reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Canon PIXMA MX895: za více peněz ještě více muziky

12.11.2012, Milan Šurkala, recenze
Canon PIXMA MX895: za více peněz ještě více muziky
V dnešním testu se budeme věnovat kancelářské multifunkci Canon PIXMA MX895, která má vedle 5inkoustového tisku i oboustranný ADF podavač, podporu LAN, WLAN, Bluetooth, fax i skener s vysokým rozlišením a má zvládnout i tisk kvalitních fotografií.
V této kapitole se podíváme na software, který je dodáván k multifunkci pro tisk i skenování. Pro fotografie je to Easy-PhotoPrint EX, pro skenování pak Canon MP Navigator EX 5.1 s ovladačem ScanGear.


Software pro tisk


Nejprve začneme ovladači pro tisk. Ty můžete vyvolat prakticky z jakékoli aplikace, která s tiskárnou pracuje.





Základem je "Rychlé nastavení", kde si vyberete z několika přednastavených režimů a můžete tisknout. Lze zapnout oboustranný tisk, tisk od poslední stránky, bez ohraničení u fotografií, v odstínech šedi. Samozřejmostí je možnost volby papíru, kvality tisku a zdroj (přední/zadní zásobník).





V druhé záložce "Hlavní" opět vybíráte typ papíru a kvalitu, navíc je tu možnost volby intenzity barev, jinak jde jen o duplikování první záložky.





Třetí záložka "Vzhled stránky" je jedna z těch užitečnějších. Jednak tu můžete volit orientaci tisku, tak i možnost rozvržení jako tisk bez ohraničení nebo více listů na jeden papír (až 16 listů) stejně jako rozdělit jeden list na až 16 papírů (tisk plakátu). Možné je tisknout i brožuru. Dále je tu oboustranný tisk s možností specifikace místa sešití a počet kopií.





Čtvrtá záložka "Efekty"umožňuje přidat monochromatické efekty, upravit barevnost a kontrast, velmi důležitá je volba Image Optimizer, která promění tiskárnu k nepoznání a doslova zmnohonásobí rozlišení tiskárny při tisku grafiky.





Jako poslední je tu Údržba, kde můžete spustit čištění tiskárny, nastavit např. tichý režim a jiné módy.





Pro tisk fotografií tu naleznete aplikaci Canon Easy-PhotoPrint EX. Na úvodní obrazovce si můžete vybrat z několika režimů jako je obyčejný tisk fotografie, alba, CD disku, kalendáře, nálepek, různého rozvržení a jiných nastavení, která se ukládají do Knihovny. My se budeme věnovat jen prvním dvěma.





Při tisku fotografií lze nejprve vybrat snímky, které chcete tisknout. V navigaci vlevo se můžete přepnout na následující krok, případně se vrátit úplně na začátek.





Dále je tu volba tiskárny a papíru (jeho velikosti a typu média).





Jako poslední je volba rozvržení, tedy bezokrajový tisk nebo různá seskupení více fotografií na jednu.





V menu naleznete předvolby, kde lze zvolit i kvalitu tisku, ta ale v praxi nemá moc velký vliv a bohužel jsem nenašel, zda zde lze zapnout stěžejní funkci Image Optimizer. Proto jsou všechny snímky vytištěné přes tuto aplikaci mnohem méně kvalitní, než když všechna nastavení poctivě vyklikáte v ovladačích tiskárny.





Našel jsem zde jen základní možnosti úprav obličejů a v ručním nastavení máte možnost upravit i ostrost, kontrast a jas.





Zajímavá je i možnost tisku fotografických alb. Zde si lze zvolit formát, možnosti obálek a rozvržení.





Nabídka různých rozvržení je více než bohatá a obsahuje 24 možností.





Pak už jen zvolíte pozadí, vyberete snímky na dané pozice a můžete tisknout.


Software pro skenování


Ke skenování je určena aplikace Canon MP Navigator EX 5.1. Samozřejmostí je i podpora WIA a TWAIN rozhraní, díky čemuž je možno skenovat i pomocí jiných aplikací.





Základní obrazovka slouží k importu a skenování. Jako první je tu automatika, dále klasické skenování s možností konfigurace, následuje skenování pomocí ADF podavače a import snímků z paměťové karty vložené do tiskárny. Ta vám velmi dobře může posloužit i jako obyčejná čtečka mnoha druhů paměťových karet.





Je tu možnost i přednastavených režimů. Všechny z nich spouští dialogové okno s možností konfigurace vstupu i výstupu (u automatických režimů je možnost výběru značně omezená).





Ono okno vypadá následovně. Nejprve lze volit typ dokumentu, styl skenování, velikost, rozlišení (75 až 600 dpi), lze vyvolat i ovladač skeneru ScanGear. Dále je to volba výstupu, tedy názvosloví, formát souboru a místo uložení.





Pokud se spokojíte s přednastavenými režimy v základním okně (Sken/Import), dočkáte se trochu jiného okna, který čtyři volby skenování a importu (automatika až import z paměťové karty) zopakuje v levém sloupci. Zde máte i tlačítko Zadat, které spustí základní možnosti nastavení, viz další snímek.





Nečekejte přehnaně bohaté možnosti nastavení, to základní (režim, rozlišení a základní úpravy) tu ale najdete. U časopisů se může hodit funkce Descreen, u knih zase odstranění stínu podél vazby.





V programu nahoře vpravo najdete také tlačítko "Předvolby", kde si můžete vybrat tiskárnu, resp. multifunkci, kterou zrovna chcete používat. Je zde i výběr aplikací pro jednotlivé funkce a místo ukládání výsledků.




klikněte pro zvětšení



Více legrace si nicméně užijete s ovladačem skeneru ScanGear. Ve výběru zdroje je fotografie, dokument, časopis a dokument z ADF podavače. Můžete si nechat zobrazit náhled (5 sekund + případné zahřívání skeneru). Dále lze zvolit výstupní umístění (obraz, OCR,...), velikost, základní úpravy a pak už lze jen skenovat.




klikněte pro zvětšení



V rozšířeném režimu si vyhrajete rozhodně více. I zde máte zdroj, vstupní velikost a barevný režim. Máte tu i volbu rozlišení od 75 do 1200 dpi, ručně ale můžete napsat i vyšší rozlišení. Samozřejmostí je i plná nabídka úprav obrazu, případně ladění barev, kontrastu a podobných vlastností.





Jako poslední je tu plně automatické skenování, kde už můžete pouze povolit oboustranné skenování pomocí ADF, povolit automatickou úpravu obrazu a naskenované snímky také zobrazit. Tím to končí.





Pro jednotlivé režimy můžete používat i různá místa, kam se budou snímky ukládat. Každý režim má své vlastní nastavení, takže tuto nabídku uvidíte mnohokrát, pokud skenujete dokumenty více typů.





Tento poslední obrázek je ukázka importu snímků z paměťové karty vložené do multifunkce.


Konektivita


Canon PIXMA MX895 je doslova přeborníkem v možnostech komunikace. Vedle samozřejmého rozhraní USB 2.0 (USB kabel ale není v balení) tu máte i klasické síťové rozhraní LAN a bezdrátovou WLAN (Wi-Fi). Ta je poměrně solidní, signál chytá i přes zeď a po chvíli laborování se mi povedlo nakonfigurovat tiskárnu pro mou domácí síť. U většiny tiskáren jsou s tímhle dost velké problémy a bez pomoci USB kabelu to nejde. Pro tisk je bezdrátové připojení většinou dostatečné a nezdržuje, pro skenování je ale téměř až nepoužitelné (rozuměj s vyššími rozlišeními velmi pomalé). Občas se ale stane, že signál nechytá úplně nejlépe a obecně doporučuji umístit tiskárnu blízko routeru.

Jak je už u novějších Wi-Fi tiskáren obvyklé, i zde najdete podporu cloudového tisku pomocí služby Google Print Cloud. Tiskárnu přidáte k účtu pomocí vytištění kontrolní webové adresy, kterou zadáte do prohlížeče. Ta se už automaticky přidá k účtu. Můžete tisknout i z webových alb, např. z Picasy. Do tiskárny zadáte e-mail a heslo, tiskárna se připojí k vaším albům a už můžete libovolně tisknout podobně jako z USB klíčenky nebo paměťové karty. Právě USB a podpora karet SD, Memory Stick (klasické i PRO Duo), Compact Flash a MicroDrive dále rozšiřují možnosti jak do tiskárny dostat data pro tisk. Každý si vybere.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama