reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Canon PIXMA MG4250: levná šikulka

25.9.2012, Milan Šurkala, recenze
Canon PIXMA MG4250: levná šikulka
Tentokrát se podíváme na jednu z těch levnějších multifunkcí, Canon PIXMA MG4250. Za necelé 2000 Kč získáte automatický oboustranný tisk, čtyři inkousty ve dvou cartridgích, výklopný LCD displej, skener, čtečku paměťových karet a dokonce i Wi-Fi připojení.
S multifunkcí dostanete tolik různých aplikací, až pomalu nebudete vědět, která je k čemu určena. Začneme tedy různými pomocnými aplikacemi jako je např. Canon Quick Menu.





To se objeví v pravém spodním rohu obrazovky na ploše a je jakýmsi rozcestníkem pro různé nastavování, tisknutí, skenování a další. Osobně ale tyhle aplikace nemám moc rád, nechápu, proč by mi zrovna ovládání tiskárny mělo zabírat plochu displeje. Ať už jste nebo nejste fanoušky tohoto řešení, najdete tu odkazy na nápovědu, čísla inkoustů pro jejich nákup, spuštění nástroje MyPrinter, My Image Garden, tisk fotografií a jiných podle různých šablon, automatické skenování, jeho nastavení a přístup do Creative Park Premium. Tam si můžete stáhnout další šablony.





Aplikace MyPrinter dovoluje diagnostikovat a nastavovat tiskárnu. Mimo jiné zde můžete zjišťovat i stav inkoustu.





Celkově chválím to, že se tiskárna nainstalovala bezdrátově i přes USB a při tisku si stačí jen vybrat. Pokud náhodou Wi-Fi signál "hapruje", můžete připojit USB kabel a tisknout pomocí druhého registrovaného připojení.





Prostředním tlačítkem ve Quick Menu pak spouštíte toto okno, které je rozsáhlejším a především přehlednějším průvodcem ve vlastnostech tiskárny a jejich nastavení.


Software pro tisk


Dále se podíváme na software určený k tisku, tedy ovladače tiskárny.





Ovladač tiskárny nijak nepřekvapí, najdete tady vše důležité. V první záložce "Rychlé nastavení" tu máte výběr typických režimů a podle nich se pak odvíjí úpravy střední části okna. Je zde tedy normální tisk, fotografie, dokument, úsporný režim (tisk 2 stran na jednu) a obálka. Podle režimu se může ve střední části okna objevit nastavení např. pro oboustranný tisk, tisk bez ohraničení, odstíny šedi, rychlý tisk, tisk 2 nebo 4 stran na jednu, barevné úpravy a podobně. Pochopitelně nesmí chybět volba papíru a jeho velikost, kvalita tisku (rychlý, standardní, vysoká), zdroj papíru je zde vždy přední přihrádka.





Druhá záložka "Hlavní" pak znovu vybírá typ média, kvalitu tisku, intenzitu tisku a náhled. V podstatě duplikuje první stránku.





Zajímavější je záložka "Vzhled stránky". Zde sice máte (logicky) znovu velikost, můžete si ale vybrat otočení papíru a jsou zde i bohatší možnosti rozvržení stránky včetně možnosti tisku více stran na jednu nebo naopak jedné na více stran (oboje až z/na 16 stran). Můžete si zvolit automatický oboustranný tisk, sešití a opět počet kopií.





Poslední záložka "Údržba" se věnuje technickým nastavením tiskárny. Máte tu nejrůznější módy čištění, kontroly trysek a již zmíněnou kontrolu stavu inkoustů. Zajímavá je i možnost nastavení tichého režimu a automatického zapínání a vypínání.





Pro tisk fotografií je určena aplikace My Image Garden. V levém sloupci je adresářová struktura, napravo pak malé náhledy snímků. Aplikace je spíše pomalejší, ale to je z velké části dáno také velmi pomalým diskem v mém počítači.





Možnosti nastavení nejsou příliš bohaté, ale postačí. Můžete si vybrat tisk bez okrajů, počet kopií, tiskárnu, velikost a typ papíru. Dále lze vytisknout datumovku, korekce obrazu a kvalitu tisku.


Software pro skenování


Pro skenování je určena aplikace IJ Scan Utility. Ta nabízí několik možností různého skenování včetně známého nástroje ScanGear.





Zde si můžete vybrat vedle automatického skenování i mnoho dalších, tedy fotografii, do PDF, s uživatelským nastavením, sešití dvou obrázků a již zmíněnou aplikaci ScanGear. Stiskem tlačítka "Nastavení" můžete upravit chování jednotlivých tlačítek v této aplikaci.





Většinou se ale jedná o názvosloví uložených snímků, umístění a akce po dokončení skenování.





Pokud si chcete se skenerem alespoň trochu vyhrát, je tu pro vás ScanGear. Základní režim toho moc nenabízí, je určen především těm, kteří sicechtějí mít základní kontrolu nad skenováním, ale nechtějí se v tom plácat více, než je nutné. K dispozici je skenování fotografie, časopisu a dokumentů, náhled zabere necelých 7 sekund. Cílové umístění může být do tisku, jako obraz nebo podklad pro rozpoznání textu OCR. Pak lze provést úpravu vyblednutí (u dokumentů a časopisů pak opravu stínu kolem vazby), vyladit barvy (Barevný vzorek) a tím to končí.





Rozšířený režim už nabízí podstatně více možností. Některé z možností jsou ale v podstatě zbytečné, protože je zde jen jedna volba (např. skenování jen ze skleněné desky). Skenovat můžete barevně, v šedé škále a černobíle. Výběr rozměru skenovací oblasti může být zadán pixelech, palcích nebo milimetrech. Rozlišení může být nastaveno od 75 do 1200 dpi, ručně lze dopsat i vyšší hodnoty. Nechybí úpravy obrazu jako je zaostření, odstranění tiskového rastru (descreen), potlačení prachu a škrábanců, oprava vyblednutí, oprava zrnitosti a odstranění stínu podél vazby.





Zde vidíte obrazovku pro sešití obrázků.


Konektivita


Možnosti konektivity multifunkce Canon PIXMA MG4250 jsou pro běžné používání dostatečné. Vedle klasického USB kabelu, se kterým nejsou žádné problémy (až na to, že si ho musíte koupit zvlášť, neboť jej Canon nedodává v balení) tu máte i bezdrátové síťové připojení pomocí Wi-Fi (802.11b/g/n, zabezpečení WPA-PSK, WPA2-PSK nebo WEP). Nainstalovat si můžete dokonce obě připojení zároveň a obě budou funkční. Stačí si jen vybrat typ připojení (multifunkce se nainstaluje dvakrát). Užitečnost takové konfigurace, to už je věc druhá.

Připravte se ale na to, že bezdrátové připojení může být mnohem pomalejší než to drátové. Zatímco 300dpi skenování zabere zhruba 14 sekundy (1 sekunda zahřívání a 13 sekund skenování), zde se dostanete na násobky. To ale záleží na síle signálu a vzdálenosti od přístupového bodu. Když byla tiskárna asi 8 metrů daleko a signál musel přes jednu zeď, zabral náhled 1,5 minuty a jedno 300dpi skenování přes 11 minut. Když jsem dal tiskárnu 4 metry daleko a na router viděla přímo, náhled byl hotov za 35 sekund a celé skenování si zabralo necelé 2 minuty. I to je ale dost a doporučuji při požadavku na časté skenování dávat tiskárnu opravdu co nejblíže to jde. Pro tisk stačí ale i poměrně slabý signál.

Multifunkce podporuje i tisknutí přes cloudovou službu Google Cloud Print. Registraci na Googlu bude mít asi většina z vás, takže přejdi jen k registraci na Cloud Print. Ta je v podstatě velmi jednoduchá, stačí následovat instrukce z manuálu. Na tiskárně tedy volíte registraci k službě, vytiskne se ověřovací URL adresa, kterou zadáte do prohlížeče a díky ní se tiskárna automaticky sama přidá k vašemu účtu. Podobně funguje i tisk z webových alb. V mém případě jsem zkusil Picasu. Stačilo zadat e-mail a heslo do tiskárny, ta se hned připojila, stáhla náhledy fotografií a ty bylo možno snadno a rychle vytisknout. Je ale zajímavé, že pro připojení ke cloudovým službám a tisku z webových alb stačil i velmi slabý Wi-Fi signál. Poněvadž nevlastním žádný produkt Applu, nemohl jsem vyzkoušel Apple AirPrint.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama