reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bulldozer vs. Sandy Bridge-E: souboj generací

18.11.2011, Jan Vítek, recenze
Bulldozer vs. Sandy Bridge-E: souboj generací
Před pár dny jsme vyzkoušeli nový procesor z rodiny Intel Sandy Bridge-E, který podal velmi slušné výkony a zařadil se do čela dnešní nabídky desktopových modelů. Nyní si jej zbývá srovnat i s konkurenčními Bulldozery od AMD, a ty si vyzkoušíme celkem tři.

Přetaktování Bulldozerů


V této kapitole si vyzkoušíme, jak se nové procesory Zambezi z rodiny Bulldozer taktují. AMD je stejně jako Intel v případě Sandy Bridge-E prodává s otevřenými násobiči, takže mají být velmi přátelské k přetaktování. Ovšem otevřený násobič přetaktování pouze usnadní a sám o sobě není zárukou dosažení vysoké frekvence. O tom jsme se ostatně přesvědčili u procesoru AMD FX-8150, který byl evidentně již se základní frekvencí na hranici svých možností a nepomohlo mu ani nastavení napětí 1,55 V k tomu, abychom dosáhli alespoň na 4,4 GHz. A ani pak nebyl procesor stoprocentně stabilní a sotva vydržel zátěž jednoho jádra, i když na 4,6 GHz jsme dokázali nabootovat.

Jenomže počítá se stabilita se zátěží všech jader, jinak takový procesor nemá cenu provozovat, takže jsme ani nezkoušeli zjistit, jaký výkon navíc to přinese. Namísto toho jsme se zaměřili na střední třídu mezi Zambezi, čili AMD FX-6100, a na FX-8150 byl pouze vyzkoušen přínos nastavení pamětí z DDR3-1333-8-8-8-24 na DDR3-1866-9-9-9-24.


Paměti na 1866 MHz


V případě procesorů AMD Llano má zvýšení frekvence operačních pamětí velký smysl, neboť ty neslouží jen pro procesorová jádra, ale také pro integrované GPU, které potřebuje výkonný paměťový systém jako sůl. Ovšem jak se rychlejší paměti projeví u procesorů AMD Zambezi? Použit byl nejvýkonnější z nich, tedy FX-8150.















Jak je jasně vidět z výsledků, i přes navýšení výkonu pamětí (dle Sciencemark vzrostla propustnost z cca 14200 MB/s na 16500 MB/s) jsou výsledky rozporuplné. Testy v Cinebench vykazovaly spíše mírné zhoršení, stejně jako hra Company of Heroes, pak tu je mírné zlepšení výsledků v 3DMark Vantage (test CPU) a hře Just Cause 2. WinRAR 4 dokázal rychlejší paměti zužitkovat nejlépe a odměnil se o pět sekund kratším časem komprese souboru.


Přetaktování AMD FX-6100


Pro pokusy o přetaktování byl tedy použitý procesor FX-6100, jenž by měl mít ještě nějaké rezervy, neboť nese o jeden dvoujádrový modul méně a pracuje na nižší frekvenci v porovnání s FX-8150. Pokusy s tímto procesorem se již vyplatily, neboť s napětím vyšším o 0,2 V jsme se již dostali na frekvenci 4,6 GHz v porovnání s maximem 3,9 GHz, které nabídne při zátěži jednoho modulu technologie Turbo Core 2.0. Celých 700 MHz navíc se tedy již určitě vyplatí, i když to bude za cenu zvýšené spotřeby.

Mohli jsme tedy provést vybrané testy, které ukáží nárůst výkonu, přičemž byly využity paměti DDR3-1866 MHz, tedy stejné nastavení jako v předchozím případě. A o chlazení se postaral chladič Noctua NH-U12P, který představuje zástupce slušně výkonných vzduchových modelů.















Grafy ukazují, že v některých případech se dočkáme skutečně velmi slušného navýšení výkonu, které ukazuje na to, že se přetaktování těch méně výkonných Zambezi skutečně vyplatí. Jenomže za to zaplatíme cenu v podobě zvýšené spotřeby.


Spotřeba přetaktovaného AMD FX-6100


Zvýšení spotřeby přetaktovaných procesorů má na svědomí především vyšší napětí používané pro lepší stabilitu na vysokých frekvencích. V tomto případě bylo napětí popohnáno o 0,2 V.








reklama