reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec CI-02B-OP: kostka pro herní sestavy

23.3.2021, Jan Vítek, recenze
Chieftec CI-02B-OP: kostka pro herní sestavy
Chieftec si připravil dle svých vlastních slov multifunkční skříň pro Micro ATX, a sice konkrétně skříň CI-02B-OP, která patří mezi už dobře známý typ Cube, čili kostek. My si ji dnes vyzkoušíme s Mini-ITX deskou firmy Gigabyte. 

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která je založena na základní desce formátu Mini ITX. Ta slouží spíše pro ukázku toho, jak vypadá nainstalovaný počítač a také jako generátor tepla pro vyzkoušení chladicího účinku ventilátorů, přičemž toto teplo zde bude generovat především grafická karta založená na čipu GeForce GTX 980 Ti z generace Maxwell. Ta dávno není takové dělo, jako byla dřív (i když co by i za ni mnozí dnes dali), ale především je to grafika s výchozím TBP 250 W. 

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte B550I AORUS PRO AX
  • Procesor: AMD Ryzen 5 3600X
  • Chladič: Noctua NH-U12S
  • Operační paměť: Gigabyte Aorus 2x 8GB DDR4-3200
  • Grafická karta: Gigabyte GeForce GTX 980 Ti Gaming G1
  • SSD: Kingston KC2000 500 GB, Kingston DC 450R 960 GB
  • Zdroj: Chieftronic GPX-750FC 750 W
Nejdříve si ukážeme zajímavé provedení pozice pro 80mm M.2 SSD, která je skrytá pod velkým pasivem napojeným přes heatpipe na chladič MOSFETů. Máme tu jednak vrchní pasiv připevněný dvěma dlouhými šroubky, pod nímž je spodní pasiv doléhající na samotné SSD přes teplovodivou podložku. SSD je zde tedy pod dvěma vrstvami kovu a dá se říci, že pro jeho ideální chlazení by se hodil ve skříni vrchní ventilátor. My ale využijeme věžovitý chladič procesoru, takže na něco takového můžeme zapomenout. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
S instalací základní desky pochopitelně nebyl žádný problém, neboť ta je coby zástupce Mini ITX mnohem menší než rovněž podporovaný formát Micro ATX. Šlo tu spíše o procesorový chladič, grafiku a zdroj. 
 
Vysoký chladič Noctua NH-U12S se do skříně vešel s mírnou rezervou, ale zdaleka ne takovou, která by umožnila využít vrchní ventilátorovou pozici. Ostatně ventilátor by stejně foukal na chladič seshora, což by nemělo velký smysl. Grafická karta se ovšem do této skříně instaluje pohodlněji než do kdejakého toweru a v jejím případě tu byla více než slušná rezerva, co se týče délky, výšky i tloušťky. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
V případě napájecího zdroje bych ovšem velice ocenil možnost instalace skrz zadní panel s využitím pomocného rámečku. Použitý zdroj není vůbec přerostlý, ale i tak nám disková šachta značně omezuje přístup k jeho kabelovým portům. Pokud tedy neplánujete využít 3,5" disky, anebo máte jen jeden, který se může umístit do vrchní pozice, raději si před instalací uvolněte místo odšroubováním levé přepážky diskové šachty. Pak získáte mnohem lepší přístup ke zdroji i velkorysý prostor pro uložení přebytečné délky kabelů. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Co se týče správy kabeláže, ta je jako obvykle (v případě malých skříní) ztížená, neboť kabely jsou spíše zbytečně dlouhé, a tak se musí štosovat nejlépe ve spodní části skříně. Osobně bych také ocenil ještě otvor v trayi základní desky, kudy by bylo možné přivést pomocné napájení procesoru. Pro to lze zde využít leda celý velký otvor pod deskou, ovšem s tím, že kabel povede pod ní, což v našem případě kvůli kovovému plátu na zadní straně desky nešlo. 
 
 

Chlazení skříně


Základní možnosti chlazení této skříně by měly pro běžnou sestavu naprosto stačit, ovšem za toho předpokladu, že si dokoupíte alespoň jeden ventilátor a pro ideální chlazení pevných disků spíše dva, a to 120mm. Chieftec nám nedal k dispozici ani jeden ventilátor, což lze vzhledem k ceně skříně akceptovat a na tom lze hledat to pozitivum, že si je alespoň můžeme sami vybrat ke své spokojenosti. A skutečně bychom to měli udělat a instalovat alespoň jeden do zadní pozice.
 
Vedle toho máme možnost nainstalovat do předního panelu ještě jeden 120mm, nebo i 140mm ventilátor a stejnou možnost pak máme i s využitím vrchní pozice. Právě kvůli ní bude možné počítat s tím, že i BOXované chladiče či prostě chladiče s klasickým provedením a orientací ventilátoru, zde mohou být velice efektivní, pokud jim zajistíme přímé ofukování čerstvým vzduchem přivedeným skrz vrchní panel. A nejen to, takové chlazení bude vhodné i pro samotnou základní desku, její moduly RAM, napájecí obvody a případné M.2 SSD. 
 
Co se týče vodního chlazení, to zde není oficiálně podporováno vůbec. Přední ventilátorové pozice se na to nehodí, a tak zbývá nejlépe ta vrchní, která se může nejvíce hodit pro 140mm radiátor All in One procesorového vodního chladiče. 
 
 

Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark, Prime95 a PCMark08. Teploty bude odečítat Ryzen Master a RivaTuner, a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 22 °C. Tato skříň ve své výbavě ventilátory neobsahuje, takže jsme museli sáhnout do vlastních zásob, a to pro dva ventilátory Noctua NF-P12 pro umístění do přední a zadní pozice.

Zde jsou výsledky teplot ostatních komponent v tabulkách:

Zadní 120mm ventilátor
 
Idle
Zátěž
CPU
46 °C
79 °C
Chipset
45 °C
64 °C
GPU
61 °C
83 °C

S využitím pouze zadního ventilátoru jsme naměřili teploty, které jsou naprosto v normě, zvláště když ventilátor procesorového chladiče byl nastaven tak, aby pracoval při nízké hlučnosti, takže ten se zrovna moc nenamáhal. 
 
Ovšem o teploty samotné nám nejde jako spíše o to, jak se projeví další zapojený ventilátor a ten nám tu opravdu dokázal pomoci a především se postaral o to, aby mohl na nižších otáčkách zůstat chladič procesoru i grafické karty. Nucený přísun čerstvého vzduchu se tak výrazně projevil. 

Zadní + přední 120mm ventilátor
 
Idle
Zátěž
CPU
43 °C
74 °C
Chipset
42 °C
60 °C
GPU
58 °C
79 °C

reklama