Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cestovní sluchátka Noah Ark – za málo peněz trochu více muziky

31.5.2006, Pavel Bureš, recenze
Cestovní sluchátka Noah Ark – za málo peněz trochu více muziky
Kapesní počítače již nejsou pouhými stroji pro zápis našich myšlenek, správu kontaktů a podobných úkolů. Jedná se o zařízení, která mohou posloužit i k zábavě, např. poslechu hudby. Abyste si mohli vychutnat oblíbené skladby, nevystačíte si s vestavěným reproduktorem, je třeba použít sluchátka. Pokud nemáte v oblibě velká neskladná uzavřená sluchátka, možná vám přijdou vhod cestovní "pecky", např. ty od Noah Ark.
Sluchátka jsou dodávána v průhledném balení, které není nutné při otevření rozřezat či jiným způsobem poškodit. Tady výrobce zaslouží pochvalu, sluchátka je díky konstrukci obalu možné před zakoupením vyzkoušet.

Noah Ark "pecky" nemají přívlastek cestovní jen tak pro nic za nic, jsou totiž navíjecí. Mezi jack konektorem 3,5 a vlastními sluchátky je sice několik desítek centimetrů kabelu (přesně 95 cm), ale kabel je navinutý v zásobníku, takže sluchátka v přepravním stavu zabírají pouze 12 cm na délku.


Ovládání vysouvacího mechanismus není těžké, stačí současně zatáhnout za oba konce a sluchátka, resp. kabel se rozvine. Kabel nemusíte odvíjet všechen, pokud si vystačíte s kratším, není to problém, stačí při vytahování zastavit a kabel by se měl v dané pozici zaaretovat. Píšu měl by, protože ne vždy se tak stane. Za pár hodin používání již budete mít v rukou cvik, takže aretace kabelu se vám povede odhadem v 80 % případů.

V nerozvinutém stavu měří sluchátka na délku 12 cm, v případě potřeby je možné je roztáhnout až na 95 cm. K zásobníku kabelu nemám výhrad, je vyroben z tvrdého plastu a naše týdenní testování obstál bez ztráty kytičky. Při vybalování sluchátek jsem se zděsil – kabel je až příliš tenký, což zjistíte při srovnání s jinými peckami. Tloušťka kabelu musela ustoupit mobilitě, přestože stránky prodejce uvádí nosnost 6 až 10 kg v tahu, je vhodné se sluchátky pracovat opatrně. Původní domněnky o tom, že při vytahování dojde k oslabení kontaktů ve sluchátkách, se naštěstí nenaplnily. Přesto je však dobré sluchátka vytahovat pomalu.

Co se týče kvality reprodukce, sluchátka Noah Ark nás nenadchla, ani příliš nezklamala. Přehrávaná hudba byla čistá, bez šumu či jiných rušivých vlivů. Citelná je absence basů, kterých je ještě o trochu méně než u jiných sluchátek stejné cenové kategorie (srovnáváno s Koss P/4). Záleží na uživatelských preferencích; přestože používám Koss Pro-1 a první co u každého přehrávače udělám je, že snížím basovou složku, absence basů u Noah Ark vadila i mě.


MP3hifi má v nabídce dvoje identická sluchátka lišíce se pouze značkou. Ty dražší 326 Kč jsou od Noah Ark, levnější pořídíte za 158 Kč s DPH.

Sluchátka Noah Ark si mě získala svými rozměry a tím, že jsem nemusel rozmotávat kablíky. Jelikož hledám sluchátka na cesty, vyšel jsem si s nimi ven. Krom toho, že naviják kabelu trochu vytahuje sluchátka z uší, tak vám také při chůzi naráží do těla. Problém nastal ve chvíli, kdy jsem sluchátka používal u počítače – zásobník kabelu je cca v půlce mezi sluchátky a konektorem, díky čemuž i při sebemenším pohybu "tloukl" do klávesnice.


Klady:
  • Malé rozměry
  • Přijatelná cena

Zápory:
  • Chatrně vyhlížející kabely, navíjecí mechanismus nebudí důvěru
  • Zásobník kabeli vytahuje sluchátka z uší a při chůzi vadí pohybu

Sluchátka nám zapůjčil e-shop MP3hifi.cz, děkujeme.