reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec BX-10B-OP: klasika v kompaktním balení

29.3.2023, Karel Polívka, recenze
Chieftec BX-10B-OP: klasika v kompaktním balení
Dnes se podíváme na skříň od Chieftecu určenou pro menší počítače. Přestože je kladen důraz na malé rozměry a decentní vzhled, lze použít i výkonné komponenty, jelikož skříň nabízí dobré možnosti chlazení. Navíc je tu průhledná bočnice z tvrzeného skla.

Interiér skříně

 
Pokud se chcete dostat dovnitř, je nejdříve potřeba vysunout vrchní krycí panel posuvným pohybem směrem dozadu. Tím odkrytujete vrchní část, kde je každá bočnice připevněna ke konstrukci 2 šroubky, které tak musíte před sundáním některé z nich odšroubovat.
 
 
Teprve potom se budete moci dostat dovnitř. Je to poněkud komplikovaný systém, ale na druhou stranu celá skříň působí bytelně a vše pevně sedí na svém místě.
 
 
Po sundání skleněné bočnice už vidíme poměrně jednoduchou konstrukci. Pokud hledáte prostor pro umístění napájecího zdroje, najdete jej na následující fotografii v pravém horním rohu. Pro instalaci základní desky je na zadní stěně připraveno 6 distančních sloupků.
 
 
Při pohledu z druhé strany je na následující fotce v levém horním rohu vidět další vertikální pozice pro jedno 2,5" zařízení. Zde využijete ty 4 zbývající gumové průchodky, které doplníte přibalenými šroubky s rozšířenou hlavou s jemnějším závitem a obojí přišroubujete k 2,5" zařízení, čímž jej opatříte gumovými trny, pomocí kterých zařízení ke konstrukci skříně jednoduše zavěsíte. Není tak potřeba pokaždé vyndávat napájecí zdroj, který se nachází v prostoru hned za touto pozicí a jehož přítomnost tak znemožňuje přístup k hlavám šroubků. A zcela dole je horizontální pozice pro umístění jednoho 3,5"/2,5" zařízení. 
 
 
Pokud byste chtěli do skříně nainstalovat jeden 3,5" HDD, budete mít dále k dispozici 3 vertikální pozice pro 2,5" zařízení (SSD). Pokud využití 3,5" HDD neplánujete, počet připojitelných 2,5" zařízení se zvýší na 4 jelikož do prostoru pro 3,5" HDD lze namísto něj umístit i 2,5" zařízení. Pozor ale na to, že využitím této hybridní 3,5"/2,5" pozice přijdete o 1 pozici (ze 3 možných) pro 12cm ventilátor na dně skříně. A pokud byste sem chtěli umístit dva 14cm ventilátory, nenastávala by sice kolize s hybridní 3,5"/2,5" pozicí, ale nebylo by pro změnu možné použít základní desku formátu mATX. V takovém případě byste museli využít ještě menší základní desku formátu ITX. Rozmístění pozic je znázorněno na následujícím obrázku.
 
 
Vertikální krycí plech s 2 pozicemi pro 2,5" zařízení, lze po uvolnění 3 šroubků pro snadnější instalaci odejmout, díky čemuž pak budete mít více prostoru pro manipulaci s komponentami:

 
Je také vidět prodlužovací kabel od napájecího konektoru v zadní části, který vede podélně přes celou skříň dopředu k pozici pro zdroj, který se tam umisťuje ve svislé poloze. Jeho ventilátor tak nasává teplejší vzduch zevnitř skříně a vyfukuje jej skrze svou perforaci směrem nahoru pod vrchní plastový kryt.
 
 
Do horní části lze nainstalovat buď dvojici 14cm/12cm ventilátorů, nebo až 240mm radiátor v případě využití vodního chlazení, viz následující foto, kde je také vidět už zapojený prodlužovací kabel do napájecího zdroje.
 
 
Vrchní plastový kryt je perforovaný a obsahuje zespodu napevno přidělané síťky v roli prachových filtrů, které tak nejdou samostatně vyjmout. Pokud je budete chtít případně vyčistit, budete muset manipulovat s celým vrchním krytem.
 
 
Zatímco prachový filtr ve spodní části skříně lze až příliš jednoduše odstranit. Při přenášení skříně se mi několikrát stalo, že když jsem ji chytil zespodu a prsty zatlačil u jedné hrany proti filtru, způsobilo to jeho uvolnění z úchytu u té hrany, díky čemuž celý vypadl na zem, takže jsem jej musel znovu nasazovat.
 
 
U hybridní 3,5"/2,5" pozice si můžete vybrat, zda do ní umístíte 2,5" nebo 3,5" zařízení. Pokud se rozhodnete pro 3,5" HDD, budete muset nejdříve do 3 otvorů nejvíce u kraje nasadit gumové průchodky, které tam na rozdíl od těch zbývajících 7 otvorů z výroby nebyly nasazené. Pak skříň položíte na záda, umístíte do pozice pevný disk a zespodu skříně jej upevníte pomocí speciálních šroubků, které nemají závit po celé délce a mají rozšířenou hlavičku pro co nejlepší dosednutí na gumové průchodky. Vše potřebné najdete v příslušenství.
 
 
Po uchycení 3,5" pevného disku zjistíte, že v prostoru za ním budou jeho konektory u samotného dna skříně, což u datového SATA kabelu není problém, ale připojení napájecího SATA konektoru bude možné typicky jen v případě konektoru umístěného na konci kabelu s napájecími konektory. Pokud by to byl vzhledem k počtu napájecích kabelů od zdroje a rozmístění pozic pro úložná zařízení problém, lze to vyřešit použitím prodlužovacího kabelu pro SATA napájení (male/female), viz následující fotka, který ale už v příslušenství nenajdete, takže byste si jej museli přikoupit extra (dá se koupit cca za 100 Kč).
 
 
V případě osazení komponent s osvětlením může výsledná sestava vypadat třeba takto.  
 
- pro zvětšení klikněte -
 
Přímo Chieftec nabízí 2 typy ventilátorů s A-RGB osvětlením: Tornado CF-1225RGB a Nova NF-1225RGB
 

reklama