reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Budoucnost již nyní aneb Athlon64 FX na 2800MHz

15.12.2003, Martin Štěpánek, recenze
Budoucnost již nyní aneb Athlon64 FX na 2800MHz
Asi takto by se dal charakterizovat dnešní test. Do něj nám firma FOX Computers zapůjčila sestavu, jenž byla vybavena procesorem AMD Athlon64 FX-51 na neuvěřitelné frekvenci 2800MHz. A myslím, že můžu již nyní a bez nadsázky říct, že se jedná o nejvýkonnější prodávaný desktopový procesor.
Ve spodní části skříně se nachází chladící systém. Ten je složen z kompresoru a ovládací jednotky, která se stará o spouštění a běh počítače.



Chladící jednotka
(klikněte pro zvětšení)



Chladící jednotka
(klikněte pro zvětšení)

Na levé straně je umístěna elektronika a za ní jeden 12cm větrák. Na pravé straně pak je další 12cm větrák, který ochlazuje radiátor, tvořený měděnými trubičkami. V nich koluje chladící kapalina, která je následně k procesoru hnána pomocí kompresoru. Ten také vytváří menší hluk. Největší hluk je vytvářen při prvotním náběhu systému, kdy je nutné jej namrazit z pokojové teploty až na oněch zmiňovaných -30°C. Po následném restartu a spuštění systému je již hluk nižší, ale na chladiče typu Zalman má daleko. Jeho úroveň je ve srovnání s některými chladiči na dobré úrovni.

Pro zamezení kondenzace jsou všechny trubky dostatečně odizolovány. Ostatně kondenzace je největší problém při stavbě systému s ledničkou. Pokud k ní dojde, můžete přijít o celý počítač.

Pod těmito dráty se skrývá elektronika
(klikněte pro zvětšení)

Bez elektroniky by celý systém nefungoval. Elektronika je spojena s počítačem, díky čemuž máte i za běhu dokonalý přehled o chlazení. Z prostředí Windows se dají nastavovat i různé parametry, jako jsou otáčky ventilátorů nebo dokonce bootovací teplota. V mém případě bylo nastaveno -30°C, ale lze snižovat i na teplotu přes -40°C.

Elektronika se také stará o to, aby nedošlo ke spuštění systému bez dostatečně podchlazené kapaliny.


Detail vnitřního uspořádání
(klikněte pro zvětšení)

Jak je již u firmy FOX Computers tradicí, i tentokrát byl vnitřek počítače velmi úhledně uspořádán a nikde se nenacházel žádný volně se povalující kabel.

Jelikož jsem nemohl chlazení z počítače sundat, jsou následující fotky staženy z webu firmy nVentiv:









Fotky zde znázorňují celý postup montáže chlazení na procesor. Je zde také dobře znázorněn systém ochrany proti kondenzaci.



Uchycení na procesor
(klikněte pro zvětšení)

Co již na předchozích fotkách není vidět je po složení chlazení na procesoru následné vypěnění okolí tmelem, které by mělo zaručit 100% jistotu proti kondenzaci.
reklama