reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec CI-02B-OP: kostka pro herní sestavy

23.3.2021, Jan Vítek, recenze
Chieftec CI-02B-OP: kostka pro herní sestavy
Chieftec si připravil dle svých vlastních slov multifunkční skříň pro Micro ATX, a sice konkrétně skříň CI-02B-OP, která patří mezi už dobře známý typ Cube, čili kostek. My si ji dnes vyzkoušíme s Mini-ITX deskou firmy Gigabyte. 

Pohled dovnitř skříně

 
Pokud se budeme chtít dostat k hardwaru, většinou postačí jen odstranit jednu či obě bočnice, které jsou klasicky zasunovací a přichyceny jsou vzadu pomocí přítlačných šroubků. Pro prvotní instalaci či větší zásahy ale bude mnohem lepší skříň celkově rozevřít.  
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Její interiér je jako v mnoha jiných případech rozdělen horizontálně na vrchní komoru pro desku a její komponenty, zatímco dole máme prostor pro zdroj a většinu disků a SSD. Tray pro desku má zde v sobě výřez jako u skříní typu tower, kde slouží k přístupu k montážním prvkům chladiče z opačné strany desky, což je zde pochopitelně na nic, takže jde spíše o celkové odlehčení skříně či o možnost protáhnout tímto otvorem některé z kabelů, i když to je třeba dělat opatrně a s rozmyslem. 
 
Záslepky karet jsou zde bohužel jen vylamovací, takže je není možné poté opět přichytit a ucpat jimi vzniklé otvory, ale to nám nebude tak vadit a také dostaneme jednu záslepku v příslušenství. Co se týče diskových a jiných pozic, jejich rozmístění a provedení zcela odpovídá staršímu modelu. Máme tu jednak šachty v horní části skříně, což je 5,25" a 3,5" pro externí zařízení, z nichž ta velká má k dispozici na jedné straně plastový zámek. Menší 3,5" zařízení už budeme muset přišroubovat, přičemž pod tuto pozici je pověšena ještě jedna pro 2,5" zařízení s připraveným plastovým šuplíkem. Do něj stačí SSD či mobilní disk jednoduše nacvaknout, z jedné strany zajistit šroubky či jen jedním a pak už jej jen zasuneme do šachty. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Dole hned vedle pozice zdroje pak máme zbývající dvě 2,5" pozice, které mají zcela stejné zpracování s identickými šuplíky a my máme navíc možnost jejich šachtu jednoduše odstranit, neboť drží jen díky jednomu přítlačnému šroubku. To však bohužel neplatí pro sestavu horních šachet, která je napevno přinýtovaná. Ale co pozice pro HDD?
 
HDD pozice jsou dvě přístupné z levé strany a využívají také plastové šuplíky, do nichž disk prostě nacvakneme a pak jej zasuneme konektory dovnitř. HDD šachty se ale lze také zbavit, i když jen částečně, neboť na ní drží celý tray pro základní desku. Odšroubovat tak můžeme jen jednu přepážku, která je blízko u zdroje, díky čemuž tak získáme pro samotný zdroj více místa, ale pochopitelně přijdeme o obě diskové pozice. Ty si sice můžeme nahradit s využitím externích pozic, přičemž do 5,25" bude možné na hulváta nacpat i dva disky, čili celkově tři, ale to má daleko k ideálnímu řešení. Nicméně s největší pravděpodobností stejně nebude zapotřebí, aby přepážka diskových pozic musela zdroji ustoupit. 
 
 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Pokud si budeme chtít skříň rozložit, musíme jednak odstranit přítlačné šroubky na zadním panelu a pak i dva další, které skříň jistí ještě zboku v rozích. Jde tak o vhodnou pojistku pro případ, že by někdo nechtěně či s nekalým úmyslem odšrouboval zadní šroubky a v takovém případě by se nám mohla sestava nečekaně rozevřít v rukou. Nikdo nás ale pochopitelně nenutí využít všechny čtyři šroubky a skříň bude držet pohromadě stejně tak dobře i na dvou šroubcích. 
 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Po otevření skříně pak získáme velice dobrý přístup především k základní desce s jejími komponentami i k vrchním pozicím pro úložná zařízení a k přední ventilátorové pozici. 
 
Dodávané příslušenství není třeba nějak obšírně zkoumat, jde jednoduše o šroubky či jiné podobné drobnosti, 2 (slovy dva) plastové pásky pro upevnění kabelů a PC speaker.

reklama