reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Canon PIXMA MX895: za více peněz ještě více muziky

12.11.2012, Milan Šurkala, recenze
Canon PIXMA MX895: za více peněz ještě více muziky
V dnešním testu se budeme věnovat kancelářské multifunkci Canon PIXMA MX895, která má vedle 5inkoustového tisku i oboustranný ADF podavač, podporu LAN, WLAN, Bluetooth, fax i skener s vysokým rozlišením a má zvládnout i tisk kvalitních fotografií.

Podání barev


V této části se podíváme na kvalitu podání barev a na funkčnost různých technologií u "hladkých" předloh (bez výrazného tiskového rastru). Všechny snímky byly naskenovány s rozlišením 600 dpi. Výsledky si můžete stáhnout ve 42MB ZIP souboru.




600 dpi, bez úprav, klikněte pro zvětšení



Tady v podstatě není skeneru moc co vytýkat, vytištěnou fotografii naskenoval s velmi dobrými detaily, snad jen červená barva mi přišla být trochu chladnější.




600 dpi, doostření



S doostřením bych byl tradičně opatrnější, protože hodně zvýrazňuje některé tiskové body nebo způsobuje vznik zbytečných artefaktů.




600 dpi, potlačení prachu a škrábanců



Zde musím uznat, že Canon odvedl skutečně velmi dobrou práci a technologie odstraňování prachu pracuje bez zbytečných artefaktů s dosti vysokou účinností. Některé částečky prachu sice nebyly odstraněny, v zásadě jich ale zůstalo velmi málo a nejsou na první pohled do očí bijící.




600 dpi, oprava vyblednutí



Funkce oprava vyblednutí dává fotografiím větší kontrast a trochu potlačuje našedlost bílého papíru.




600 dpi, oprava zrnitosti



Dále tu máme opravu zrnitosti (odšumování). Pomůže to zejména v tom, že nebudou vidět tiskové body tiskárny (CMYK tiskové body). Na druhou stranu u některých jemnějších detailů čekejte rozmytí kresby, což také není ideální.




600 dpi, oprava podsvícení



Oprava podsvícení zvyšuje kontrast ještě o něco více a výsledkem jsou také dosti saturované fotografie. Zde bych byl trochu opatrnější a tuto funkci používal na nejslabší nastavení.




600 dpi, automatické nastavené obrazu



Automatika zde zafungovala vcelku dobře. Bílá barva papíru je skutečně bílá, prach byl odstraněn a barvy nejsou příliš přesaturované (trochu živější by ale mohly být).


Skenování knih

U skenování knih oceňuji, že program si se skládáním stránek dohromady poradí velmi snadno, dokáže je automaticky správně otočit a uložit do PDF včetně rozpoznaných znaků.





O tom se ostatně můžete přesvědčit v přiloženém PDF souboru. Velkým negativem je ale nižší kvalita rozpoznávání znaků OCR. Zatímco u časopisu to v testu dopadlo vcelku dobře, zde zejména nejrůznější uvozovky, čárky a háčky nadělají obrovskou paseku a text je pro vyhledávání v podstatě nepoužitelný.


Rychlost skeneru


Tato kapitola se bude věnovat rychlosti skeneru. Ta samozřejmě může záviset na mnoha různých faktorech jako je zahřívání a podobně, což nemusí vždy trvat stejně dlouho. Samotný náhled zabere 5 sekund, nicméně se zahříváním to může být až kolem 10 sekund.

Test rychlosti
Rozlišení
Průměrná doba zahřívání
Doba skenování
Doba ukládání
75 dpi
2-7 s
4 s
100 dpi
2-7 s
7 s
150 dpi
2-7 s
8 s
200 dpi
2-7 s
15 s
300 dpi
2-7 s
16 s
400 dpi
2-7 s
30 s
2 s
600 dpi
2-7 s
30 s
6 s
1200 dpi
2-13 s
11:42 min*
51 s
2400 dpi
2-13 s
12:38 min*
38 s
4800 dpi
2-13 s
7:08 min*
32 s
* skenovány dva výřezy v rozlišení 10000×10000 pixelů

Rychlost zhruba odpovídá zaběhaným standardům. Přibližně 16 sekund při rozlišení 300 dpi je jen trochu slabší hodnota (v této třídě obvykle 10-13 sekund), naopak 30 sekund při 600 dpi patří k těm lepším (standardem je spíše něco kolem 45 sekund).

Test rychlosti při 300 dpi
Rozlišení
Doba skenování
bez úprav obrazu
16 s
automatické nastavení obrazu
16 s
doostření
16 s
descreen
30 s
potlačení prachu a škrábanců
27 s
oprava vyblednutí
16 s
oprava zrnitosti
16 s
oprava podsvícení
20 s
oprava vazby
18 s

Funkce Descreen (potlačení tiskového rastru) si vyžádá téměř zdvojnásobení času zpracování, dost dlouho trvá i potlačení prachu a škrábanců. Další funkce většinou nemají na rychlost žádný vliv nebo jen malý.

Test rychlosti při 300 dpi (ADF)
Rozlišení
Doba skenování
Rychlost skenování
jednostranné ADF (10 stran A4)
1:08 min
8,82 str./min
oboustranné ADF (10 oboustranných A4)
4:14 min
4,72 str./min

Díky ADF podavači můžete nechat skenování na multifunkci. Ta si může načíst až 35 stran A4 sama a je schopna je skenovat i oboustranně. V případě jednostranného skenování se připravte na rychlost 8,8 strany za minutu, což je velmi pěkný výsledek. U oboustranného skenování se připravte na nižší rychlost okolo 4,7 strany za minutu (2,36 listu/min).


Kopírování


Kopírování lze snadno provádět přes menu tiskárny. Pod displejem můžete upravit několik nastavení tisku, menu je vcelku přehledné a intuitivní. Manuál tak rozhodně nebudete potřebovat.




černobílé kopírování (standardní kvalita), klikněte pro zvětšení



U černobílého skenování se můžete připravit na časy 13 až 33 sekund dle nastavené kvality. Pokud předtím nebyl zahřátý skener (tedy u první kopírované stránky), přičtěte dalších 5 sekund na jeho zahřátí. Takto se dostanete na 18 až 38 sekund. U barevného skenování můžete počítat s 24 sekundami se standardní kvalitou a minutu a 23 sekund u vyšší kvality. Případné zahřívání skeneru opět přidá až 5 sekund navíc.




barevné kopírování (vysoká kvalita), klikněte pro zvětšení



Kvalita kopírování je u černobílého tisku dostatečná, nicméně u standardního nastavení se u testovaného kusu vyskytovaly rovné linie přes celou stránku. Vysoká kvalita je nedělala. U barevného kopírování se připravte na barevně poněkud nevýrazný našedlý tisk.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama