reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec Black Box: USB 3.0 na dosah

19.8.2010, Jan Vítek, recenze
Chieftec Black Box: USB 3.0 na dosah
Rozhraní USB 3.0 je již velmi aktuální, protože dnes není problém si koupit příslušnou základní desku a na trh se dostávají také notebooky a netbooky vybavené modrými USB porty. I proto si dnes představíme externí HDD box s USB 3.0, a to od známého Chieftecu.
Kapitoly článku:

Instalace


K instalaci jsme využili pevný disk Hitachi Ultrastar A7K2000 HUA722020ALA330 o kapacitě 2 TB, který je jinak standardní desktopový model s 3,5" plotnami, rozhraním SATA 3 Gbps a 7200 otáčkami za minutu. Disk se pouze nasune na připravené konektory, pak jej i se šuplíkem opatrně otočíme a z druhé strany zajistíme dodávanými šroubky. Škoda je, že celá tato část je čistě plastová a vůbec bych se nedivil, že by tak těžký disk mohl něco uvnitř ulomit. Navíc neexistuje přímé spojení mezi ním a hliníkovou schránkou, což poznáme už jen dle toho, že se uvnitř při zacloumání z boxem klepe.



Otázkou tedy je, jak dobře se bude disk uvnitř chladit. To ostatně brzy uvidíme.


Výkonnostní testy


Máme zde tedy box s rozhraním USB 3.0 SuperSpeed vybavený moderním 2TB pevným diskem. Dříve než přistoupíme k testům, si ukážeme celou testovací sestavu v notebooku Hewlett-Packard EliteBook 8740w. Ten je totiž již jako pořádný moderní přístroj vybaven dvěma porty USB 3.0.
  • Čipová sada: Mobile Intel QM57 Express
  • Procesor: Intel
  • Operační paměť:
  • Pevný disk: SSD Corsair Force 120 GB
  • Operační systém: Microsoft Windows 7 (64bit)

Testy výkonu provedeme ve srovnání s rozhraním eSATA, které je v podstatě shodné s normálním SATA, pouze používá jiné konektory. Mezi ním a diskem tedy není žádný můstek, jako je tomu u USB 3.0, a tak můžeme očekávat výrazně lepší výsledky. Před testy ATTO Disk Benchmark si ale ještě povíme o výkonu při sekvenčním čtení a zápisu, který činil 91 MB/s, respektive 58,2 MB/s. V porovnání s USB 3.0 to je 3x až 2x větší propustnost.


Hitachi Ultrastar A7K2000 - USB 3.0


Hitachi Ultrastar A7K2000 - Serial ATA 3 Gbps

Jak je vidět z výsledků ATTO Disk Benchark, u rozhraní USB 3.0 trpí především zápis, ale i čtení je u disku Hitachi Ultrastar A7K2000 výrazně pomalejší. Na eSATA tedy v tomto případě USB 3.0 nemá.


Spotřeba a teploty


Nakonec se zmíníme o spotřebě zařízení a dosažených teplotách pevného disku, které jsme měřili pomocí infračerveného teploměru Fluke 62 Mini s fixně nastavenou emisivitou na 0,95. Spotřeba byla měřena pomocí Voltcraft Energy Check 3000.

V obou případech jsou hodnoty silně spojeny s použitým pevným diskem, který s roztočenými plotnami spotřeboval i s Black Boxem 9,6 W a při čtení či zápisu to bylo o cca 2 W více. Disk jsme nechali běžet asi hodinu, přičemž ten si občas něco uložil, či přečetl, takže byl spíše jen v klidovém stavu s roztočenými plotnami a umístěn ve svém stojanu.

Okolní teplota se pohybovala kolem 22-23 °C, teplota boxu byla 38 °C a teplota pevného disku se vyšplhala až na 52 °C. To už není moc zdravá hodnota a v letních vedrech bychom se při větším vytížení disku mohli dostat až na kritické hodnoty.


reklama