zrníček na černých gramofonových deskách), je však pravdou že podobné je slyšet prakticky u všech BT sluchátek.


Závěrem



Pokud považujete takové Koss Porta Pro za něco hluboce pod vaši úroveň, u Sennheiserů RS120 začínáte pokyvovat hlavou a jako doma se cítíte třeba s takovými Grado SR225 za 500USD, zabloudili jste na tento článek omylem - jsme v jiné kategorii.

Pokud vám však jde o nenáročný příjemný poslech nebo o zvukovou kulisu pro jinou práci nebo odpočinek - a hledáte pro to relativně lehká a nepříliš drahá BT sluchátka, mohl by Ovislink AirLive BT-120 pro vás být tím pravým.


Dobrá výdrž akumulátorů
Delší doba dobíjení akumulátorů z USB
Příznivá cena
Chybí stylové doplňky
Jednoduché zprovoznění
Nižší tuhost konstrukce
Jednoduché ovládání
Nepříliš šťastné umístění vypínače
Automatické vypnutí sluchátek bez signálu
Ikona Odkaz na databázi
Doporučená koncová cena: 2029,- Kč (bez DPH)
Běžná koncová cena: cca 1560,- Kč (bez DPH)

Za zapůjčení sluchátek BT-120HP děkujeme firmě Ovislink Corp.
reklama