reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CEPC: kouzelná skříňka, které věštím obrovskou budoucnost

24.5.2004, Zdeněk Michálek, recenze
CEPC: kouzelná skříňka, které věštím obrovskou budoucnost
Po všech těch multimediálních počítačích a bundlech s dálkovým ovládáním, které kdy prošly mýma rukama, mám nyní konečně jistotu: byla nalezena jedna z cest, kam směřuje multimediální centrum domácnosti v budoucnosti.
Závěr

Odsoudit nebo vyzdvihnout ? Odpověď je jednodušší, než by se z jednotlivých kladných a záporných bodíků mohlo zdát.

MC je jednoznačně správnou cestou. Integrace všeho ovládání (myšleno všech komponentů CE PC) do jediné jednoduché konzoly je jedině správná a nezbytná. Po všech těch multimediálních počítačích s dálkovým ovládáním, které kdy prošly mýma rukama, mám nyní konečně jistotu: byla nalezena cesta, kudy se má ubírat multimediální centrum domácnosti v budoucnosti.

Na tom nic nemění fakt, že již existují stovky specializovaných programů, řešících jednotlivé komponenty - TV, video atd. - a řešících to nesrovnatelně lépe, s většími možnostmi a "fíčurkami" než MC. Jejich neprointegrovanost a nenavázanost na hardware (na mysli mám zejména speciální klávesnice a dálková ovládání) je však v CELKOVÉM pojetí odsuzuje do role statistů v porovnání s Windows XP MC Edition.

Na trhu se už kromě toho objevila nová edice Windows XP MC Edition 2004, vcelku nevýznamně doplněná o některé detaily (screenshoty jsou převzaty již z této verze).

Nezbytné je však doplnit ještě UŽŠÍ vazby na hardware, přidat možnost detailní konfigurace jednotlivých komponentů přímo z MC, doplnit funkce, detaily, ony fíčurky..

Zejména bych však Microsoftu poradil dvě věci:
  • tlačítko "poslední záchrany", kterým - v okamžiku když si jakýmkoliv způsobem "rozhážete" konfiguraci Windowsů - vše jako kouzlem vrátíte do původního stavu (takové už existuje např. u některých notebooků IBM)
  • je nezbytné, aby ihned po prvním zapnutí (po vytáhnutí z krabice) CE PC "nabootovalo" bez jakékoliv doinstalace přímo do televizního módu - a automaticky se naladil první dostrupný kanál. Jinak je "nepočítačový" uživatel po první zapnutí totálně zmaten a neví, kudy kam. Ano, o tom to celé je: tohle není počítač, je to primárně televize.

Zda bych si CE PC už teď koupil ? Možná ano, kdybych měl více peněz a byl více orientovaný na poslední novinky (věk přináší jistou konzervativnost ;-) Přece jen doporučená cena 59 990 Kč není úplně tak nízká. V každém případě si jej však koupím v budoucnosti - a jsem si zcela jistý, že téměř každý uživatel, který vyzkouší tuto "televizi" se k té "normální" už bude vracet stejně jako já: těžko a s odporem.

S dalšími výrobci a jejich produkty zatím těžko porovnávat - "ficovské" CE PC je skutečně prvním výrobkem z této kategorie, který se mi dostal (ihned z CeBITu) do ruky. Firmě FIC však v každém případě patří dík za jeho zapůjčení: minimálně tímto CE PC potvrdila svou schopnost inovátora.

A úplně na závěr ještě několi odkazů:

Domovská stránka Windows XP Media Center Edition 2004
Co je nového ve verzi 2004 oproti té "staré" ?
Knowledge Base k Windows XP Multimedia Center Edition
Screenshoty z francouzské verze
.. a takto v roce 2002 Windows XP Multimedia Center Edition začínaly
reklama