reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bulldozer vs. Sandy Bridge-E: souboj generací

18.11.2011, Jan Vítek, recenze
Bulldozer vs. Sandy Bridge-E: souboj generací
Před pár dny jsme vyzkoušeli nový procesor z rodiny Intel Sandy Bridge-E, který podal velmi slušné výkony a zařadil se do čela dnešní nabídky desktopových modelů. Nyní si jej zbývá srovnat i s konkurenčními Bulldozery od AMD, a ty si vyzkoušíme celkem tři.
O architektuře testovaných procesorů jsme si něco málo řekli už v úvodu a nyní si budeme všímat samotných procesorů. Ty jsou všechny určeny do patic AMD AM3+, které se dle prvního pohledu od minulých moc nezměnily, ale starší AM3 využít nelze. To ale neplatí o chladičích, jejich montážní systémy zůstaly stejné. Není divu, když se nezměnila spotřeba procesorů ani jejich velikost.





V současné době jsou k dispozici 4 modely, a to AMD FX-4100, FX-6100, FX-8120 a konečně FX-8150. My jsme si pro test vybrali všechny až na FX-8120, neboť jde pouze o níže taktovanou alternativu k FX-8150. Budeme tu mít tedy zástupce čtyř, šesti a osmijádrového procesoru.


AMD FX-4100, FX-6100, FX-8150


Nemá velkou cenu si nové procesory představovat zvlášť, neboť AMD na rozdíl od Intelu má svou nabídku nových modelů procesorů pro desktop ucelenou. Ty se tak liší pouze počtem svých modulů (potažmo jader) a jejich takty. Pak to jsou ovšem samozřejmě i navazující věci jako především kapacita L2 cache, která se právě odvíjí od počtu modulů a vedle toho i spotřeba (hodnota TDP). Všechny procesory ale mají shodně 8 MB L3 cache, nabízí stejné instrukční sady a technologie (SSE4.1, SSE4.2, SSE4a, AMD64, AMD-V, AES, atd.) a podporují paměti DDR3 s frekvencí až 1866 MHz.

Procesor AMD FX-4100 je nejslabším zástupcem nových Zambezi (alespoň prozatím) a nabízí 4 procesorová jádra taktovaná na základní frekvenci 3,6 GHz, jež může případně vzrůst na 3,8 GHz v závislosti na počtu zatížených jader. To má na svědomí technologie Turbo Core 2.0 využívající klasickou techniku zvyšování násobiče pro základní frekvenci 200 MHz pro HyperTransport.





Pak je tu střední třída mezi novými procesory - AMD FX-6100 se šesti jádry, respektive třemi Bulldozer Module. Tento procesor je taktovaný jen na 3,3 GHz, ovšem jeho Turbo Core jej dokáže popohnat až na 3,9 GHz.






Pozici hi-endu mezi Zambezi pak okupuje AMD FX-8150 vybavený 8 jádry ve čtyřech modulech se základní frekvencí 3,6 GHz a Turbo Core až 4,2 GHz. Ten by tedy měl poskytnout v každém případě, tedy bez ohledu na zatížení, nejlepší výkon z celé trojice.




 

reklama