reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec BX-10B-OP: klasika v kompaktním balení

29.3.2023, Karel Polívka, recenze
Chieftec BX-10B-OP: klasika v kompaktním balení
Dnes se podíváme na skříň od Chieftecu určenou pro menší počítače. Přestože je kladen důraz na malé rozměry a decentní vzhled, lze použít i výkonné komponenty, jelikož skříň nabízí dobré možnosti chlazení. Navíc je tu průhledná bočnice z tvrzeného skla.
Kapitoly článku:

Závěrečné zhodnocení

 
U výběr PC skříně jde vždy o kombinaci toho, jaké komponenty má obsahovat a osobního vkusu z hlediska designu, jelikož každému se líbí trochu něco jiného. Vzhled této skříně odpovídá tomu, na co jsme u Chieftecu zvyklí (+ průhledná bočnice), což osobně hodnotím pozitivně. Celková konstrukce je bytelná a vše dobře lícuje, čemuž pomáhají i menší rozměry. I přes určení pro základní desky formátu mATX zde můžeme použít standardní ATX napájecí zdroj s umístěním netradičně v přední části skříně a výkonnou grafickou kartu, která může mít na délku až 380 mm, pokud není použit nadprůměrně dlouhý napájecí zdroj, jenž by pak mohl způsobovat kolizi.
 

Použití výkonných komponent také doprovází chladicí schopnosti, kdy je do skříně možné umístit až 6 ventilátorů, nebo lze využít vodní chlazení s radiátorem s délkou až 240 mm (pro přesný popis nahlédněte do tabulky se specifikacemi v 1. kapitole). Pokud jde o úložná zařízení, skříň nabízí pozice až pro čtyři 2,5" SSD, nebo pro tři 2,5" SSD a jeden 3,5" HDD. Jen pozor na to, že pokud do té hybridní 3,5"/2,5" pozice na dně v přední části skříně umístíte nějaké zařízení, přijdete o 1 spodní pozici pro nasávací ventilátor. A pokud umístíte ventilátory do těch 2 zbývajících spodních pozic, nebudete zase moci využít grafickou kartu s rozměrným chladičem vyžadujícím prostor odpovídající 4 slotům. Nicméně takové grafické karty jsou poměrně nestandardní a jde o velmi výkonné modely, u kterých by se přece jen dalo očekávat použití ve větší skříni (přesto jde o něco, co je třeba brát v potaz, protože to může nastat).
 
Pokud skříň osadíte ventilátory s osvětlením, může výsledek vypadat třeba jako na následujícím obrázku, kde jsou využity A-RGB ventilátory Chieftronic Nova (NF-1225RGB):
 
 

 

Plusy

 
+ Kompaktní rozměry
Bytelná konstrukce
+ S ohledem na malé rozměry dobré chladicí možnosti
+ Do horní části lze umístit až 240mm radiátor vodního chlazení
+ Lze využít standardní ATX napájecí zdroj
+ Lze využít výkonnou až 4slotovou grafickou kartu s délkou až 380 mm
+ Prachové filtry u všech pozic pro nasávání vzduchu (intake)
+ Průhledná bočnice z tvrzeného skla
+ Decentní design alá Chieftec
 
 

Minusy


- Před sundáním bočnic je nutné sundat vrchní kryt a pak je odšroubovat
- Prostor pro napájecí kabel u 3,5" pozice pro pevný disk
- Způsob uchycení spodního prachového filtru
- Absence tlačítka pro restart
 
 
Za zapůjčení skříně Chieftec BX-10B-OP děkujeme Digitoru.

 
 
Cena v době testování: cca 1.600 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama