reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec Black Box: USB 3.0 na dosah

19.8.2010, Jan Vítek, recenze
Chieftec Black Box: USB 3.0 na dosah
Rozhraní USB 3.0 je již velmi aktuální, protože dnes není problém si koupit příslušnou základní desku a na trh se dostávají také notebooky a netbooky vybavené modrými USB porty. I proto si dnes představíme externí HDD box s USB 3.0, a to od známého Chieftecu.
Kapitoly článku:
Chieftec Black Box CEB-35S-U3 je typicky zpracovaný externí box pro 3,5" pevné disky s rozhraním Serial ATA, který však nabízí moderní rozhraní USB 3.0. Díky tomu nebude výkon instalovaného pevného disku příliš omezován rozhraním, jako tomu je dnes u USB 2.0. Při porovnání s připojením pomocí rozhraní eSATA však pokles výkonu zaznamenáme, což je pochopitelné.



Black Box je vyroben z hliníkového těla, které je z obou stran kryto plastovými zakončeními. Vnitřek je bohužel celý z plastu, takže musíme dávat pozor, aby nám jej těžký disk, který uvnitř navíc nesedí pevně, nepoškodil a především zde neexistuje kvalitní jeho spojení s hliníkovou schránkou, jež by přispělo k chlazení.

Bez problémů jsme tedy dosáhli povrchové teploty pevného disku nad 50 °C, a to nebyla teplota okolního prostředí nijak vysoká a disk byl pouze dlouhodobě zapnutý, jinak nepracoval. Pro tento box je tedy vhodné si vybrat disk s nízkou spotřebou, tedy nejlépe zástupce "zelených" modelů, který nemá předpoklady k tomu, aby se výrazně zahříval.

Co se týče ceny, ta je obdobná jako u jiných USB 3.0 boxů pro 3,5" SATA disky, takže se případně můžete ještě poohlédnout po produktech firem Welland, RaidSonic a dalších.

Rozhraní USB 3.0
Špatné chlazení
Jednoduchá instalace
Plastový vnitřní rámeček
Ikona Odkaz na databázi
Disk uvnitř nesedí pevně
Cena v době testování: cca 1 000 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu CHIEFTEC CEB-35S-U3 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení Chieftec Black Box CEB-35S-U3 děkujeme společnosti Chieftec




---------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------

Chieftec Black Box CEB-35S-U3 is a typical external HDD box for 3,5" SATA drives that offers modern USB 3.0 interface. Using this interface we will be no longer limited by the throughput, which is case of today's mainstream USB 2.0 interface. However, in comparison with eSATA there is still a certain performance loss, but that is understandable and acceptable.

Black Box is made of an aluminium body with plastic endings on both sides. The whole inner part is unfortunately whole made of plastic, so one has to be careful with heavy drives. Moreover, our test HDD did not fit inside firmly and it had no direct touch with the outer aluminium shell, which could have made its cooling much more efficient.

That is why there was no problem to reach temperatures over 50 °C in a common environment. Moreover the disk was only spinning, not working. Therefore it is highly advisable to choose an HDD from "green" lines, or simply one with a very low power consumption that will not have issues with heat.

Black Box is otherwise a modestly priced product, such as other similar USB 3.0 boxes for 3.5" SATA drives by Welland, RaidSonic and other companies.



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama