reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec Aegis CX-05: kvalitní základ

3.3.2008, Jan Vítek, recenze
Chieftec Aegis CX-05: kvalitní základ
Společnost Chieftec nedávno představila novou řadu skříní Aegis, která je určena pro náročné zákazníky. Prozatím jsou v této řadě pouze dva zástupci: CX-05 B-B a CX-05 SL-B, které se liší pouze zbarvením. My se podíváme na tmavší verzi B-B.
Jak je u firmy Chieftec zvykem, bočnice se nevysouvají směrem dozadu, nýbrž se vyklápějí. Jak jsem ale již psal, levá bočnice je držena pouze šroubky a ne západkou, takže je nutné ji mít neustále přišroubovanou, jinak se sama snadno poroučí na podlahu.


- klikněte pro zvětšení -

Pohled do útrob Aegisu nám rozhodně nepřijde překvapivý. Vidíme zde staré známé prvky pro rychlou montáž rozšiřujících karet a 5,25" mechanik, stejně jako klasické ližiny pro 3,5" pevné disky. V horizontálně uložené zpevňující liště pak je v pohotovosti umístěno množství šroubků (ty jsou určeny pro montáž mechanik) včetně dvou velkých přítlačných. Ty můžeme použít pro fixaci pravé bočnice, kde jsou od výroby pouze normální. V horním panelu pak máme černý plastový rámeček pro 120mm ventilátory, které do něj stačí jednoduše zacvaknout. Podíváme se také na druhou stranu.



Na pravé straně otevřené skříně vidíme plastový rámeček pro až tři 92mm ventilátory pro chlazení pevných disků. Tento rámeček drží na místě pomocí jednoho šroubku a také postranních pacek. Ventilátory do něj stačí jednoduše našroubovat a ani není úplně nutné si rámeček předtím vymontovat, pokud k němu máme z druhé strany dobrý přístup. Plastové mřížky jsou ale jednoznačnými adepty na "vykleštění", protože jsou zde dle mého názoru zcela zbytečné, když za nimi bude ještě rošt v bočnici.



Vrátíme se k levé straně skříně a prohlédneme si její zadní část. K té v podstatě není co dodat, protože jsme stejný obrázek mohli už několikrát vidět u jiných skříní tohoto výrobce. Pár slov si zaslouží sloty a jejich záslepky, které jsou opatřeny EMI štítem v podobě úzkého plechu a také jednoduchým zámkem, jenž má tu moc jedním cvaknutím zajistit všech sedm karet. Ovšem pokud si dobře vzpomínám, jde o týž zámek, s nímž jsem u dvouslotových grafických karet měl problémy, kvůli nimž byl v onom konkrétním případě nepoužitelný. Uvidíme, jestli tomu tak bude i nyní. Ke kvalitě zpracování mohu říci, že je stabilně výtečná. Dočkáme se pevných nýtovaných spojů, velké pevnosti i obnaženého šasi a také rohová výztuž napomáhá skříni držet tvar tam, kde nejsou k dispozici jiné prvky jako tray či šachta.



Přední část skříně vyjeví nám dobře známé prvky jako 5,25" šachtu s odpružením a kovovými zámky. Ty mají spolupracovat s umístěnými šroubky, jež se zašroubují do mechaniky a zasunou do kolejniček v šachtě. Jeden ze zadních se pak zamkne pomocí zámku. To s sebou však nutně nese problémy s nestandardními zařízeními, které nemají závity na tom správném místě (například některé HDD šuplíky). Možná již je na čase, aby se tyto letité způsoby rychlého upínání komponent zmodernizovaly.



Dolní šachta pojme až šest 3,5" pevných disků. Ty se instalují jednoduše pomocí ližin, které se nasunou na disky a celek se umístí na příslušné místo v šachtě. Vzduch pak bude proudit buď z předního a bočního panelu k vyfukujícím ventilátorům, nebo naopak, pokud se rozhodneme ventilátory nainstalovat obráceně. Chieftek také zcela správně poskytl v zadní části šachty otvory pro kabely, kudy můžeme vést datové i napájecí kabely, aniž bychom je museli složitě obtáčet kolem celé šachty. Vše se ale musí provést šikovně, aby se příliš neomezoval průtok vzduchu.



A nakonec si ukážeme diskovou šachtu ještě jednou z přímého pohledu, kde je vidět, že horní ventilátor už zpola zasahuje do prostoru, kam se bude instalovat externí 3,5" zařízení, které přeci jenom nebude asi potřebovat chladit. Využitelné jsou tedy především dvě spodní pozice.


Příslušenství


Ke skříni dostaneme na dnešní poměry jen to nejzákladnější příslušenství, do nějž můžeme zařadit i kabeláž. Audio, USB 2.0 i SATA kabel jsou spojeny do jednoho černého svazku. USB konektor je standardní a audio pak nabízí dva typy - starší AC'97 a aktuální HD Audio. Ostatní konektory jsou pak pro HDD a Power LED, Power Switch, Reset Switch a nakonec PC Speaker.



Ostatní prvky jsou umístěny v malé papírové krabičce, kterou najdeme povalovat se kdesi v útrobách skříně. Je zde pouze manuál a sáček se šroubky a distančními sloupky.



Co si tedy k této skříni musíme dodatečně opatřit, jsou především ventilátory a pak nejlépe také nějaké prvky pro management kabeláže.


reklama