reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Canon PIXMA MG4250: levná šikulka

25.9.2012, Milan Šurkala, recenze
Canon PIXMA MG4250: levná šikulka
Tentokrát se podíváme na jednu z těch levnějších multifunkcí, Canon PIXMA MG4250. Za necelé 2000 Kč získáte automatický oboustranný tisk, čtyři inkousty ve dvou cartridgích, výklopný LCD displej, skener, čtečku paměťových karet a dokonce i Wi-Fi připojení.

Podání barev


Podání barev vyzkoušíme na výtisku několika fotografií na jednom papíře. Skenování probíhalo při rozlišení 600 dpi a testovací výtisk má (alespoň dle mého subjektivního názoru) velmi reálné barvy vůči původní předloze. ke stažení dávám ukázky ve 25MB ZIPu.




bez úprav



I bez nějakých úprav nemám skeneru moc co vytknout. Rozlišení zhruba odpovídá tomu, jakou kvalitu nabízí výtisk a barvy jsou dosti slušné.




doostření



Doostření dodá snímku větší šmrnc, místy je to ale přehnané a kolem hran už vznikají artefakty. Počítejte také s tím, že doostřování zvýrazní případný prach.




odstranění prachu



Funkce odstranění prachu funguje vcelku dobře, většinu prachových smítek odstraní bez nepříjemných artefaktů, 100% účinnost ale nečekejte.




oprava vyblednutí



Oprava vyblednutí dává snímku podstatně vyšší kontrast, v tomto případě se ale barvy začaly ladit do studených tónů (chytly lehce fialový nádech).








Kvalita vyrovnání barev ale pochopitelně závisí i na konkrétním snímku, který skenujete. Když jsem zkusil tyto fotografie zvlášť, první portrét vlevo nahoře dopadl mnohem lépe, autobus měl barvy teplejší, naopak květiny vpravo dole byly ještě chladnější a snímky s jednou převažující barvou jsou doslova nepoužitelné. Proto bych raději tuto funkci nezapínal a nechal to až na grafický editor.




odstranění zrnitosti



Jako poslední je tu odstranění zrnitosti (odšumování). Pomáhá to odstranit barevné flíčky vznikající různými barvami tiskových bodů, na druhou stranu se snižuje ostrost.


Skenování knih


Knihy nejsou pro multifunkce právě oblíbeným objektem skenování. Může za to CIS snímač, který nedokáže skenovat předlohy, které se bezprostředně nedotýkají skla skeneru. Vazby knih jsou pak ve stínu a neostré. Korekce stínu vazby sice řeší tmavé odstíny, ale nevyřeší nedostatečnou ostrost.





Na následující ukázce to ve dvoustránkovém PDF (celkem 4 strany knihy) sami vidíte. Nejprve ale musíte vše správně nastavit. Je tedy nutné povolit vícestránkové skenování, automatické rozeznání vazby a její korekce, stejně jako automatické rozpoznání natočení knihy. Pokud to neučiníte, budete mít knížky otočené o 90° a systém rozpoznávání znaků OCR se naprosto nechytne. Upřímně řečeno, aplikace od Canonu mají OCR velmi slabé i v případě, že je text orientován správně. Zde opravdu doporučuji aplikace jiných výrobců (např. ABBYY FineReader).


Rychlost skeneru


Pochopitelně se podíváme i na rychlost skenování. Skener byl vyzkoušen při rozlišeních 75 až 2400 dpi. Doba ukládání hodně závisí na rychlosti pevného disku a i dalších okolnostech. V mém případě byly časy různorodé, u rozlišení nad 400 dpi se většinou pohybovaly mezi 4 a 16 sekundami.

Test rychlosti
Rozlišení
Průměrná doba zahřívání
Doba skenování
75 dpi
1-6 s
5 s
100 dpi
1-6 s
6 s
150 dpi
1-6 s
7 s
200 dpi
1-6 s
13 s
300 dpi
1-6 s
13 s
400 dpi
1-6 s
30 s
600 dpi
1-6 s
30 s
1200 dpi
1-6 s
2:08 min
2400 dpi
1-6 s
5:03 min

Skener sice není žádný rychlík, ale ve třídě multifunkcí s CIS snímačem si neudělal velkou ostudu. Zhruba půl minuta je při 600dpi rozlišení jeden z těch lepších výsledků (obvykle 35-45 s) a běžná rozlišení okolo 200-300 dpi jsou se svými 13 sekundami přijatelná.

Test rychlosti při 300 dpi
Rozlišení
Průměrná doba zahřívání
Doba skenování
bez úprav obrazu
1-6 s
13 s
doostření
1-6 s
13 s
odstranění rastru
1-6 s
29 s
odstranění prachu
1-6 s
21 s
oprava vyblednutí
1-6 s
13 s
odstranění zrnitosti
1-6 s
13 s
oprava stínu vazby
1-6 s
17 s

Odstranění rastru trvá vcelku dlouho, prodloužení skenování očekávejte i při odstraňování stínu vazby knih a odstraňování prachu.


Kopírování


Díky skeneru i tiskárně v jednom nabízí multifunkce automaticky i funkci kopírky. Tato funkce bude na rozdíl od tisku a skenování častěji nastavována pomocí displeje.




klikněte pro zvětšení



Nastavení tisku pomocí displeje je snadné, máte zde i možnost rozvržení tisku více stránek na jednu (viz ukázka), tyto volby se pak po vypnutí kopírky zapomínají, což je v pořádku. Alespoň se nestane, že budete překvapeni nastavením z minulého kopírování. Zkopírování jedné černobílé textové strany A4 je možné zvládnout zhruba za 12 sekund, což zahrnuje skenování i tisknutí. Doba se samozřejmě může lišit podle délky skenování, zejména tedy zahřívání skeneru jako takového a předlohy. Např. u barevné strany A4 s obrázky jsem dosáhl času okolo 38-40 sekund.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama