reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Canon PIXMA MG4250: levná šikulka

25.9.2012, Milan Šurkala, recenze
Canon PIXMA MG4250: levná šikulka
Tentokrát se podíváme na jednu z těch levnějších multifunkcí, Canon PIXMA MG4250. Za necelé 2000 Kč získáte automatický oboustranný tisk, čtyři inkousty ve dvou cartridgích, výklopný LCD displej, skener, čtečku paměťových karet a dokonce i Wi-Fi připojení.

Rozlišení skeneru


U multifunkcí obvykle najdeme skener s CIS snímačem a ani PIXMA MG4250 není v tomto výjimkou. Jeho maximální rozlišení činí 1200×2400 dpi, což náležitě otestujeme.




naskenováno při 300 dpi, klikněte pro zvětšení



Můžete se podívat na naskenovaný dokument pomocí dodávaného softwaru IJ Scan Utility v PDF formátu s rozpoznanými znaky, úspěšnost ale není nikterak vysoká, spousta českých znaků je (i přes zapnutou češtinu) špatně rozpoznána. Naskenování s rozpoznáním znaků zabere celkem 16 sekund v rozlišení 300 dpi.

Následující snímek je testem rozlišení skeneru. Hlavní úhlopříčka ukazuje výřezy ve zvoleném rozlišení. V pravém horním rohu jsou snímky zmenšené z většího rozlišení do nižšího, naopak v levém spodním rohu snímky s malým rozlišením interpolované do většího. Nemělo by se stát, že by softwarem zvětšený snímek měl vyšší rozlišení než nativně naskenovaný snímek. Pokud ano, pak by větší hardwarové rozlišení v podstatě nemělo smysl.




klikněte pro zvětšení



Pro dnešek jsem vybral trochu jiné místo pro posouzení kvality, protože v šroubu kola, na kterém vždy testuji, byla značná neostrost (patrněl se zkroutil papír a nedoléhal na skleněnou desku). Skener mě ale jinak svými výsledky velmi mile překvapil. 1200dpi rozlišení je krásně detailní a 2400dpi je ještě o něco lepší. Tentokrát tedy skutečně můžeme věřit udávanému rozlišení 1200×2400 dpi.




klikněte pro zvětšení



Totéž je vidět na snímcích textu. 600dpi rozlišení je na tom viditelně hůře než 1200 dpi. 2400 dpi pak už přináší spíše jen o něco hladší kresbu. Na druhou si uvědomte, že strana A4 naskenovaná při 1200 dpi má rozlišení zhruba 9000×14000 pixelů! Většinou si tedy bohatě vystačíte s běžnými 300 dpi.


Technologie úpravy obrazu


Skener umožňuje provést několik úprav obrazu. Podíváme se tedy na několik výřezů při rozlišení 300 dpi.



bez úprav




doostření




funkce descreen (odstranění tiskového rastru)




odstranění prachu a škrábanců




potlačení zrnitosti




oprava vyblednutí



U skenování časopisů a novin, kde je využit klasický tiskový rastr, výrazně nedoporučuji zapínat funkci doostřování, která tento rastr ještě více zvýrazní. Funkce pro jeho odstranění naopak funguje opravdu velmi pěkně. Oprava vyblednutí dává dokumentům mnohem živější a příjemnější vzhled, pozor ale na to, aby snímky netáhly k přepalům (pro text na bílém pozadí je to v pořádku, ale u fotografií to může být problém).

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama