reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chaintech Apogee 9PJL: klony útočí...

28.7.2003, Igor Viduna, recenze
Chaintech Apogee 9PJL: klony útočí...
Společnost Chaintech je poměrně velký a známý výrobce základních desek. Na našem trhu jde však ve srovnání s „legendami“ jako Asus či Abit o poměrného nováčka, který nemá zrovna lehké postavení. My vám dnes nabízíme recenzi desky Chaintech Apogee 9PJL.
První, co vám ukážeme bude samozřejmě zase čelní panel desky. Zde naleznete čtyři USB 2.0 porty, konektor RJ-45 (bohužel bez "gigabitu", ale o tom až později) a výstup zvukové karty je ochuzen o game-port. Jinak je zde vše standardní.


Obr.06 - Vše je krásně přehledné...
Pro detail klikněte myší


O celém čipsetu jsme mluvili již výše, a proto vám ukážeme jenom fotku North Bridge. Chladič na čipu je aktivní. Podpora AGP 8x či Dual-DDR400 je samozřejmostí. Také vysvětlíme poněkud složitější situaci ohledně pamětí. Paměti DDR400 fungují pouze s procesorem na frekvenci 800MHz. Zde pak paměti DDR333 běží na frekvenci 320MHz. A pokud zvolíte starší procesor s FSB 533MHz, musíte se spokojit pouze s DDR333 (a tedy i s o poznání nižším výkonem).


Obr.07 – Točí se, točí...


Teď vám ukážeme přímo South Bridge ICH5, který na rozdíl od čipu ICH5R nedisponuje podporou RAIDu. O další věcech jako podpora 6-kanálového audia atd. jsme již psali v úvodu. Jinak čip podporuje ještě rozraní ATA100. (Intel nikdy oficiálně neuznal standard ATA133.)


Obr.08 – South Bridge


Také jsme se již zmínili o tom, že "náš" Chaintech nedisponuje giga-bitovým ethernetem, na což jsme si již u desek se Springdalem zvykli. K dispozici tak máte pouze 10/100 Mbit LAN. Výrobce zvoli čip Realtek RTL8101L.


Obr.09 - Čip Realtek RTL8101L


Firewire už v současnosti není takový hit, ale stále patří k novinkám a rozhodně se stává čím dál tím užitečnějším. O provoz se stará čip VIA VT6306. K dispozici máte až 3 porty.


Obr.10 - čip VIA VT6306


Integrovaný zvukový kodek je od C-Media - CMI 8738-LX. Jde sice již o starší čip, ale i tak zvládá 6-kanálový Surround (2 přední, 2 zadní, 1 centrální reproduktor a 1 kanál pro Subwoofer).


Obr.11 – Zvukový čip CMI9739A


Dodávány jsou dva brackety. První je určen standardně pro PCI pozici a integruje 2 porty FireWire, game-port a výstupy zvukové karty. Druhý nese název CBox 2 a je určen do jedné 5,25 pozice. Tento čelní panel pak obsahuje čtyři USB 2.0 porty a jeden FireWire; dále výstup zvukové karty na sluchátka a vstup pro mikrofon. Jeho součástí je také displej, který indikuje případné problémy s deskou - obdoba D-racketu od MSI. Samozřejmostí je, že dostanete i všechny kablíky. A vězte, že po připojení všech těchto vymožeností, bude v casu o poznání méně místa... (My jsme je ale s dovolením nefotili.)


Obr.12 - S-Bracket
Pro detail klikněte myší


Obr.13 - CBox 2 v celé své kráse...
Pro detail klikněte myší


O zajímavě upravených Ultra ATA 100 kabelech jsme psali, nyní si je můžete prohlédnout. Na fotce dále vidíme dva Serial ATA kabely včetně napájecí redukce a disketový kabel.


Obr.14 - Všechno pohromadě...
Pro detail klikněte myší


Nyní už nám zbývá pouze ukázat vám fotku manuálu (na fotce chybí :-) a intalačního CD. K desce také dostanete pastu na chladič a praktické "spojovací drátky" na zvazející kablíky apod.


Obr.15 - No comment... :-)


Nyní se tedy blíže zmíníme o taktovacích možnostech desky, které jsou poměrně omezené (co do rozsahu), i když nepatří k nejhorším:
  • frekvence CPU: 100 - 250 MHz (1 MHz)
  • napětí CPU: 1.5625 - 1.6750 V (0.0125V)
  • napětí AGP i DDR: standar + 0,1, 0,2 nebo 0,3 V
  • možnost fixního nastavení frekvence AGP / PCI
  • verze BIOSu: nejnovější stažená z webu






Obr.16 - Par fotek BIOSu
Pro detail kliknĚte myší
reklama