reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec AL-01B-OP Falcon: levná skříň s hliníkovým čelem

19.5.2017, Jan Vítek, recenze
Chieftec AL-01B-OP Falcon: levná skříň s hliníkovým čelem
Chieftec se ve velkém pustil do výroby herních skříní, což nám chce nyní dokázat modelem AL-01B-OP Falcon, který přichází s cenou pouze mírně nad 1000 Kč. Podívejme se tak na to, co nám Chieftec za takovou částku nabídne.
Kapitoly článku:

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která je založena na procesoru Phenom II X6, který zde poslouží pouze jako malé 120W TDP topítko, stejně jako grafická karta s TDP 150 W, které dnes odpovídá vysoce výkonným kartám.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T - 120W TDP
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI Radeon 4870
  • Pevný disk: 1TB Samsung HD103SJ
  • SSD: OCZ ARC 100
  • Zdroj: Enermax Infiniti 650 W

Chieftec AL-01B-OP rozhodně nemá místa na rozdávání, což je vidět už jen z uložení základní desky. Ta nemá kolem sebe moc místa, a to ani z jedné strany, ale to je v pořádku. Horší je, že za trayem je jen asi 1,5 cm místa, takže kabely tam musíme velice dobře uspořádat, aby skříň šla vůbec zavřít. Na druhou stranu, vždy můžeme využít otvor umístěný horizontálně přímo v tunelu. Dále tu není moc prostoru pro věžovité chladiče procesoru, neboť náš Noctua NH-U12P se sotva vešel, takže je dobře možné, že některé chladiče pro 120mm ventilátory se už nevejdou vůbec.


- klikněte pro zvětšení -

Pro napájecí zdroj je tu místa dost, a to i pro případné uložení nepotřebných kabelů. Úložná zařízení se montují pohodlně díky plastovým šuplíkům, ovšem vést kabely k SSD také nemusí být bezproblémové. SSD jsou totiž naplácnutá přímo na tray, a tak jsou v úzkém prostoru mezi ním a pravou bočnicí, což bude dělat problémy při využití zahnutých konektorů. Pokud bychom měli v našem případě použít průběžný konektor na napájecím kabelu, hrozilo by jeho poškození, nebo hůře poškození samotného SSD.


- klikněte pro zvětšení -

Na kabely a konektory vedoucí k SSD si zkrátka musíme dát pozor, a to právě i při zavírání skříně.


Chlazení skříně


Chladicí systém Chieftecu je velice jednoduchý. Základní výbava nám nenabídne ani jeden ventilátor a oficiálně se nepočítá ani s podporou vodních chladičů s radiátory umístěnými uvnitř. Dá se říci, že v každém případě budeme moci nainstalovat alespoň 120mm radiátor do přední pozice, ale nic většího.

Pro 120mm ventilátor je připravena jedna zadní pozice a pak tu máme dvě 120mm vpředu a namísto nich na stejném místě jednu 140mm. Tím je to jednoduché. Vhodné bude využít alespoň jeden zadní ventilátor a pokud to nebude stačit, můžeme dopředu umístit další sloužící prostě k nasávání čerstvého vzduchu a/nebo k chlazení pevných disků. Ty to mohou velice potřebovat vzhledem k tomu, že sedí jen v plastových šuplících utopené v místě, kudy asi moc vzduchu samo o sobě proudit nebude.



Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark Vantage, Prime95 a h2benchw. Teploty bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 21 °C. Tato skříň má celkově tři 120mm pozice (vpředu a vzadu). Proto jsme museli využít naše ventilátory, a to modely Noctua NF-P12, které se na použití na pozici skříňových ventilátorů dobře hodí.

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, kde budou chybět pevné disky. Pokud je budeme chtít chladit, není nic snazšího než je umístit před přední ventilátor. Ten v našem případě dokázal testovací model HDD zchladit o 4 °C, což je slušný výsledek, přičemž jde o ventilátor v přední pozici přímo před šachtou pevných disků. Pro nasávání vzduchu pro ostatní komponenty a především grafickou kartu se bude hodit umístit ventilátor více nahoru.

A zde jsou výsledky teplot ostatních komponent v tabulkách:

Zadní 120mm ventilátor
CPU
27 °C
49 °C
Chipset
41 °C
59 °C
GPU
52 °C
84 °C

Už pouze zadní ventilátor dokáže sestavu uchladit, i když ideální to není. Zapojení předního ventilátoru se projevilo, ale ne moc, za což nejspíše může jen málo "děravý" přední panel, skrz nějž nemůže dovnitř proudit moc vzduchu. Přední ventilátory to v této skříni rozhodně mají složité.

Zadní + přední 120mm ventilátor
CPU
27 °C
47 °C
Chipset
40 °C
58 °C
GPU
51 °C
82 °C 

reklama