reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chaintech Zenith CT-9CJS: laťka se zvyšuje

3.9.2003, Igor Viduna, recenze
Chaintech Zenith CT-9CJS: laťka se zvyšuje
Společnost Chaintech je poměrně velkým a známým výrobcem základních desek. Na našem trhu jde však ve srovnání s „legendami“ jako Asus či Abit o poměrného nováčka, který nemá v takto mocné konkurenci zrovna lehké postavení. Nedávno jsme recenzovali desku Apogee, dnes nabízíme zástupce vyšší řady Zenith.
První, co vám ukážeme bude samozřejmě zase čelní panel desky. Zde naleznete čtyři USB 2.0 porty, dva síťové konektory RJ45, výstup zvukové karty je ochuzen o game-port. Jinak je zde vše standardní.


Obr.06 - Vše je krásně přehledné...
Pro detail klikněte myší

O celém čipsetu jsme mluvili již výše, a proto vám ukážeme jenom fotku North Bridge. Chladič na čipu je aktivní. Podpora AGP 8x či Dual-DDR400 je samozřejmostí. Také vysvětlíme poněkud složitější situaci ohledně pamětí. Paměti DDR400 fungují pouze s procesorem na frekvenci 800MHz. Zde pak paměti DDR333 běží na frekvenci 320MHz. A pokud zvolíte starší procesor s FSB 533MHz, musíte se spokojit pouze s DDR333 (a tedy i s o poznání nižším výkonem). Na North Bridge je pak možno připojit až dva Gigabitové síťove řadiče (tzv. Communication Streaming Architecture - CSA).


Obr.07 – Točí se, točí...


Teď vám ukážeme přímo South Bridge ICH5R. Zde se trošku rozepíšeme zejména o podpoře RAIDu, která není zrovna bez výhrad. Jde totiž pouze o RAID0, tedy tzv. Stripping. Ten má sice výhody zejména po stránce výkonu a rychlosti práce s disky, ale z hlediska bezpečnosti dat už méně... Výrobce se bohužel spojil pouze s tímto řešením a nepoužil žádný externí čip, což je trošku škoda.


Obr.08 – South Bridge

Také jsme se již zmínili o tom, že se "náš" Chaintech pyšní dvěma síťovými konektory - výrobce tak jako jeden z mála využil možnosti, kterou mu nabízí North Bridge i875P. Jeden výstup disponuje giga-bitovým ethernetem - čip Intel 82547EI Gigabit Ethernet Controller -, druhý podporuje pouze 10/100 LAN - čip Realtek RTL8101L.


Obr.09 - Čip Realtek RTL8101L


Obr.10 - Síťový čip Intel 82547EI


Firewire už v současnosti není takový hit, ale stále patří k novinkám a rozhodně se stává čím dál tím užitečnějším. O provoz se stará čip VIA VT6306. K dispozici máte až 3 porty.


Obr.10 - čip VIA VT6306


Zajímavě je řešen i integrovaný 8-kanalový zvukový 24-bitový audio systém, který se skládá z kodeku VIA VT1616 (poprorující standard 5.1 Surround), jehož možnosti rozšiřuje čip VIA Envi24PT PCI Multi-Channel Audio Controller. Výstup je řešen a přídavnou kartou CMC 7.1 - Chaintech Multimedia Card, která obsahuje další dva výstupy nutné pro standard 7.1 (protože standardní tři už prostě nestačí :-), SPDIF-Out a dva výstupy FireWire. Musíme podotknou, že jde o velmi nápadité a praktické řešení.
Ikona Odkaz na databázi


Obr.11 – Zvukový čip VIA VT1616


Obr.12 - Čip VIA Envy24PT


Obr.13 - Karta CMC 7.1
Pro detail klikněte myší


Dodáván je čelní panel nazvaný CBox 3, určený do jedné 5,25 pozice. Tento čelní panel se liší od CBox 2. Integruje dva USB 2.0 porty a jeden FireWire; dále výstup zvukové karty na sluchátka a vstup pro mikrofon. Jeho součástí je také displej, který indikuje případné problémy s deskou - obdoba D-racketu od MSI. Hned pod ním je infračervené čidlo uzčené pro dálkové ovládání. Preličkou je univerzální čtečka paměťových karet. Samozřejmostí je, že dostanete i všechny kablíky. A vězte, že po připojení všech těchto vymožeností, bude v casu o poznání méně místa... (My jsme je ale s dovolením nefotili.). Bonusem od výrobce jsou pak krytky ve dvou odlišných barvách.


Obr.14 - CBox 3 v celé své kráse...
Pro detail klikněte myší



Obr.15 - Náhradní krytky

Nyní vás seznámíme s oním dálkovým ovládáním, které nás zprvu taky překvapilo. Jak již bylo řečeno, tak s PC komunikuje skrz infračervenou diodu umístěnou na CBoxu. Jinak vám nabíz věci jako přehrávání CD, spuštění DVD přehrávacě, ovládání hlasitosti, či brouzdání po Internetu (byť bez klávesnice poměrně omezené :-) apod. Vlastně jde o funkce, které vám dnes nabídne každá multi-mediální klávesnice. Oceníte jej tedy asi zejména při koukání na filmy z postele, protože umí PC i vypnout.


Obr.14 - Dálkové ovládání k PC?!
Pro detail klikněte myší

O zajímavě upravených Ultra ATA 100 kabelech jsme psali, nyní si je můžete prohlédnout. Na fotce dále vidíme dva Serial ATA kabely včetně napájecích redukcí a disketový kabel.


Obr.16 - Všechno pohromadě...
Pro detail klikněte myší

Nyní už nám zbývá pouze ukázat vám fotku manuálů a intalačního CD. K desce také dostanete pastu na chladič a praktické "spojovací drátky" na zvazející kablíky apod.


Obr.17 - No comment... :-)
Pro detail klikněte myší


Nyní se tedy blíže zmíníme o taktovacích možnostech desky, které jsou poměrně omezené (zejména co do rozsahu napětí), i když nepatří k nejhorším:
  • frekvence CPU: 100 - 356 MHz (1 MHz)
  • napětí CPU: 1.5625 - 1.6750 V (0.0125V)
  • napětí AGP i DDR: standar + 0,1, 0,2 nebo 0,3 V
  • možnost fixního nastavení frekvence AGP / PCI
  • verze BIOSu: nejnovější stažená z webu






Obr.18 - Omluvte nižší kvalitu obrazu... :-)
Pro detail klikněte myší
reklama