reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec CI-01B-OP Gaming Cube: rozkládací kostka

16.5.2017, Jan Vítek, recenze
Chieftec CI-01B-OP Gaming Cube: rozkládací kostka
Notoricky známý výrobce počítačových skříní Chieftec si připravil model CI-01B-OP, kterému budeme raději říkat Gaming Cube. Tato kostka je určena pro herní sestavy založené na deskách Micro ATX či menších a nabídnout chce snadný přístup do svých útrob.
Kapitoly článku:
Přední i vrchní panel můžeme od skříně snadno odtrhnout, protože drží pouze za plastové trny. Nejdříve je však nutné sejmout přední panel, aby pak šlo odstranit i ten vrchní. Oba tyto panely mají pod svým perforovaným plechem umístěny molitanové prachové filtry, které tak bude vhodné jednou za čas profouknout. Jinak bude třeba přední či případně vrchní panel sundat tak, abychom mohli na příslušné pozice nainstalovat ventilátory.


- klikněte pro zvětšení -

Další fotografie už ukazuje celý základ skříně zbavený bočnic i obou plastových panelů. Až v další kapitole si ukážeme, že skříň jde ještě celá rozložit, neboť je možné její zadní vrchní roh rozpojit, zatímco přední spodní roh je jeden velký pant. Pak se budeme moci velice snadno dostat k trayi základní desky a k ní samotné. Nyní nás ale bude zajímat samotný interiér skříně, který je rozdělen na horní komoru pro desku a její komponenty plus obě externí pozice plus jednu 2,5" interní. Dole pak máme prostor pro zdroj, dva pevné disky a dvě další 2,5" SSD.


- klikněte pro zvětšení -

Hlavní komora je vhodná pro instalaci desek Micro ATX nebo Mini ITX a její tray tvořící rovněž předěl mezi ní a spodní komorou má v sobě vyražen velký otvor v oblasti procesorové patice. Ten byl zaveden už před lety jako způsob, jak se dostat k montážnímu mechanismu chladičů, aniž by bylo nutné odšroubovat desku. V tomto případě ale nemá tento otvor valný smysl, neboť se skrz něj bude k desce zespodu přistupovat velice špatně a bude mnohem lepší ji odšroubovat jak jako tak. Dále má tray v sobě i několik už daleko užitečnějších otvorů pro protažení kabelů. Skříň se ale v žádném případě nemůže chlubit svými záslepkami karet, které jsou pouze vylamovací, což je znak snahy co nejvíce ušetřit.

Co se týče pozic pro úložná zařízení v horní komoře, ty bohužel nelze odstranit. Kdyby na to výrobce myslel, mohl by snadno prostor nahoře vyhradit pro alespoň 240mm radiátor vodního chlazení, takže možnosti této skříně by byly širší. Takto tu máme přinýtovanou konstrukci pro 5,25" mechaniku či jiné zařízení (bezšroubkové uchycení), dále 3,5" externí pozici (tady už šroubky budou potřeba) a pod nimi je ještě jedna 2,5" pozice pro SSD, která má připraven plastový šuplík pro rychlou instalaci. Instalované SSD pak budeme moci zapojit z pravé i levé strany. Záleží jen na tom, na kterou necháme koukat jeho konektory.


- klikněte pro zvětšení -

Spodní komora bude při instalaci asi nejproblémovější, neboť se do ní musí vejít zdroj ATX, pevné disky a komora pro dvě SSD, ovšem zde už Chieftec naštěstí umožnil jednotlivé části demontovat. Pro diskovou šachtu to znamená možnost odstranit přepážku u pozice zdroje. Tím se připravíme o obě diskové pozice (zbyde ale možnost disk instalovat do externí 3,5" šachty), ale zato získáme více prostoru pro zdroj. Jde totiž o to, že pokud dovnitř umístíte zdroj s modulární kabeláží a hloubkou 16 cm, už se ani nemusí vejít, přičemž záležet bude na provedení jeho konektorů a kabelů. Pokud tak můžete, vyberte si pro tuto skříň malý zdroj, což dle nabídky trhu není žádný problém, neboť jich existuje více než dost, které mají hloubku třeba jen 14 cm. V takovém případě už nebudeme muset nic řešit.

Klec pro dvě 2,5" zařízení je umístěna hned vedle zdroje a my ji můžeme snadno vyjmout, neboť drží pouze za jeden přítlačný šroubek. Získáme tak více než dostatečný prostor, kam složit nepotřebné kabely, které na tomto místě nebudou ničemu vadit.


- klikněte pro zvětšení -

Interiér je tedy dimenzovaný a zpracovaný tak, že se budeme muset starat především o vhodné rozměry napájecího zdroje a pak především o to, aby se vešel procesorový chladič. Jak už bylo řečeno, na věžovité chladiče se 120 mm ventilátory můžeme spíše zapomenout, neboť těm obvykle nestačí 150 mm na výšku.


Příslušenství


V balení najdeme jen připevněný sáček s tím nejdůležitějším příslušenstvím, což jsou dva sáčky se šroubky a distančními sloupky, pak velice jednoduchý manuál na jednom listu papíru a pak nám Chieftec dal i celé dva plastové pásky pro umravnění kabeláže, což ale pro opravdu uklizenou sestavu stačit nebude.


reklama