reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Canon PIXMA MX895: za více peněz ještě více muziky

12.11.2012, Milan Šurkala, recenze
Canon PIXMA MX895: za více peněz ještě více muziky
V dnešním testu se budeme věnovat kancelářské multifunkci Canon PIXMA MX895, která má vedle 5inkoustového tisku i oboustranný ADF podavač, podporu LAN, WLAN, Bluetooth, fax i skener s vysokým rozlišením a má zvládnout i tisk kvalitních fotografií.

Tiskové náklady


Jedno balení černé náplně obsahuje dvě cartridge, což při 19 ml na jednu náplň zaručuje tisk na zhruba 680 stran A4. Za cenu 390 Kč je to poměrně ekonomické balení. O něco horší je to s barevným tiskem, tam už máte jen 9ml náplně za cenu za každou zhruba okolo 280 Kč s DPH.

Náplň Objem Počet stran Cena (Kč s DPH)
Černá PGI-525PGBK 2×19 ml 2×339 390 Kč
Černá CLI-526BK 9 ml 2945 280 Kč
Azurová CLI-526C 9 ml 530 279 Kč
Purpurová CLI-526M 9 ml 486 278 Kč
Žlutá CLI-526Y 9 ml 525 282 Kč
Azurová+purpurová+žlutá CLI-526CMY 3×9ml 3×505 720 Kč

Ve výsledku můžete čekat cenu výtisku černobílé strany A4 zhruba lehce pod 60 haléři. U barevné strany pak čekejte něco nad 1,70 Kč.





Ve srovnání s doposud testovanými tiskárny patří tento Canon k těm nejlevnějším. Na takřka nepřekonatelnou multifunkci Epson WorkForce WP-4515 DN sice nemá ani zdaleka, ale jinak má poměrně levný tisk. Je mnohem levnější než u levných laserových tiskáren a cena je nižší než u mnoha jiných inkoustových multifunkcí.





Cena barevného tisku je spíše ve středu pole. Komplikované je však započítání černého inkoustu do výsledné ceny pro tisk písma u barevných stran.





To, že jde o poněkud dražší multifunkci, se odráží na tiskových nákladech. Při malém vytížení nejsou rozdíly moc velké ve srovnání s levnějšími tiskárnami (velkou roli zde hraje vyšší cena tiskárny), ale s větším vytížením cena výtisku dramaticky klesá. Navíc na rozdíl od levnějších tiskáren (např. ve srovnání s nedávno testovanou MG4250) nedochází ke zbytečně časté údržbě tiskárny, která způsobuje zvýšenou spotřebu inkoustu nevyužitého k tisku. Cenu výtisku jedné 10×15cm fotografie jsem pak spočítal na 4,80 Kč.





Závěr


Multifunkce Canon PIXMA MX895 je skutečně velmi zajímavý kus hardwaru. Je sice dražší než např. nedávno testovaná multifunkce Canon PIXMA MG4250, ale rozdíly lze vidět prakticky ve všech ohledech. Jde o hodně velkou a těžkou tiskárnu, ocenit je třeba podstatně lepší zpracování ve srovnání s levnějšími multifunkcemi. Těžké víko tak má např. samovolné zpomalené zavírání, takže se tu nekonají žádné těžké pády víka. Víko má dokonce aretaci v každé poloze mezi cca 15° až 45°. Pro kanceláře tu najdete spoustu užitečných pomocníků jako je podpora LAN i bezdrátové WLAN, dále je tu podpora faxu, oboustranný ADF podavač a velmi dobrý skener se skutečně vysokým rozlišením, které snad ani nelze v praxi dostatečně využít.

Domácí uživatelé naopak uvítají čtečku paměťových karet všech důležitých typů, tedy nejen SD, ale dokonce i Memory Stick a Compact Flash včetně různých derivátů. Malou výtku bych měl ale tradičně k Wi-Fi přijímači. I když patřil rozhodně k jedněm z těch výkonnějších a spolehlivějších, na vzdálenost přes cca 7 metrů a jednu zeď, kde mobil a notebook pracuje bezdrátově bez jakéhokoli zaškobrtnutí, už má občas trochu problémy. S tiskem ani moc ne, ale skenování je značně problematické a pokud chcete tiskárnu (a zejména skener) využívat bezdrátově, určitě by neměla být moc daleko od routeru. Jak už je u Canonu obvyklé, pokud budete chtít využít spolehlivější USB kabel, budete si ho muset koupit zvlášť. S přídavným modulem můžete dokonce využít spojení pomocí Bluetooth. Velkým překvapením je nízký hluk tiskárny. Při běžném denním hluku jsem se kolikrát přistihl při tom, že jsem čekal, kdy už tiskárna začne tisknout nebo skener skenovat a ono už bylo dávno hotovo.





Tisk sice není bleskurychlý, ale zase je kvalitní a u vyšších kvalit rychlost neklesá tak výrazně jako u levnějších tiskáren. I konceptní kvalita je vcelku koukatelná. Na běžném papíře dává tiskárna dobré výsledky, ještě lépe dopadá na HR papíru, kde teprve ukáže své vlastnosti v plné síle. Tisk je pak ostrý, kontrastní a velmi jemný. U fotografií představuje PIXMA MX895 dvě tváře. Pokud využijete dodávaný software Canon Easy-PhotoPrint, neuděláte dobře.

Snímky sice budou kontrastní a s pěkně živými barvami, ani na nejvyšší nastavení kvality tisku však z tiskárny nevytřískáte její maximum. Skutečné rozlišení je nižší a vznikají různé nepříjemné artefakty podobné efektu moaré. Na lehce šikmých liniích jsou jednoduše dost viditelné problémy (schody). Pokud však využijete jinou aplikaci a zapnete v ovladačích tiskárny funkci Image Optimizer, barvičky sice budou trochu tlumenější, ale všechny linie budou krásně hladké, rozlišení je mnohem vyšší a nenajdete tu žádné nepříjemné schody. Proč tohle nelze zapnout v dodávané aplikaci pro tisk fotografií, skutečně netuším. Vyzkoušeli jsme i fotografický papír Platinum PT-101 a tady musím smeknout. Tiskárna s tímto papírem dokáže i při pouhých pěti inkoustech docela divy, fotografie jsou krásně kontrastní, živé, s příjemně černou barvou. Papíry jsou sice dražší, ale stojí to za to.

Vyšší cena tiskárny se projevuje i v tiskových nákladech, které jsou ve srovnání s dosud testovanými tiskárnami průměrné až nadprůměrně dobré. Zejména u vyššího vytížení přijde vhod relativně nízká cena černého inkoustu, který vydrží skutečně mnoho (tiskárnu jsem dostal v podstatě s prázdnými náplněmi a do konce testu jsem musel vyměnit jen jednu jedinou). Výhodou je i to, že ve srovnání s levnými tiskárnami Canonu (jako je např. již zmiňovaná MG4250) nedochází k neustálému čištění a údržbě trysek, která způsobuje minutová zdržení, vysokou spotřebu inkoustu a zbytečně dále zvyšuje tiskové náklady. To se zde v podstatě nekoná, což ostatně ukázalo i to, že jsem při testu musel měnit jen onu jednu cartridge a ostatní už takřka prázdné jsem za celý test nevyplýtval. Do dokonalosti sice multifunkcí ještě chybí pár detailů (chce to doladit Wi-Fi a software), ale krásně ukazuje, že dražší může ve výsledku znamenat levnější. Koupi modelu MX895 mohu doporučit.


Tiskárna je vhodná pro:


1) Běžné domácí uživatele, kteří chtějí relativně levný tisk a překousnou vyšší vstupní pořizovací náklady
2) Velmi kvalitní skenování (i přes použití CIS snímače se dá použít na méně náročné skenování knih)
3) Nadprůměrně kvalitní tisk běžných stránek i fotografií (zejména na kvalitnější papíry)
4) Menší kanceláře

 

Plusy


+ Téměř nekonečné možnosti konektivity
+ Velmi tichý chod tiskárny i skeneru
+ Kvalitní skener (byť jenom CIS)
+ Solidní zpracování (zpomalené zavírání a další detaily)
+ Relativně nízké tiskové náklady (pro černobílý tisk)
 
 

Minusy

 
- Slabší Wi-Fi přijímač (byť nadprůměrný)
- USB kabel není v balení
- Software na tisk fotografií ani zdaleka nevyužívá všechny možnosti tiskárny
 

Cena v době testování: cca 4.500 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení multifunkce Canon PIXMA MX895 děkujeme Canonu.
Jak hodnotíte Canon PIXMA MX895?
V anketě šlo hlasovat od 12.11.2012 do 8.11.2013. Počet hlasujících: 8
Výborná63 %
Průměrná0 %
Špatná38 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama