reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Canon PIXMA MG4250: levná šikulka

25.9.2012, Milan Šurkala, recenze
Canon PIXMA MG4250: levná šikulka
Tentokrát se podíváme na jednu z těch levnějších multifunkcí, Canon PIXMA MG4250. Za necelé 2000 Kč získáte automatický oboustranný tisk, čtyři inkousty ve dvou cartridgích, výklopný LCD displej, skener, čtečku paměťových karet a dokonce i Wi-Fi připojení.
Canon PIXMA MG4250 je poměrně levná multifunkce s cenou lehce pod 2000 Kč včetně daně. I přesto ale slibuje poměrně bohatou výbavu zahrnující např. automatický duplexní tisk, integrovanou čtečku paměťových karet, 2,5" LCD displej, skener a dokonce i bezdrátové Wi-Fi připojení. Dnes už samozřejmostí je také přístup ke cloudovým službám jako je PIXMA Cloud Link a potěší i možnost tisku z tabletů a smartphonů Apple pomocí technologie AirPrint. Jak si tedy PIXMA MG4250 povede?



Jde o nepříliš velkou černou tiskárnu, která vypadá docela stylově, negativem je ale doslova neuvěřitelná tendence k zachytávání prachu. Na přední straně je velký podavač papírů pro maximálně 100 listů. Pro větší papíry je dobré vyklopit i podporu podavače (třetí část odklápějící se nahoru je už dle mého názoru docela zbytečná). Tento podavač je vcelku bytelný. Všimněte si, že se lehce odklopí i horní výstupní podavač vytištěných papírů.





Výstupní podavač je nutno rovněž odklopit, což je doprovázeno nepříjemným lupnutím (pokud jej trochu ohnete směrem ven, lupnutí se zbavíte). Navíc sami vidíte, že plast je docela tenký a tomu odpovídá i nepříliš stabilní konstrukce celého mechanismu (poněkud se viklá).





Po odklopení další části předního čela se sklopí i pravá část tiskárny, kde je místo pro inkoustové kazety. Canon PIXMA MG4250 používá jen dvě cartridge s celkem čtyřmi inkousty (jedna černá a jedná barevná s purpurovou, azurovou a žlutou barvou). Důsledkem toho je nutné měnit náplně v momentě, kdy dojde první barva a ostatní ještě zbývají. Instalace je velmi jednoduchá, sklopíte šedou kolébku, cartridge zasunete co nejvíce dozadu a kolébku vrátíte zpět nahoru. Velmi prosté a rychlé.





Tady pak vidíte celý vnitřek tiskárny, v podstatě nic, co by při běžném provozu mělo uživatele zajímat.





Nahoře se nachází skener s tradičním CIS snímačem (ten mívá problémy skenovat předlohy, které se nedotýkají přímo skleněné desky, např. otevřené knihy) a maximálním rozlišením 1200×2400 dpi. Samozřejmá je podpora rozhraní TWAIN i WIA.





Na levé straně naleznete čtečku paměťových karet SD, SDHC, MMC a Memory Stick (PRO) Duo. O kartách SDXC se nemluví.





Ovládací panel je na horní straně vedle skeneru. Vrchní tři tlačítka se vztahují vždy k tomu, co je napsáno na displeji (např. přepínání písmen při zadávání hesla k Wi-Fi a mnoho dalších). Tlačítko HOME vás vrací na základní domovskou obrazovku, kde si můžete vybrat to, co chcete s tiskárnou vlastně dělat (zda chcete skenovat, tisknout nebo třeba upravit nastavení). Šipky vám umožňují pohyb v menu, tlačítko OK slouží jako potvrzovací, případně spouští tisk po nějakém problému. Napravo máte plus a minus pro nastavení počtu kopií, nalevo pak tlačítko "zpět". Tlačítka BLACK a COLOR už dle názvu spouští černobílý nebo barevný tisk. Vedle nich je červené tlačítko na zrušení tisku. Na závěr tu jsou už jen dvě diody. První oranžová bliká při problému, druhá napravo je pak modrá a signalizuje práci s bezdrátovou sítí WLAN.





2,5" LCD displej je výklopný, což rozhodně chválím. Jde totiž o velmi jednoduchý (byť barevný) displej s opravdu malým rozlišením a mizernými pozorovacími úhly. Z jakéhokoli jiného než kolmého úhlu se v podstatě většina barev naprosto invertuje či jinak zkresluje. Při kolmém pohledu je vše v pořádku.





Vzadu nečekejte nic netradičního. Dole je jednotka pro případné odstranění uvíznutého papíru, najdete tu zdířku pro síťový (elektrický) kabel a ještě jednu pro USB kabel. Nic víc nečekejte.





V příslušenství najdete CD-ROM se softwarem, napájecí kabel a základní manuál pro jednoduché nastavení multifunkce. Plná verze manuálu je k dispozici online. USB kabel byste v balení hledali marně.





LCD displej nabízí celkem 9 různých voleb v základním menu. Mezi trojicemi se pohybujete šipkami, v trojici (zde Kopírovat, Foto a Skenovat) se pohybujete pomocí tří tlačítek pod displejem. Na pravém snímku vidíte typickou nabídku pro nejrůznější nastavení.


Jednou z velmi užitečných částí tiskárny je samozřejmě údržba, kde můžete spustit čištění tiskárny a zejména se podívat na stav inkoustu. Ukazatel není sice nějak extra přesný (má jen 4 čárky), ale pro základní náhled to postačí.


Zde vidíte menu nabídku pro kopírování. Tady lze vybrat velikost papíru, kvalitu tisku, rozvržení a další detaily.


Nechybí ani možnost tisknout fotografie. Nejprve mě překvapilo, že nelze nijak volit velikost fotografie. Tento výběr je ale k dispozici až po stisknutí tlačítka pro tisk (viz vpravo), takže o volbu přeci jen nebudete ochuzeni.


Tiskárna nabízí Wi-Fi připojení a možnost tisknout z cloudových služeb a webových alb. Zde např. vidíte připojení k serveru Picasa.


Dále už jen vyberete album, vlastnosti tisku a můžete vesele tisknout i bez počítače.


V dalších kapitolách se podíváme na kvalitu tisku i skenování multifunkce Canon PIXMA MG4250.

Technické specifikace: Canon PIXMA MG4250
Tiskárna
Technologie tisku FINE, ChromaLife 100
Počet trysek -
Velikost kapek 2 pl
Max. rozlišení 4800×1200 dpi
Rychlost tisku A4 černobíle 9,9 str/min
Rychlost tisku A4 barevně 5,7 str/min
Doba tisku 10×15cm fotografie 44 sekund
Doby výtisku prvního dokumentu -
Tiskové cartridge 2 (černá, barevná (azurová, purpurová, žlutá))
Duplexní tisk ano
Podporovaná gramáž papíru 64 - 300 g/m2
Zásobník papíru 100 listů
Zásobník papíru ADF -
Kopírka
Max. rychlost 3 str./min (sFCOT), 14 str.min (sESAT)
Max. rozlišení -
Doby výtisku prvního kopie -
Skener
Max. rozlišení 1200×2400 dpi
Snímač CIS
Rozhraní TWAIN, WIA
Barevná hloubka 48 bitů
Rychlost skenování černobílé 14 sekund
Rychlost skenování barevné 14 sekund
Ostatní
Spotřeba 19 W (kopírování), 0,7 W (sleep), 0,2 W (vypnuto)
Rozměry 449 × 304 × 152 mm
Hmotnost 5,7 kg
Připojení USB 2.0, Wi-Fi (802.11b/g/n, zabezpečení WPA-PSK, WPA2-PSK, WEP
LCD displej 6,2 cm
Hluk 43 dB(A)
Dodaný software Software My Image Garden, Full HD Movie Print, Quick Menu, Easy-WebPrint EX
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama