reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec CH-07: herní klasika

14.4.2009, Jan Vítek, recenze
Chieftec CH-07: herní klasika
Chieftec si pro letošní CeBIT připravil několik novinek a mezi nimi i skříně CH-07, neboli Dragon II. Tyto modely se vymykají koncepci této firmy, protože jde o herní skříně zaměřující se na chlazení, což by měla ocenit každá herní sestava.

Instalace


Nyní si popíšeme dojmy z instalace komponent, kde se ukázalo, že inovace v této skříni skutečně nejsou nijak významné a ani výrazné. Pochválit můžeme Chieftec za to, že nám dává na výběr mezi napájením ventilátorů pomocí třípinových konektorů do základní desky, nebo Peripheral power konektorů pro větve napájecího zdroje.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte X48-DQ6 (Intel X48)
  • Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 (2,4 GHz, 1066 MHz FSB, 8 MB L2 cache, 65nm výrobní proces a 105 W TDP)
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: GeIL GX22GB6400UDC (1GB, 800 MHz DDR2, 4-4-4-12 2T při 2,1 V)
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Cooler Master RS-450-ACLY – 450W


- klikněte pro zvětšení -

Pro základní desku je zde evidentně místa dost a problémy nebudete mít ani s dlouhými grafickými kartami. Poměrně chabé jsou však možnosti pro vedení kabeláže, tedy v porovnání s moderními skříněmi. I zde je ale možné si pomoci a kabely mezi tray a bočnici jednoduše nacpat. Bohužel ale není možné je tam svázat a také tu není až tolik prostoru, takže výrobce s tímto řešením evidentně nepočítal. Pak by nám alespoň vyřízl několik otvorů v trayi na těch pravých místech.

Je také možné si zvolit, zda kabely k diskům povedeme klasicky přes levou hranu šachty, nebo opačně a využijeme k tomu vyřízlé otvory nahoře i dole. Ovšem pokud otočíme samotné disky, pak už pro připojení klasických kabelů není na druhé straně místo, a tak bude nutné využít zalomené typy. Na připojení disků s rozhraním Paralel ATA tímto způsobem raději zapomeňte.

Rozdíly mezi oběma způsoby instalace si můžete ověrit na přiložených fotografiích. Je to znát, že?


- klikněte pro zvětšení -

Spona pro zajištění rozšiřujících karet je již letitá a osobně jsem na ni již jednou "nadával". Naše GeForce 8800 GTS se pro ni totiž stala překážkou, a tak milá spona šla správně nasadit až poté, co jsem ohnul jednu z jejích pacek. To je ale jen drobnost. Větší problém je, že se kvůli chladiči Noctua NH-U12P na své místo téměř nevejde levá bočnice s 220mm ventilátorem. Aby to bylo možné, musí se z ventilátoru sejmout jeho prachový filtr a i pak se chladič o něj opírá.

Ventilátor samotný však má výšku 25 mm a přitom je mezi bočnicí a chladičem pouze 22 mm místa. Jak je tedy možné, že bočnici i pak můžeme nasadit? Vysvětlení je prosté - výrobce ventilátor nechal z bočnice koukat ven, takže ten zabírá právě oněch 22 mm. Lopatky jsou ale naštěstí o kousek posunuty, takže nemají šanci o horní části heatpipe chladiče Noctua drhnout.


Teplotní testy


Co se týče ventilátorů, pak zde máme od výrobce celkem čtyři. Jednak je to přední 120mm kousek, jenž má na to, aby snížil teplotu pevných disků, ale vzhledem k bočnímu ventilátoru, nebo i pouze vzhledem k otvorům v bočnici nemá šanci ovlivnit cokoliv jiného.

Pak je tu již na této stránce zmíněný boční 220mm model a nakonec dva horní 120mm ventilátory. Nakonec jsem k těmto všem přidal do sestavy jeden zadní 120mm Noctua NF-P12 na 1300 RPM.

Nyní přistupme k samotným testům, jež probíhaly při teplotě okolního vzduchu cca 21 °C a k zátěži byly použity aplikace 3DMark03 (Mother Nature) a Prime95, teploty pak odečítal Speedfan a Rivatuner. Rozhodl jsem se provést celkem čtyři testy - jednak se všemi ventilátory zapnutými (tj. dva horní, jeden zadní a boční), poté pouze s horními ventilátory zapnutými, ve třetím testu je vystřídal zadní a nakonec jsem byl zvědavý, jak se ukáže osamocený boční. Pevný disk byl předním ventilátorem zchlazen o celých 4 °C dolů z výchozích 41 °C.

A ještě několik slov ke hlučnosti, která nebyla zrovna nejtišší. I pouhé dva ventilátory na vrchu skříně dokázaly prostředí kolem ní pěkně rozhučet, protože jejich otáčky 1500 RPM nejsou zrovna dobrým východiskem pro tichý počítač. Boční ventilátor se točil na cca 800 RPM, a jeho hučivý zvuk se tedy také projevoval. A když k tomu přidáme i zadní a přední, máme z Dragona II celkem slušnou uřvanou obludu. Otázkou je, jestli je nutné tolik ventilátorů vůbec zapínat.

Všechny ventilátory zapnuté
CPU
32 °C
49 °C
Chipset
37 °C
39 °C
GPU
56 °C
79 °C

Ve výchozím stavu, kdy jsem pozapínal vše, co šlo, byly výsledky docela dobré a žádná komponenta neměla tendenci se přehřívat. To ale za cenu nepříjemného hluku, takže se mrkněme, co se stane, když některé ventilátory povypínáme.

Pouze horní ventilátory zapnuté
CPU
33 °C
52 °C
Chipset
38 °C
40 °C
GPU
59 °C
83 °C

Horní ventilátory podle očekávání neodvádí svou práci příliš dobře. Odsávání vzduchu směrem vzhůru je sice pěkná věc, ale v souladu s přirozeným prouděním vzduchu směrem dozadu to příliš není. Teploty komponent se tedy i přes masivní proud vzduchu od dvou 120mm ventilátorů vyhouply směrem vzhůru.

Pouze zadní ventilátor zapnutý
CPU
32 °C
50 °C
Chipset
38 °C
40 °C
GPU
57 °C
82 °C

Pokud horní ventilátory vypneme a naopak zapneme zadní, dočkáme se zdánlivě paradoxně lepších výsledků za cenu nižšího hluku a to i v případě grafické karty. Více ventilátorů jednoduše ne vždy znamená víc Adidas.

Pouze boční ventilátor zapnutý
CPU
31 °C
45 °C
Chipset
35 °C
37 °C
GPU
54 °C
75 °C

Rozhodně nejvíc Adidas je ale boční ventilátor. Ten byl použit bez jemného prachového filtru a jeho cca 800 otáček pohodlně stačilo na to, aby strčil všechny ostatní do kapsy. Zajímavé však je, že v prvním případě se tak neprojevil. To si můžeme vysvětlit tím způsobem, že mohl tlačit vzduch dovnitř, jenž se sám pak nerušeně dostával ven přes horní a zadní otvory. Svědčí to také o tom, že rozumně dimenzované boční ventilátory s dobrým tvarem lopatek jsou s to zajistit výborné chlazení samy o sobě. Zde si tedy Chieftec získal další pochvalu.


reklama