reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Canon i-SENSYS MF3010: laser za hubičku

2.4.2012, Milan Šurkala, recenze
Canon i-SENSYS MF3010: laser za hubičku
Další multifunkcí, která se k nám dostala do redakce, je Canon i-SENSYS MF3010. Jde o nejlevnější laserovou multifunkci této značky s černobílým tiskem a barevným skenerem. Podíváme se, co dokáže nabídnout za cenu zhruba 3000 Kč s DPH.

Podání barev


Test podání barev skeneru probíhal na A4 fotografii složené z mnoha barevných snímků Vyskytuje se tu i trochu prachu a škrábanců. Rozlišení skenování bylo nastaveno na maximální hodnotu 600 dpi.




bez úprav, klikněte pro zvětšení



Skener docela dobře zachovává barvy, snaží se, aby byly jasné a saturované. Možná by mohl být trochu vyšší kontrast a "černější" černá.




s doostřením, klikněte pro zvětšení



S doostřením pomocí neostré masky působí fotografie a zejména text ostřeji. U všech dalších testů v této podkapitole bude toto doostření zapnuto.




odstranění prachu, klikněte pro zvětšení



Funkce pro odstranění prachu vymaže spoustu prachových částeček, ale ne úplně. Sníží bílý střed, ale nechá okraj, takže zbudou jakési krátery, světlá kolečka.




Auto Tone, klikněte pro zvětšení



Funkce Auto Tone velmi příjemně zvýší kontrast snímku, nicméně nejtmavější detaily se pak úplně slijí do černé (viz černý sloupeček, na kterém by měly být vidět tmavě šedé čtverečky).




oprava vyblednutí, klikněte pro zvětšení



Oprava vyblednutí nezměnila moc barvy, a tak je kontrast opět nižší. Fotografie nejsou tak živé, ale jsou s lepší kresbou ve stínech.




odstranění zrnitosti, klikněte pro zvětšení



Odstranění zrnitosti v podstatě potlačí výraznost tiskových bodů, ale spolu s tím se rozmyje i kresba a snímky jsou pak rozpité. S touto funkcí bych byl opatrný.


Skenování knih


Canon neudává typ snímače v této multifunkci, takže budeme muset spíše hádat podle projevů. Vypadá to na CIS snímač, tento typ má totiž problém se skenováním vazby knih, dokáže naskenovat jen to, co je přímo na skleněné podložce.





Jak sami vidíte, s vazbou je to opravdu špatné. Kdyby šlo víko povytáhnout a dát více vodorovně, šlo by to ještě použít. Vůle je však malá, a tak víko tlačí na jednu stranu knihy, zatímco druhá polovina se hodně vzdaluje od desky, a proto není zaznamenaná. OCR má opět velké problémy s českými znaky. Můžete si stáhnout PDF, kde jsem použil funkce přidávání stran. Naskenujete stranu a uložíte do PDF, otočíte list v knize, vyberete před chvíli uložené PDF a naskenujete další stránku. Program přidá novou stránku k té předchozí. Pro skenování knih doporučuji využít kombinace s ovladačem ScanGear, který dokáže otáčet předlohy naležato.





Při skenování B&W zmizí spousta písmenek na hranách, nicméně pro běžné skenování normálních papírů bych shledával kvalitu dostatečnou. Můžete si stáhnout ukázku v plném rozlišení.


Rychlost skeneru


Canon i-SENSYS MF3010 překvapil docela vyrovnanými výsledky co se týče zahřívání, skenování a ukládání. Zahřátí trvá většinou okolo 2 až 4 sekund bez výraznějších extrémů, i ukládání je velmi rychlé, neboť datové objemy nejsou ani při 600dpi rozlišení příliš velké.

Test rychlosti
Rozlišení
Průměrná doba zahřívání
Doba skenování
Doba ukládání
75 dpi (B&W, grayscale)
3 s
3 s
< 1 s
100 dpi (B&W, grayscale)
3 s
3 s
< 1 s
150 dpi (B&W, grayscale)
3 s
3,5 s
< 1 s
200 dpi (B&W, grayscale)
3 s
3,5 s
< 1 s
300 dpi (B&W, grayscale)
3 s
3,5 s
< 1 s
400 dpi (B&W, grayscale)
3 s
11 s
< 1 s
600 dpi (B&W, grayscale)
2 s
11,5 s
< 1 s
75 dpi (color)
4 s
8 s
< 1 s
100 dpi (color)
4 s
8 s
< 1 s
150 dpi (color)
2 s
8 s
< 1 s
200 dpi (color)
4 s
8 s
< 1 s
300 dpi (color)
2 s
8 s
< 1 s
400 dpi (color)
3 s
32 s
< 1 s
600 dpi (color)
2 s
32 s
< 1 s
75 dpi (magazine)
4 s
8 s
< 1 s
100 dpi (magazine)
4 s
8 s
< 1 s
150 dpi (magazine)
2 s
8 s
< 1 s
200 dpi (magazine)
4 s
32 s
< 1 s
300 dpi (magazine)
2 s
32 s
< 1 s
400 dpi (magazine)
3 s
32 s
< 1 s
600 dpi (magazine)
2 s
32 s
< 1 s

V černobílém a šedivém režimu můžete skenovat až do 300 dpi s časy okolo tří sekund. Teprve 400 dpi vyžene časy na 11 sekund. U barevného režimu to je 8 sekund, resp. 32 sekund, tedy zhruba 3krát pomalejší. Při skenování na kvalitu magazínu čekejte zpomalení už při 200 dpi.

Test rychlosti při 300 dpi
Rozlišení
Průměrná doba zahřívání
Doba skenování
Auto, bez úprav obrazu
1 s
33 s
Auto, korekce vyblednutí
1 s
33 s
Pokročilé, bez úprav obrazu
3 s
8 s
Pokročilé, Auto Tone
1 s
9 s
Pokročilé, odstranění prachu a škrábanců
1 s
22 s
Pokročilé, oprava vyblednutí
2 s
15 s
Pokročilé, odstranění zrna
1 s
13 s
Pokročilé, doostření (unsharp mask)
1 s
9 s
Pokročilé, odstranění rastru (descreen)
3 s
32 s

Automatika patrně provádí nějaké další korekce, protože naskenování strany A4 při 300 dpi trvá přes půl minuty, zatímco v manuálním režimu se dostanete i na 8 sekund. Většina úprav zabere několik sekund navíc, výjimkou je jen Auto Tone a doostření, které jsou téměř okamžité.


Kopírování


Kopírování lze spustit přímo na předním panelu multifunkce Canon i-SENSYS MF3010. Stačí jen navolit počet kopií a "jedete". Základní kopírování jedné stránky zvládne každý i bez manuálu.




600 dpi, klikněte pro zvětšení



Od stisknutí tlačítka pro kopírování to tato kopírka zvládne za 11 sekund. Během této doby je MF3010 schopna naskenovat předlohu a vytisknout celou A4. Pokud budete chtít nastavit např. kvalitu tisku (prioritu rychlosti nebo kvality - pak se tiskne v lehce nižším rozlišení, tisk dvou stran na jednu,...), už budete potřebovat manuál a proklikávat se prvními dvěma tlačítky mezi nastaveními. Po chvíli si ale jistě zvyknete.




600 dpi, klikněte pro zvětšení



Tiskové body mi přijdou docela výrazné, obraz je takový zašuměný. Kontrast mi přijde být hodně silný a pro fotografie je to docela nevhodné. Spousta tmavších odstínů jde okamžitě do černé.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama