reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Canon PIXMA MG4250: levná šikulka

25.9.2012, Milan Šurkala, recenze
Canon PIXMA MG4250: levná šikulka
Tentokrát se podíváme na jednu z těch levnějších multifunkcí, Canon PIXMA MG4250. Za necelé 2000 Kč získáte automatický oboustranný tisk, čtyři inkousty ve dvou cartridgích, výklopný LCD displej, skener, čtečku paměťových karet a dokonce i Wi-Fi připojení.

Tiskové náklady


Canon nabízí základní náplně s objemem pouhých 8 ml, ty se dají sehnat i ve dvojici. Mnohem zajímavější jsou XL náplně s objemem 21 ml, přitom ceny nejsou o mnoho vyšší, u barevných téměř stejné. Dle grafu je jasně patrné, že kupovat menší náplně je naprostý nesmysl a ostatně to ukázal i test tiskárny. Vytisknul jsem jen několik testovacích stran a tiskárnu jsem vracel s poloviční náplní, což je příliš málo na to, že jsem dostal naprosto nové náplně.

Náplň
Objem
Počet stran
Cena (Kč s DPH)
Černá PG-540
8 ml
180
341 Kč
Černá PG-540XL
21 ml
600
493 Kč
Barevná CL-541
8 ml
180
462 Kč
Barevná CL-541XL
21 ml
400
492 Kč
Multipack PG-540 + CL-541
8+8 ml
-
656 Kč

Tiskové náklady při použití klasických náplní jsou doslova obrovské. Jedna černobílá strana vás vyjde téměř na 2 Kč a barevná na 4,5 Kč. Koupě XL náplní rozhodně dává smysl, protože u černobílých stran se dostanete na příjemnějších 82 haléřů a u barevných stran pak lehce nad 2 koruny.





Z inkoustových tiskáren je dnes testovaná PIXMA MG4250 zatím nejdražší. Je to dáno známým faktem, že čím levnější tiskárna, tím je zpravidla dražší provoz. Ostatně levné laserové tiskárny jsou na tom stejně, ne-li hůře.





U barevných stran je to obdobné, ale MG4250 už není nejdražší. Epson PX720WD (který je dražší multifunkcí) má ještě o něco vyšší tiskové náklady.





Vzhledem k tomu, že je MG4250 opravdu velmi levnou multifunkcí, náklady na tisk nejsou ani při malém vytížení o moc vyšší.





Závěr


Canon PIXMA MG4250 je docela příjemnou multifunkcí za velmi příjemnou cenu. Nabízí výklopný LCD displej a docela rozumné ovládání, bezdrátovou konektivitu a možnost tisku z webových alb případně cloudových služeb. Pro skenování s velkým objemem dat mi přišlo, že bezdrátové připojení není zrovna ideální, chce to opravdu silný signál a ideálně malou vzdálenost od routeru, nicméně pro tisk z internetu a běžnou práci je bezdrátové připojení překvapivě solidní i přes jednu zeď.

Samotný skener využívá CIS snímač, který má typické problémy se skenování vazeb knih a ani OCR dodávaných aplikací nefunguje zrovna výborně, kvalita skenování je ale překvapivě dobrá a k rychlosti nemám větších výtek. Ty mám akorát k softwaru, který nedokáže správně vyvažovat barvy a je lepší naskenovat bez jakýchkoli pomocníků, automatických úprav a další úpravy provést v jiném editoru. Pak nabídne skener v multifunkci MG4250 velmi dobré služby.





Co se týče tiskové části, zde budu více chválit. Kvalita konceptu dává překvapivě použitelné výtisky, rozhodně to není žádná ostuda. Další nastavení jsou ještě lepší, plnější a zejména ta "vysoká" má překvapivě jemné přechody písmen a linií. I když tiskárna neohromí žádnými vysokými papírovými specifikacemi co se týče rozlišení, praxe je slušná a nemám větších námitek, rozhodně ne v této cenové kategorii. Tiskárna zvládne i tisk fotografií, zde ale opět dodávaný software nezvládá moc svou funkci a výtisky jsou barevně trochu mimo. Při tisku z jiných aplikací je ale barevné podání v pořádku. Bohužel u fotografií moc nezvládá tmavé odstíny, vyloženě černou z ní bohužel nedostanete.

Vzhledem k nízké ceně tiskárny musíte očekávat vyšší tiskové náklady, což platí zejména pro černobílý tisk a platí to bohužel i pro XL náplně. Koupě klasických náplní je naprosto nevýhodná a nemohu ji doporučit snad ani nouzově. Tiskárna docela často a především dlouho provádí svou automatickou údržbu, což prodlužuje začátek tisku i o více než půl minuty.

Ve výsledném hodnocení lze říci, že za svou cenu nabídne Canon PIXMA MG4250 slušné možnosti, jednak má ve své kategorii solidní skener a dobrou kvalitu běžných výtisků (horší u fotografií), jedna je to bezdrátové připojení i možnost tisku z paměťových karet. Stinnou stránkou je software, který je pomalý a moc nezvládá správné barevné podání u automatického vyvážení ať už pro tisk nebo skenování. Každopádně hardware je slušný, takže to chce jen najít cestu, jak z něj vyždímat vše, co dokáže.

 

Tiskárna je vhodná pro:


1) Domácnosti a menší kanceláře s nižšími počty vytištěných stránek
2) Slušné skenování


Plusy


+ Slušná kvalita výtisků (i na koncept)
+ Nízká pořizovací cena
+ Bezdrátová konektivita, čtečka karet

+ Dostatečně kvalitní skener
+ Pomocný LCD displej
 
 

Minusy


- Vyšší tiskové náklady i s XL náplněmi
- Problematický software
(pomalý, problematické automatické vyvažování barev u skenování i tisku)
- Slabší tisk fotografií (neumí tisknout vyloženě "černou")
 

Cena v době testování: cca 1.800 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení multifunkce Canon PIXMA MG4250 děkujeme Canonu.
Jak hodnotíte Canon PIXMA MG4250?
V anketě šlo hlasovat od 25.9.2012 do 26.9.2012. Počet hlasujících: 3
Výborná0 %
Průměrná33 %
Špatná67 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama